Tarih: 18.09.2024 15:51

Vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni düzenlemeler mi geliyor?! Ne kadarlık sahte fatura tespit edildi?

Facebook Twitter Linked-in

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadelede önemli bir adım atarak sahte fatura kullanımına yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı. Bakanlık, ilk aşamada 3 milyar liralık sahte fatura tespit ederken, 4 bin 500 büyük mükellef izaha davet edildi. Sahte fatura kullanımının, vergi kaçakçılığında en yaygın yöntemlerden biri olduğunu belirten yetkililer, bu mükelleflerin detaylı incelemeye alındığını açıkladı.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu özellikle sahte fatura düzenleyen ve kullanan organizasyonlara odaklandı. Muhasebe işlemlerine yönelik geniş çaplı denetimler yapılırken, bazı meslek mensuplarının da bu süreçte sahte fatura düzenleyen kişi ve şirketlerle yoğun bir fatura trafiği içinde olduğu tespit edildi.

MUHASABECİLERE YAKIN TAKİP

Yapılan incelemelerde, hakkında disiplin cezası bulunan bazı mali müşavirlerin aktif olarak görev yaptığı belirlendi. Örneğin, 500’den fazla disiplin raporuna sahip bir mali müşavirin beyannamesini verdiği mükelleflerin neredeyse tamamının sahte belge düzenleyicisi olduğu tespit edildi. Ayrıca, organize şekilde sahte fatura düzenleyen 100 şirketin, 2 bin 500 mükellefe sahte fatura sağladığı ortaya çıktı.

Bu bulgular ışığında, Maliye Bakanlığı meslek mensuplarına yönelik risk kriterlerini yeniden belirleme kararı aldı. Özellikle yapay zeka teknolojisinden faydalanarak sahte fatura organizasyonlarının tespiti ve incelenmesi hedefleniyor.

VERGİ KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELEDE YENİ ADIMLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sahte fatura kullanımını organize eden kişilerin genellikle muhasebe, mevzuat ve hukuk bilgisine sahip olduğuna dikkat çekti. Bu kişilerin organize bir yapı kurarak sahte belge düzenlediğini belirten Şimşek, bu organizasyonların son dönemde e-arşiv faturalarını kullandığını vurguladı.

Bakanlık, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu belirlenen mükellefleri incelemeye aldı ve bu kapsamda yaklaşık 4 bin 500 mükellef izaha davet edildi. Bu mükellefler, belirtilen süre içinde sahte fatura kullanımıyla ilgili açıklama yapmazsa vergi kaçakçılığı suçundan işlem yapılması bekleniyor.

YENİ DÖNEM STRATEJİLERİ

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığıyla mücadele stratejilerinin dünya örneklerine uygun şekilde yeniden yapılandırıldığını belirtti. Yeni dönemde, özellikle organize şekilde sahte fatura düzenleyen yapılarla mücadelede yapay zeka teknolojilerinden faydalanılacak. Ayrıca, emniyet ve jandarmanın kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimleriyle işbirliği yapılarak teknik altyapı güçlendirilecek.

Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel ekipler oluşturulacağını açıklayan Şimşek, vergi müfettişlerine farklı inceleme ve soruşturma yetkilerinin verilmesinin de gündemde olduğunu belirtti. Bu sayede, sahte belge kullanımının daha etkin tespit edilmesi ve suçun işlendiği dönemde cezalandırılması hedefleniyor.

VERGİDE ADALET HEDEFİ

Bakan Şimşek, vergide adalet ve etkinliğin artırılması amacıyla çalışmaların aralıksız sürdüğünü vurguladı. Sahte fatura kullanımının bilerek yapıldığı durumların cezasız kalmaması için mevzuatta düzenlemeler yapılacağını belirten Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleden taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Vergi kaçakçılığıyla mücadelede, sahte belge kullanımının engellenmesi ve vergi adaletinin sağlanması için atılan bu adımların ülke ekonomisine olumlu yansımaları bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —