Tarih: 29.06.2024 15:08

TükoDer: Elektrik zammı geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşına zam yapılmalı

Facebook Twitter Linked-in

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkan Aziz Koçal yaptığı açıklama ile elektriğe yapılan yüzde 38 oranındaki zamma tepki gösterdi.  

Enflasyon ile mücadele gerekçesi ile maaşlı/ücretli ve emeklilere yapılmak istenmeyen zamların, sermaye temsilcileri talep edince yağmur gibi yağmaya başladığını belirten Koçal; “Tüketicinin en temel ihtiyaçlarından olan elektrik’e yapılan zam vatandaşın içinde bulunduğu yoksulluğun açlığın derinleştirilmesi ve karanlığa gömülmesi demektir” diye tepki gösterdi.

“ENERJİ FİYATLARININ BELİRLENMESİNDE TEMEL ETKEN KÂR OLAMAZ”

Başta yaşam hakkı olmak üzere, beslenme, barınma, ısınma, aydınlanma, içecek su bulma, eğitim, sağlık, güvenlik, adil yargılanma, sağlıklı çevrede yaşama, ulaşım ve haberleşme gibi bütün ihtiyaçların tüketicinin en temel hakkı olduğunu vurgulayan Koçal şöyle devam etti; “Bu nedenle tüketicin; en temel ihtiyacı olan elektrikle sağlanacak olan ısınma, aydınlanma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için sağlanacak enerjisinin fiyatlarının belirlenmesinde temel etken kâr elde etme amacı olamaz. Kamunun menfaati ön planda tutulmalıdır. Bu aynı zamanda sosyal bir hukuk devleti olmanın gereklerindendir.”

“ENFLASYONUN NEDENİ EMEKÇİYE ÖDENEN MAAŞ VE ÜCRET DEĞİLDİR”

Devletin ve kamu kurumlarının, kamu hizmetlerini sunarken kâr elde etme amacı ile  değil, en uygun ve ekonomik şekilde sunma amacı ile hareket etmesi gerektiğine işaret eden Koçal; “Yerel  seçimlerinin ardından Tüketicinin insanca yaşaması için; temel ihtiyaçların bir çoğuna başlayan zam furyasına elektrik  fiyatına yapılan   zam ile devam edilmektedir.  Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu  yönetimindeki israflar  nedeniyle artan Bütçe  açığının faturası,  yapılan zamlar  ve artırılan vergiler aracılığıyla yine tüketiciye kesilmektedir. Yanlış politikalarınızın faturasını vatandaşa kesemezsiniz. Enflasyonun yükselmesinin nedeni, emekçiye ödenen maaş ve ücretler değildir” dedi.

“ŞİRKET KURTARAN ANLAYIŞ BUNUN FATURASINI TÜKETİCİYE KESEMEZ”

Özelleştirmelerin, tüketime dayalı ekonomi politikaların, yanlış enerji politikaları ve plansızlığın ülkeyi getirdiği noktanın ortada olduğunu söyleyen Koçal şunları söyledi; “Bu durum önümüzdeki dönemlerde elektriğin yanı sıra doğalgaz ile diğer temel ihtiyaçlarımız olan bir çok ürünün fiyatlarına artış olarak yansımaya devam edecek, yaşanan krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır.

Han vurup harman savurarak, lüks yaşamlarını sürdürmek adına  şirketlerini ve yatırımlarını doğru yönetmeyen/yönlendirmeyerek şirketlerini batıran bazı iş adamlarının şirketlerini kurtaran anlayış bunun faturasını tüketiciye kesemez. O zaman sormak gerekir, ekonomik krize giren Tüketiciyi kim kurtaracak? Yoksa vur abalıya siyaseti devam mı edecek.”  

“ZAMLARI DURDURULMALI İŞÇE VE EMEKÇİYE ZAM VERİLMELİ”

Tüketicinin maruz kaldığı yaşam koşullarının “insana yakışır” olmaktan uzaklaştığını ifade eden Koçal; “Acil Olarak Vatandaşlarımızı insanca yaşam standartlarına kavuşması için zamlar durdurularak, yapılan zamlar geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşları yeniden güncellenmelidir. Elektrikte özelleştirilmeden geri dönülmeli, kamusal hizmet olarak vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanmalıdır. Özelleştirme devlete ve vatandaşa artı yük getirmiş ve getirmeye devam etmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —