9690,59%-0,26
35,48% 0,01
36,61% 0,08
3066,92% 0,46
4907,52% 0,63
İdrara çıkma, vücudun atık maddelerini ve fazla sıvıyı dışarı atmaya yardımcı olan bir fizyolojik süreçtir.
Sık idrara çıkma, bireyin gün içinde olağandan daha sık idrara çıkması veya çıkma ihtiyacı hissetmesi anlamına gelir. Bu şikayet, kişinin günlük hayat kalitesini olumsuz etkileyip etkilemediğine bağlı olarak değerlendirilir. Sık idrara çıkmanın nedenleri arasında şunlar bulunabilir:
İDRAR YAPMA SIKLIĞI NE OLMALI?
Sık sık idrara çıkma, kişinin normalden daha sık bir şekilde idrar yapma ihtiyacı hissetmesi durumudur. Genellikle günde 6-8 kez idrar yapmak normal kabul edilirken, sık sık idrara çıkan kişilerde bu sayı artabilir. Bu durum, kişinin gece uykusunu bile bölebilir ve sosyal hayatını etkileyebilir.
Sık idrara çıkmanın pek çok farklı sebebi olabilir. En sık karşılaşılan nedenler arasında enfeksiyon hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) ve böbrek hastalıkları yer alır. Kadınlarda sık idrara çıkma genellikle idrar yolu enfeksiyonu, sistit, böbrek yetmezliği veya şeker hastalığına bağlı olarak gelişebilir. Erkeklerde ise böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, Parkinson, MS ve prostatit gibi faktörler sık idrara çıkmaya neden olabilir. Gece sık idrara çıkma da dikkate alınmalı ve altta yatan nedenler araştırılmalıdır.