Tarih: 05.09.2024 11:45

Muhammed Mursi kimdir, nasıl öldü?

Facebook Twitter Linked-in

Muhammed Mursi’nin kim olduğu ve nasıl öldüğünü ve ölümünün arkasındaki koşulları sorguluyor. Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Mursi, 2013’te Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından devrilmiş ve ardından tutuklanmıştı. Peki, Muhammed Mursi kimdir, nasıl öldü? İşte detaylar...

Muhammed Mursi kimdir?

Muhammed Mursi, Mısır'ın seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanıdır. 2012'de %51.73 oyla başkan seçilen Mursi, Müslüman Kardeşler hareketi ile yakın bağlara sahipti. Mühendislik eğitimi alan Mursi, doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı ve ABD'de akademik çalışmalar yaptı. Mısır'a dönerek Zagazig Üniversitesi'nde mühendislik fakültesi dekanlığı görevini yürüttü.

Siyasi kariyerine Müslüman Kardeşler çatısı altında başlayan Mursi, 2000-2005 yılları arasında bağımsız milletvekili olarak parlamentoda görev aldı. 2011 Mısır Devrimi sonrası kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanlığını yaptı. 2012 Mısır başkanlık seçimlerinde aday olup cumhurbaşkanı seçildi. Ancak görev süresi, 2013'te Mısır ordusunun darbesiyle sona erdi. Darbeye direnen Mursi, ev hapsine alındı ve daha sonra çeşitli suçlamalarla yargılanarak idam ve müebbet hapis cezalarına çarptırıldı.

Sağlık sorunları yaşayan Mursi, 17 Haziran 2019'da bir duruşma sırasında fenalaşarak hayatını kaybetti. Görev süresi boyunca dış politikada Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Çin, İran ve Rusya ile çeşitli diplomatik girişimlerde bulundu. Ancak ülkedeki siyasi ve ekonomik sıkıntılar, yönetimini zorlu bir hale getirdi ve halkın geniş protestolarına yol açtı.

Muhammed Mursi nasıl öldü?

Muhammed Mursi, 17 Haziran 2019'da bir duruşma sırasında fenalaşarak hayatını kaybetti. Mısır devlet televizyonunun bildirdiğine göre, mahkemede savunmasını yaptığı sırada baygınlık geçirdi ve hemen hastaneye kaldırıldı. Ancak hastaneye ulaştığında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Mursi'nin ölümüne dair çeşitli insan hakları kuruluşları, tutukluluk koşullarını ve sağlık hizmetlerine erişim eksikliğini eleştirdi. Özellikle 2018 yılında bir İngiliz parlamento komisyonu, Mursi'nin tutukluluk şartlarının onun erken ölümüne neden olabileceği uyarısında bulunmuştu. Mursi, 2013'teki askeri darbenin ardından gözaltında tutulduğu süreç boyunca sağlık sorunları yaşamış, özellikle şeker hastalığı ve böbrek rahatsızlıklarından muzdarip olduğu biliniyordu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —