9812,91%-0,33
36,05% 0,14
37,22% 0,27
3363,95% -0,01
5472,62% 0,54
Niğde’de ev kadınlarına mutfakta sıfır atık eğitimi
Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda, kırsal kesimde yaşayan kadınlar için ekonomik fırsatlar oluşturmayı amaçlayan İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi Projesi' kapsamında sıfır atık mutfak eğitimi verildi. Eğitim, ev hanımlarına atıksız ve sürdürülebilir mutfak alışkanlıkları kazandırmayı hedefliyor.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci, İPA projesi kapsamında düzenlenen eğitimlerin büyük ilgi gördüğünü belirterek, daha önce sağlıklı beslenme ve sağlıklı duruş eğitimleri verdiklerini, bu yıl ise mutfakta sıfır atık bilinci oluşturduklarını ifade etti. Deveci, “Kadınlarımız burada çöp olarak gördükleri pek çok malzemenin aslında değerlendirilebilir ve lezzetli yemeklere dönüştürülebileceğini keşfettiler” dedi.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mevlüt Ölmez ise eğitimlerde israfı önleyerek sürdürülebilir mutfak uygulamalarını öğretmeyi amaçladıklarını belirtti. Katılımcılar, Niğde’de yaygın olarak kullanılan beyaz lahana, patates, elma ve kırmızı pancar gibi ürünleri sıfır atık prensibiyle değerlendirmeyi öğrendi.
KADINLAR YENİ TARİFLER ÖĞRENDİ
Eğitimlerde, patates kabuğundan cips, pancar suyundan detoks içeceği gibi farklı tarifler hazırlandı. Ayrıca, kullanılmayan sebze ve meyve atıkları kompost yapılarak gübreye dönüştürüldü. Köylerden gelen kadınlar, öğrendikleri bilgileri kendi köylerinde uygulamak üzere evlerine götürdü. Katılımcılar, bu eğitim sayesinde mutfakta israfın önüne geçerek hem ekonomik hem de çevresel fayda sağladıklarını belirterek, öğrendikleri tariflerin ve yöntemlerin hayatlarında önemli bir değişim yarattığını ifade etti.(DHA)
FOTOĞRAFLI