9630,25%0,29
36,43% -0,01
38,12% -0,04
3444,88% 0,21
5662,02% -0,23
Kıyı Ege'de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı, tamamlandı
MUĞLA,(DHA)-MUĞLA Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kıyı Ege'de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı', alanında uzman bilim insanları, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tamamlandı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kıyı Ege'de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı tamamlandı. Çalıştayda bölgenin jeolojik yapısı, depremselliği ve afet yönetimi stratejileri üzerine başlıklar ele alındı. Çalıştayda Türkiye'nin farklı üniversitelerinden alanında uzman bilim insanları, yerel yöneticiler, afet yönetimi uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı. Deprem gerçeğiyle yaşayan bir coğrafyada yer alan Kıyı Ege'nin depremlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için atılacak adımların detaylıca tartışıldığı çalıştayda, deprem öncesi hazırlık, afet anı yönetimi ve afet sonrası iyileştirme süreçlerine dair beş ana başlık altında çözüm önerileri geliştirildi.
ALTYAPI VE RİSK YÖNETİMİ
Sonuç bildirgesinde, altyapının depreme dayanıklı hale getirilmesi için güçlü yönetim yapılarının oluşturulması, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı veri entegrasyonu ve yapay zeka destekli izleme sistemlerinin kullanılması önerildi. Kimyasal atık sızıntı risklerinin azaltılması, asbestli yapıların bertaraf edilmesi ve alternatif ulaşım güzergahlarının planlanması gerekliliği vurgulandı. Muğla'nın depreme daha dirençli hale getirilmesi için mobil baz istasyonlarının güvenli konumlandırılması, kara ve deniz yolu ağlarının afet senaryolarına göre düzenlenmesi, afet sonrası sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve kırılgan gruplar için veri toplanması gibi konular tartışıldı. Ayrıca, jeoloji ve diri fay haritalarının güncellenmesi, tsunami tehlike modellerinin oluşturulması ve enerji altyapısının yenilenmesi gerektiği belirtildi.
YAPI ENVANTERİ VE GÜÇLENDİRME PLANI
Mevcut yapı stokunun değerlendirilerek riskli binaların belirlenmesi, 2000 yılı öncesinde yapılan binalara öncelik verilerek güçlendirme projelerinin hızlandırılması, bina etiketleme sisteminin oluşturulması önerildi. Afet yönetiminin etkinliğini artırmak için belediyelerde Afet İşleri Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurulması, itfaiye birimlerinin kapasitesinin artırılması ve AFAD ile uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılması gerektiği ifade edildi.
'UNUTULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Kıyı Ege'nin depremselliği ve afet yönetimi, hepimizin sorumluluğunda olan hayati bir meseledir. Üç gün süren bu çalıştayda, alanında uzman isimlerle birlikte afetlere karşı dirençli kentler oluşturmak ve afet sonrası süreçlerin etkin yönetimi için önemli çözüm önerileri geliştirdik. Bu çalıştayı tamamen eyleme geçmek amacıyla düzenliyoruz. Çalıştay sonrasında oluşturulacak eylem planı kapsamında, belediye, AFAD ve üniversite gibi ilgili tüm kurumlara sorumluluklarını hatırlatacağız. Çalıştaydan elde edilen çıktıları takip etmek için bir izleme grubu kuracağız. Bu çalıştayın raporlarının tozlu raflarda unutulmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.
'DEPREM DEĞİL, İHMAL VE DENETİMSİZLİK ÖLDÜRÜR'
Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık hepimiz biliyoruz ki; deprem değil, ihmal ve denetimsizlik insanları öldürür. Bu gerçeği unutmadan, yapı stokumuzun güçlendirilmesi, yerinde dönüşüm stratejilerinin uygulanması ve altyapımızın depreme karşı dirençli hale getirilmesi için çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz. Yerel ve merkezi yönetimler arasında güçlü bir iş birliği oluşturarak, kültürel mirasımızı koruyan, ekolojik dengeyi gözeten ve toplumun tüm kesimlerini içine alan bir afet yönetim modelini hayata geçireceğiz. Bu çalıştayın çıktılarının, Muğla ve tüm Kıyı Ege'nin daha güvenli ve dirençli bir geleceğe hazırlanmasında yol gösterici olacağına inanıyorum."(DHA)
FOTOĞRAFLI