Ceyhun Kalender

Tarih: 04.12.2022 09:36

PARKOMAT SOYGUNU

Facebook Twitter Linked-in

Parkomat ücreti yasaldır- değildir, tartışması bir tarafa, Ribelsan parkomat alacaklarını icra yoluyla almaya başladı. Hem de öyle böyle değil; 1600 TL için maaşa, eve, araziye, arabaya haciz koyacak kadar bu işi ileri götürdüler.

2 bin TL’ye yakın birikmiş parkomat borcum için Rize Belediyesi Parkomat Servisine uğradım, yetkililer borcumu taksitle ödeyebileceğimi söylediler. Bunun üzerine 500 TL ödedim, kalan tutarı da arada sırada ödeyebilirsin, dendi. Fakat ödeme ile ilgili hiçbir belge imzalamadım. Daha önceleri de bu şekilde birikmiş borcum vardı ve bunu da bu şekilde ödemiştim. Ayrıca Güneysu Gürgen Köyü yazışma adresimi de Rize merkez olarak güncelledik.

Doğrusu parkomat servisine bir ay içinde uğrayamadım. Aradan belli bir süre daha geçmişti, bu süre içinde de hiçbir şekilde aranmadım, ödeme ile ilgili bilgilendirilmedim.

Sonra Ekim maaşımdan 2811 TL icra kesintisi yapıldı. İlk önce bunun belediye tarafından kesilebileceğine doğrusu hiç ihtimal vermemiştim. Sonra ortaya çıkınca Rize Belediyesini aradım, onlar Ribelsan’a yönlendirdi, Ribelsan da Parkomat  Servisine… Parkomat Servisi de bir avukatın telefonunu vererek avukatın bana yardımcı olabileceğini söyledi. Avukat bey de 713 TL daha ödemem halinde, hukuki birkaç terimle geçiştirerek arazi, ev, maaş icra şerhini kaldırabileceğini ve bana yardımcı olabileceğini söyledi. İcra falan duyunca hemen bu miktarı da ödedik tabii ki…

Sonra Uyap’tan yazışmalara bakarak durumu daha net anlamıştım. Milli Eğitimle, tapuyla, noterle elli ye yakın yazışma yapılmış, harç istenmiş vs. Ayrıca Gürgen Köyümdeki iki parça arazime, evime, maaşıma, arabama da icra şerhi düşülmüştü. 

Bunlarla uğraşırken 1633 TL tutarında bir İlamsız Ödem Emri elime ulaştı. Daha öce güncellediğimiz Rize adresime değil de, Gürgen Köyü’ne gönderilmişti. Haliyle bana da oldukça geç ulaşmıştı. Daha sonra servisteki çalışanlara neden telefonla aramadıklarını ve yazının neden merkezdeki adresime gönderilmediğini sorduğumda da, prosedür böyle işliyor, cevabını aldım.

Bu ödemeleri yaptıktan sonra tekrar parkomat servisine uğrayıp temiz kağıdı almak isteyince de arabamın hacizli olduğunu ve önce vezneye uğrayıp 223 TL daha yatırmamı, sonra da notere gidip temiz kağıdını alabileceğimi söylediler.

Bütün bunları yaptık ve çok şükür zorda olsa temize çıktık. Elbette ki yaşadığım mağduriyeti Tüketici Haklarına ve ilgili mahkemelere taşıyacağım. Ancak ilgili ve yetkililere de birkaç soru sormak isterim elbette:

Şimdi 1633 TL’yi 4000 TL olarak benden aldınız. Belediye yoğun çalışıyor, paraya da çok ihtiyacı olabilir!.. Güzel!.. Biz de hak etmiştik, diyelim!.. İyi de, bunu bir telefon açarak halletmek varken neden bu kadar detaylı icra işine girdiniz? Haydi maaşıma icra koydunuz, kesinti yaptınız da arabama niye rehin koydunuz? Diyelim ki suç arabanın, belediyenin park alanlarına park etmiş; Gürgen Köyü’nde, babadan kalma iki parsel arazimin ve evimin ne günahı vardı? Onlar nereden aklınıza geldi?

İnanın Uyap’taki onlarca yazışmayı görünce hem güldüm hem de ülkem adına üzüldüm. Sanki Ziraat Bankası’ndan vatandaşın milyonlarca Doları’nı kredi olarak kullanan, sonra da ödemeyen iş adamlarına icra takibi başlatır gibi!.. Haydi şirket parasını bire üç almak için böyle bir yöntem deniyor, ama resmi kurumlara yazık değil mi? Bu yapılanları belki yasalara uydurmaya çalışmışsınız, ama bir hizmet kurumu olması gereken belediyenin bu yöntemle, yangından mal kaçırırcasına ölçüsüz bir icra takibi başlatması ahlaki mi?

Sürekli yakındığımız bankalar bile, borçlu müşterilerine telefonla ulaşarak daha makul, insani bir yöntem uygularken bu yaptığınız size karşı olan güven kırıntılarını da törpüleyip götürmüş oldu.

Sonradan öğreniyorum ki benim gibi yüzlerce vatandaşın Ribelsan’a eskiden kalma parkomat borcu var; 1500, 2000, 3000, 50000… Ama kimseye bu şekilde bir icra gitmemiş. En azından ben duymadım. Bana özel mi uygulanmış, diye de düşünmüyor değilim...

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —