Ceyhun Kalender

Tarih: 25.12.2023 22:01

NASIL SOYULUYORUZ?

Facebook Twitter Linked-in

Vatandaş sahipsiz!

Acun diyor ki, kaçak yayın olursa kulüpler iflas eder.

Önce sen bir ahlaklı olmayı başar da…

EXEN’e üye oluyorsun, bir daha çıkmak ne mümkün. Bilgilerini kaydediyor ve EXEN profiline yanlışlıkla bir daha tıklarsan otomatik olarak haberin olmadan seni üye yapıyor.

Dijiturk bundan çok mu farklı? Ola ki aboneliğini bitirmek isteyesin, kırk dereden su getirtiyorlar.

Bankalar, GSM operatörleri ve daha birçok özel şirket… 

Hesap açıyorsun, kapatmıyor, kredi kartı alıyorsun iptal etmiyor, kredi kartını verirken ücretsiz diyorlar, sonra bakıyorsun ki yıllık ücret kesilmiş. Dolar hesabı açıyorsun, alım satım arasındaki farkı kafasına göre yükseltiyor ve sana piyasadan 1 TL daha pahalıya dolar satıyor, hesabını kapatmak içinde bir sürü dalevere…

Dolandırıcılığın adı serbest piyasa olmuş, vatandaş ise yolunacak tavuk…

 Aslında kolay, emeksiz para kazanma herkesin aklının bir köşesinde var da, eline fırsat geçen değerlendirebiliyor.

Peki kamu kurumları bundan çok farklı mı? Değil…

Ödediğimiz MTV’yi tekrar ödemek zorunda kalmadık mı?

Belediyelerin parkomat uygulaması da öyle… Sanıyorum burada lüks arabalara pozitif ayrım yapılıyor. Bir vatandaş 1500 TL’yi icra yoluyla 4 bin TL öderken pahalı jiplerin camına yapıştırılan parkomat fişlerinde 10 bin TL’den aşağı borcu olan pek yok.

Gelişmiş ülkelerde bu işler nasıl yürüyor pek bilmiyorum doğrusu, ama bu uygulamaların bir standardı olduğundan eminim. 

Bizde ise vatandaş sahipsiz. Vatandaşın cebi, ihtiyaç olduğunda, bütçenin açığını kapatmak için kolaylıkla el atılan bir kasa. Alın terinin değeri yok, sosyal devlet anlayışı yok, hukuk işlemiyor, vatandaş hakkını arayamıyor.

Sosyal devletin temel amacı; piyasa ekonomisinin başarısızlıklarını ve yetersizliklerini ortadan kaldırmaktır. Sosyal devlet, müdahaleci, düzenleyici, yeniden dağıtıcı bir devlet anlayışıdır; fakirden alıp zengine verme anlayışı değildir.

Refahın tesis edilmesi, milli gelirin adil dağılımı, vatandaşın maddi ve manevi varlığının korunması sosyal devletin temel ilkelerindendir.

Sosyal devlet ilkelerinin işlemediği durumlarda devletin adaletine ve kurumlara güven azalır,  vatandaşın çalışma azmi kırılır, alın teri kutsallığını kaybeder ve herkes kendi yöntemleriyle adaleti sağlama derdine düşer. Bu da toplumda kargaşa ve düzensizlik getirerek üretim ve refah seviyesini daha da aşağıya çeker. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —