Tarih: 24.01.2025 13:30

Niğde'de UNESCO Kültür Mirasları Kış Okulu açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE'de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından düzenlenen, uzmanların katılımıyla kültürel miras unsurlarının ulusal ve uluslararası listelere geçiş süreçlerinin ele alınacağı 8'inci Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu programının açılışı gerçekleştirildi.

Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni, Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ve çeşitli kurum müdürleri katıldı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, açılış konuşmasında UNESCO’nun taraf devletler ve yerel yönetimlerle iş birliğinin önemine dikkat çekerek, “UNESCO eğitim, kültür ve bilimi temel alır. Bilimi, kültürü ve eğitimi bilmeyen bir yapı UNESCO’da etkin olamaz. Bu anlamda üniversitelerin ve eğitim kurumlarının desteğine büyük ihtiyaç vardır. Niğde’nin kültürel mirası ve uluslararası toplumla etkileşim potansiyeli önemli. Şehirdeki bu sinerji önemli projelere kapı aralayacaktır" dedi.

'NİĞDE’Yİ TANITMAK İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT'

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, 2017’den bu yana farklı şehirlerde düzenlenen etkinliğe bu yıl ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Niğde’nin zengin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini uluslararası düzeyde tanıtmak için bu etkinlik büyük bir fırsat. Üniversite olarak bu süreçte elimizi taşın altına koyarak her türlü desteği sunacağız. Üniversitemizin Time Higher Education sıralamasında yaşam bilimleri alanında Türkiye’de üçüncü, dünya genelinde ise 645'inci sırada yer alması da gurur verici” diye konuştu.

'BUGÜN BİR MİLAT OLACAK'

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise şöyle dedi:

“Niğde’nin kadim bir şehir olduğunu hep söyleriz ama bunu yeterince tanıtamamışız. Bugün bu etkinlikle birlikte somut olmayan kültürel miraslarımızı daha iyi değerlendirme fırsatı bulacağız. UNESCO ile daha yakın bir çalışma içerisine girerek hem somut hem de somut olmayan kültürel miraslarımızı hak ettiği yere taşıyacağız. Belediyemiz 2019'dan bu yana somut kültürel miras projelerine yoğun şekilde çalışıyor. UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan eserlerin listeye alınması için de çalışmaları hızlandıracağız. Bugün bir milat olacak."

'NİĞDE’NİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKACAK'

Niğde Valisi Cahit Çelik de kentin kültürel zenginliğini öne çıkaracak bu tür etkinliklerin önemini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Her somut kültürel varlık, ardında bir soyut miras barındırır. Bu etkinlikle Niğde’nin somut olmayan kültürel miras potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, UNESCO programlarına yönelik yeni projeler geliştirme konusunda önemli bir adım atılmış olacak. Niğde, insanlık tarihine tanıklık eden köklü geçmişiyle medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Özellikle geç Hitit dönemi krallığı olan Tabal Krallığı döneminde Niğde çok önemli bir merkez olmuş, Tabal Krallığının başkentliğini de yapan Tyana Antik Kenti bu önemi Frigler döneminde de devam ettirmiştir. En ihtişamlı günleri ise Romalılar döneminde yaşamıştır. Persler, Araplar, Bizanslılar arasında el değiştiren Niğde topraklarında daha sonra Selçuklular, İlhanlılar, Karamonoğlulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Niğde tarihi süreç içerinde hep Anadolu’nun Doğu Akdeniz bağlantısını sağlayan bir güzergahta olduğu için önemli bir merkez olmuştur."

VALİ ÇELİK'TEN UNESCO YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR

Niğde’de UNESCO’nun doğal miras listesine girebilecek düzeyde birçok eserin bulunduğunu belirten Vali Cahit Çelik, "Aladağlar, Narlı Göl, Göllü Dağı ve Bolkar Dağları ilimizin potansiyelini göstermektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar biçiminde tanımlanmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur. Bu noktada, UNESCO’nun kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyor ve bu etkinlik vesilesiyle ilimize gösterdikleri ilgi ve destek için UNESCO yetkililerine en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu tür işbirlikleri, Niğde’nin kültürel mirasını uluslararası alanda daha görünür kılmamız için büyük bir fırsattır. Kış Okulu etkinlikleri kapsamında, kültürel mirasın uluslararası düzeyde korunması ve sürdürülebilir kalkınmaya katkısı gibi önemli konular ele alınacaktır. Niğde Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve diğer paydaşlarımızın özverili çalışmalarıyla hazırlanan bu program, kültürel mirasın korunması adına güçlü bir adımdır” dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —