Gökhan İÇKİLLİ / SAMSUN, (DHA) – TÜBİTAK tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 56’ncı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Samsun’da başladı. Samsun bölgesinden 2 bin 294, Türkiye genelinden ise 22 bin 586 proje başvurusu yapıldı.
OMÜ Prof.Dr.Mehmet Yalçın Taşmektepligil Kapalı Spor Salonu’nda yapılan törene OMÜ Rektörü Prof.Dr. Fatma Aydın, TÜBİTAK Samsun Bölge Müdürü Prof.Dr. Yıldıray Topçu, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) Samsun Bölge Koordinatörlüğü tarafından organize edilen sergide Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun illerinden başvuran 2 binin üzerindeki proje arasından seçilen 100 proje ve 200’den fazla yarışmacı katılarak öğrenciler, bilimsel ve teknolojik yeniliklerini detaylı sunumlarla sergileme fırsatı buldu.
HEDEFİMİZ PROJE SAYISI VE NİTELİĞİNİ DAHA DA ARTIRMAK
Programın açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof.Dr. Yıldıray Topcu, “1969 yılında başlayan ve bu yıl 56’ncısını düzenlediğimiz bu yarışma Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde eşzamanlı olarak yapılmaktadır. Samsun bölgesi; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerini kapsamaktadır. Yarışmanın 56’ncı yılında, bölgemizde 12 farklı alanda; Biyoloji 280, Coğrafya 185, Değerler Eğitimi 222, Fizik 146, Kimya 142, Matematik 153, Psikoloji 138, Sosyoloji 222, Tarih 180,Teknolojik Tasarım 317, Türk Dili ve Edebiyatı 180, Yazılım 129 olmak üzere toplam 2 bin 294, Türkiye genelinde ise 22 bin 586 proje başvurusu yapıldı. Hedefimiz proje sayısı ve niteliğini daha da artırmaktır. Projelerin ön inceleme ve ön değerlendirme aşamalarında 29 farklı üniversiteden, 136 öğretim üyesi görev almıştır. Her bir proje kendi alanındaki 3 jüri üyesi tarafından değerlendirildi. TÜBİTAK Panel Yönetim Sistemi (PYS) üzerinden, jüri üyelerimizin yapmış olduğu değerlendirilmeler sonucu bölge sergisine 12 farklı alandan 100 proje seçildi” dedi.
EN ÖNEMLİ ÖDÜL, ÖĞRENCİ VE DANIŞMAN ÖĞRETMENLERİMİZİN PROJE SÜRECİNDEKİ KAZANIMLARIDIR
Projenin temel amacının gençlerin düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, problem çözümler üretebilen bireylerin yetişmesini sağlamak olduğunu ifade eden Topcu, “Samsun’da OMÜ’nün ev sahipliğinde düzenlen bu sergi sonucunda jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilecek projeler Mayıs ayı içinde Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışmasında bölgemizi temsil edecek. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışmalarının temel amacı, gençlerimizi düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarışma sonunda verilen ödüller, bu sürecin ‘amacı’ değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En önemli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır. Son yıllarda, son günlerde yaşadığımız tüm tecrübeler ülkemizde bilim ve teknoloji potansiyelini geliştirmenin ne kadar kıymetli olduğunu apaçık ortaya koymaktadır” diye konuştu.
SÜRECİ BÜYÜK BİR İLGİYLE TAKİP EDİYORUZ
Düzenlenen yarışmada başvuru sayısının Türkiye genelin 22 bin 500’e yakın olduğunu dile getiren OMÜ Rektörü Prof.Dr. Fatma Aydın ise konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunun 2 bin 250 kadarı Samsun bölgesinden ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Raporu incelediğimde, kız öğrencilerin sayısının erkek öğrencilerden fazla olduğunu gördüm ve bu beni çok mutlu etti. Ülkemiz adına gurur verici bir durum. 12 ayrı alanda arkadaşlarımız yarışacak ve bu gerçekten heyecan verici. Biz de süreci büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Böyle bir organizasyona destek verdiğiniz için teşekkür ederim.”
Konuşmaların ardından TÜBİTAK 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasının açılış kurdelesi kesilerek yarışmada yer alan projeler incelendi. Türkiye genelinde 12 farklı bölgede eş zamanlı olarak düzenlenen 2204-A bölge sergileri, genç bilim insanlarının projelerini kamuoyuyla buluşturarak, geleceğin bilim insanlarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Samsun Bölge Sergisi, 27 Şubat 2025 tarihinde OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ödül töreniyle sona erecek. Dereceye giren projeler ise Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazanarak, ulusal çapta yarışma imkanı elde edecek. (DHA)
FOTOĞRAFLI