Yıllardır yazıyorum; İpek Demiryolu denilen Pekin’den-Londra’ya-Bakü-Tiflis’e uzanan, Türkiye’yi birbirine bağlayan İpek Demiryolu Kafkaslar’a en yakın Bölge olan İyidere lojistik limanına inmeli diye.
Televizyonumda haber yaptım, program yaptım, Sanayi ve Ticaret Odası yetkililerine, Kamuoyuna seslendim , yazdım, çizdim ama kimseyi harekete geçiremedim.
Bu konuda tek uğraş veren isim Milleyvekili Muhammet Avcı oldu ve kamuoyu desteği olmamasına rağmen daha önce açıklanan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergahını Erzurum-Aşkale-İyidere lojistik limanı istikametine döndürdü. Bu konuda ön proje çalışması yapıldığını da Rize kamuoyuna müjdeledi. Avcı’nın bu açıklamasından sonra da olanlar oldu..
Milletvekili Avcı’nın müjdesine Rize’den bir destek çıkmazken, Trabzon kamuoyu ayağa kalktı. “Demiryolu Erzincan’dan Trabzon limanına inmeli” şeklinde siyasilere baskılar yapıldı.
İşin garibi bu süreçte başta Rize Sanayi ve Ticaret odası yetkilileri olmak üzere bazıları “Bize Aşkale-İyidere değil, Sarp-Samsun demiryolu gerekli” diye açıklamalarda bulundular!
Ne yazık ki, Rize kamuoyunun belirttiğim pozisyonu ve Trabzon’un ayağa kalkması nedeniyle İpek Demiryolu, çok daha uzun, çok daha maliyetli bir güzergah olan Erzincan-Gümüşhane üzerinden Trabzon limanına indirilecek. Buradan da İyidere lojistik limana, Hopa limanına ve Batum Demiryoluna bağlanacak. Yani İpek Demiryolu, Aşkale’den İyidere’ye, buradan da Batum’a ve Trabzon limanına bağlanmak yerine tersi yapılarak Trabzon merkezli olacak. Bundan sonra bizler de İyidere’ye Trabzon’dan bir kol verilmesini isteyeceğiz ve eğer bu bağlantı yapılırsa demiryolundan denize indirilecek yükler önce Trabzon limanına inenecek, orası dolarsa İyidere lojistik limana yönelinecek!
Yolcularımız da Trabzon üzerinden Gümüşhane-Erzincan -Ankara’ya gidecek..!
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Akparti Trabzon Milletvekili adayı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada; “Trabzon-Sarp demiryolu Projesinin merkezi Trabzon olacak. Hızlı tren hattıyla seyahat süresi Trabzon-Sarp arasında 70 dakikaya, Trabzon-Samsun arasında 2 saate, Trabzon-Ankara arasında 4,5 saate düşecektir.” ifadelerini kullandı. Bunun ne demek olduğunu ise açıklığa kavuşturmadı! Ancak, basına verilen güzergah haritalarında mevcut demiryoluna bağlantının Trabzon-Gümüşhane-Erzincan şeklinde olduğu görüldü.
Bakan Karaismailoğlu, Bölgenin nabzını elinde tutmak için de bu yolun Samsun’a kadar uzanacağından bahsetti.
Ne diyelim! Rize kamuoyu susuyor, Trabzon kamuoyu istediğini, imkansız sanılanı da alıyor…
Biz, böyle olduğumuz sürece kaderimize razı olmaktan başka çaremiz yok..!