9709,34%-0,24
35,49% 0,02
36,41% 0,35
3044,31% 0,24
4885,33% 0,06
Siyasi iktidarın ücretsiz okul yemeği uygulamasına karşı duyarsız kalması, birçok demokratik sivil toplum kuruluşunun çocuklara bu konuda yardım etme çabalarını artırmıştır.
Siyasi iktidarın ücretsiz okul yemeği uygulamasına karşı duyarsız kalması, birçok demokratik sivil toplum kuruluşunun çocuklara bu konuda yardım etme çabalarını artırmıştır. Farklı kampanyalar ve bağışlarla, az sayıda da olsa ihtiyaç sahibi çocuklara bir öğün ücretsiz yemek ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Çünkü yüz binlerce çocuk için bu ücretsiz öğün, “günün tek öğünü” olabilmektedir.
Uluslararası Okul Yemekleri Koalisyonu’ndan Önder Uçar, bu koalisyonun dünya genelinde 418 milyon çocuğa ulaştığını ve hedeflerinin 2030 yılına kadar dünyadaki 724 milyon ilkokul öğrencisini sağlıklı bir şekilde beslemek olduğunu açıklamıştır. Uçar, bu konuda şunları ekliyor: “Koalisyonun kurucuları olan Finlandiya ve Fransa’nın yanı sıra, günümüzde 90’dan fazla ülke bu koalisyona destek veriyor. Ekvador, öğrencilerin yüzde 61.5’ine, Moğolistan ise yüzde 55’ine, Peru yüzde 52’sine ve Mısır yüzde 44’üne tamamen kendi bütçeleriyle günde bir öğün ücretsiz yemek sunuyor. Ayrıca, Brezilyalı öğrencilerin yüzde 92’si, Güney Afrikalı öğrencilerin yüzde 72’si, Şilili öğrencilerin yüzde 68’i ve Polonyalı öğrencilerin yüzde 41’i okullarında bir öğün ücretsiz beslenme hizmetine erişim sağlıyor. Ancak, Türkiye henüz bu koalisyona üye değil ve ücretsiz okul yemekleri uygulaması hâlâ hayata geçirilememiştir.”
AYLIK 2 BİN TL
Sulukule Gönüllüleri Derneği, kuruluşundan bu yana çocukların okul terkini önlemek için beslenme desteği sunma çabası içerisindedir. Bu destek, öğrencilerin okulda bulunduğu süre boyunca devam etmektedir. Dernek gönüllüleri, “2024-2025 öğretim yılında, bir çocuğun aylık beslenme masrafı 2 bin TL’ye ulaşmaktadır. Okul beslenmesini, okulun kantiniyle birlikte hazırlıyoruz ve çocuklara dengeli, sağlıklı bir öğün sunuyoruz. Beslenme desteğinden yararlanacak çocuklar ise okul yöneticileri, psikolojik danışmanlar, sınıf öğretmenleri ve okul aile birliği tarafından belirlenmektedir. Beslenme bursu için alınan bağışlar oranında, bölgemizdeki okullara bu destek sağlanmaktadır.” şeklinde bilgi veriyor.
BAĞIŞ BEKLENİYOR
TOKTUT Derneği de ilköğretim öğrencilerine yönelik çeşitli destek kampanyaları düzenlemektedir. Derneğin sağlıklı kahvaltılıklardan oluşan “beslenme kutusu”, her sabah okullarda öğrencilere ulaştırılmaktadır. Kahvaltı öğünleri, kadın kooperatifleri tarafından titizlikle hazırlanmakta ve ürünler günlük olarak paketlenerek, aynı gün içinde tüketilmektedir. Ambalajlar ise öğrenciler tarafından geri dönüşüm kutularında toplanmaktadır. Beslenme kutusunun daha fazla çocuğa ulaşabilmesi için bağış desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
DERSTE AÇLIK ÖĞRENMEYİ GÜÇLEŞTİRİYOR
Dernek gönüllüleri, bir öğrencinin beslenme kutusunun dolu olmasının neden bu kadar önemli olduğunu şu şekilde açıklamaktadır: