10089,16%0,90
35,66% 0,11
37,18% 0,09
3159,86% 0,61
5059,05% 1,26
Kış Lastiği Zorunluluğunun Arka Planı, Başlangıç Tarihleri ve Yasal Yükümlülükleri İhmal Etmenin Olası Cezaları
Kış mevsimi yaklaşırken, sadece evlerimizi ve günlük yaşamımızı değil, araçlarımızı da soğuk hava koşullarına uygun hale getirmemiz gerekiyor. Özellikle kış lastiği, bu hazırlıkların en önemli parçalarından biri. Kış lastiği takmak, sadece güvenliğiniz için değil, aynı zamanda yasal bir zorunluluk haline de gelmiş durumda. Peki, kış lastiği zorunluluğu neden var, ne zaman başlıyor ve uymamanın ne gibi sonuçları olabilir? Bu yazımızda, kış lastiği kullanmanın önemi, yasal yükümlülükler ve ceza sistemini ele alacağız.
Lastiklerin bakımı ve kışın yaz, yazın da kış lastiklerinin muhafaza edilmesi oldukça önemli konular. Bunlara dikkat etmek lastiğinin ömrünün daha uzun olmasını sağlayarak ekonomik olarak seni kara geçirirken lastiklerinin saklandığı yerde zarar görmesini engelleyerek trafik kazası riskini düşürüyor. Lastik otelleri sayesinde lastiklerini muhafaza edeceğin yeri ayarlamak ve o alanın imkanlarını muhafazaya uygun hale getirmek için ekstra bir çaba göstermene gerek kalmıyor.
Kışın lastikler soğuk hava sebebiyle daralıp sertleşir, yazınsa sıcaktan gevşer. Bunun yanında yollar da yazın kuru kışın ise ıslak olur. Bu doğal koşullar sebebiyle gerçekleşen fiziksel koşullar yüzünden de lastiklerin yol tutuşları değişebilir. Bu sebeple lastikler yaz ve kış lastiği olarak ikiye ayrılmıştır. Mevsim şartlarına göre uyumlanan lastikler durma, hızlanma, yavaşlama durumlarına maksimum seviyede uyarak güvenli bir sürüş gerçekleştirmene yardımcı olur.
Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2015 tarihinde getirilmiştir ve o zamandan beri aralık-nisan arasında kış lastiği zorunluluğu bulunur. Bulunduğun şehrin mevsim şartlarına göre yetkili valilikler tarafından bu süre değiştirilmiş olabilir, bunu yetkili mercilerin açıklamalarını takip ederek öğrenebilirsin.
Kış lastiği taktırmamış olarak yola çıkmanın cezası 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5.856 TL olarak belirlendi.
Kış lastiği taktırma zorunluluğu her ne kadar yalnız yük ve yolcu taşıması yapan ticari araçlara olsa da şahsi araçlarda da kış lastiği kullanımı güvenlik adına önemli. Bu sebeple eğer aracının lastiğini kış lastiğine değiştirmek istiyorsan vakit kaybetmeden hareket almanda fayda var.
Dört mevsim tekerlekleri -10 ile 30 derece hava şartları arasında kullanılabildiği için yıl boyunca mevsim normalleri bu sıcaklıklar arasında olan yerlerde kullanılabilir. Yazın sıcağında da kışın sert koşullarında da kullanılabilen bu lastikler ceza kapsamına da girmez yani kış lastiği uygulamasında dört mevsim lastiği kullandığın takdirde cezaya tabi tutulmazsın. Ama belirttiğimiz gibi bu lastiklerin de bir kapasite aralığı vardır, dört mevsim lastiğin kış lastiğinin getireceği konforu ve güveni her hava durumunda karşılaması beklenemez.
Kış lastikleri 7 derecenin altında yol tutuşunu güçlendirerek yüksek performans sunar. Bunun dışında yüksek sıcaklıklarda kullanımı fren mesafesini uzatacağından, çabuk aşınacağından ve yakıt tüketimini etkileyeceğinden önerilmez.
Kış lastiğinin kullanım süresi lastiğin kullanım miktarına, gidilen yollara, hangi şartlarda kullanıldığına göre değişse de ortalama 5 yıldır. Bu süreden önce de lastikte çeşitli sebeplerle bozulmalar ortaya çıkabilir, bu durumda lastiğin değiştirilmesi gerekir. Lastiğin süresinin ne durumda olduğunu anlamak için lastikteki deliklere demir para sokarak bir deneme yapabilirsin, para lastiğe tamamen giriyorsa ve altın kısım görünmüyorsa lastiğin ömrü bitmiştir.
Hayır, kış lastiği ve kar lastiği aynı şey değildir. Kış lastiği genel kış koşullarına uygun olarak tasarlanmışken, kar lastiği özellikle yoğun karlı koşullarda daha iyi performans sağlamak üzere tasarlanmış bir türdür.
Evet, kar lastikleri hafif buzlu yollarda da daha iyi çekiş ve yol tutuşu sağlayabilir. Yoğun buzlu yollar için özel olarak tasarlanmış buz lastikleri veya çivili lastikler daha etkili olabilir.