10104,85%-0,08
35,67% 0,13
37,46% 0,70
3180,65% 0,82
5102,07% 1,42
İzmir, katledilişinin 32'nci yılında Uğur Mumcu'yu andı
İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu katledilişinin 32'nci yılında anma töreni düzenledi. Programın açılışında konuşan Başkan Cemil Tugay, “Her ne iş yapıyorsak yapalım Uğur Mumcu'nun cesaretini örnek alarak yapalım. Cesaretini kaybeden, her şeyini kaybetmiştir. Işıklar içinde uyu Uğur Mumcu. Mücadeleye kaldığın yerden devam edeceğiz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türk basınının usta ve korkusuz kalemi araştırmacı-gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'yu katledilişinin 32'nci yılında Ahmed Adnan Saygın Sanat Merkezi'nde (AASSM) anma töreni düzenledi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Şakir Örs, Türk basınının usta gazetecilerinden Zafer Arapkirli ve İsmail Küçükkaya başta olmak üzere ulusal ve yerel basın temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda İzmirli katıldı.
MUMCU İLE ÖZDEŞLEŞEN TÜRKÜLER BİRLİKTE SESLENDİRİLDİ
Anma programı Ercan ve Gökhan Çağıran'ın müzik dinletisiyle başladı. Ercan ve Gökhan Çağıran, bağlama eşliğinde Uğur Mumcu'nun katledilişinin ardından 32 yıldır dillerde kendisiyle özdeşleşen 'Yiğidim Aslanım', 'Ankara'nın Taşına Bak', 'Uğurlar Olsun' gibi türküleri seslendirdi. AASSM Büyük Salon'u dolduran yüzlerce İzmirli Uğur Mumcu anısına türkülere hep bir ağızdan eşlik etti. Ardından geçmiş dönem CHP İzmir Milletvekili ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Başkanı Güldal Mumcu'nun mesajı okundu.
'NE İŞ YAPIYORSAK MUMCU'NUN CESARETİNİ ÖRNEK ALARAK YAPALIM'
Başkan Tugay, "Aradan tam 32 yıl geçti ama 24 Ocak 1993'ün acısı ve öfkesi geçmedi, ilk günkü gibi taptaze içimizde duruyor. Yolsuzlukları, adaletsizlikleri, tarikat ve cemaatleri araştırıp belgeleriyle yazan; araştırmacı gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün sembol ismi Uğur Mumcu yaşasaydı bugün Türkiye çok daha farklı bir ülke olurdu" dedi. Tugay, Uğur Mumcu'nun yazdığı kitaplar, haberler, röportajlara değinerek 32 yıl önceden Türkiye'nin bugününe ışık tutan tarikat, siyaset, mafya araştırmalarını hatırlattı. Tugay, Uğur Mumcu'nun gazetecilik mesleğini bir bilim insanı titizliğiyle icra ettiğini vurgulayarak, hiçbir çıkar grubunun, güç odağının etkisi altına girmediğini belirtti. Başkan Tugay Mumcu'nun “İnsanlar yalnızca konuştuklarından değil, sustuklarından da sorumludur" sözlerini hatırlatarak, “Susmayalım, okuyalım, araştıralım, soru soralım, konuşalım, birbirimize anlatalım. 1975 tarihli 'Sesleniş' yazısında 'Vurulduk ey halkım unutma bizi' cümlesini hiç unutmayalım. Vurulanları unutmayalım. Ve bugün bize düşen; her ne iş yapıyorsak yapalım Uğur Mumcu'nun cesaretini örnek alarak yapalım. Cesaretini kaybeden, her şeyini kaybetmiştir. Işıklar içinde uyu Uğur Mumcu. Mücadeleye kaldığın yerden devam edeceğiz" dedi.
UĞUR MUMCU VE BIRAKTIĞI GAZETECİLİK MİRASI TARTIŞILDI
Anma programı kapsamında Uğur Mumcu paneline geçildi. Uğur Mumcu'nun arkadaşı ve gazeteci yazar Zafer Arapkirli'nin moderatörlüğünü yaptığı panelde gazeteci İsmail Küçükkaya, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş konuşmacı oldu. Panelde, Uğur Mumcu'nun gazetecilik mücadelesinden Türk basınına bıraktığı mirasa, gazeteciliğin bugününden yarınına pek çok konu masaya yatırıldı. Uğur Mumcu yaşasaydı bugün neler yapacağı konuşuldu.
Panelin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Vekili Harun Özer, 'Sesleniş' isimli kısa bir tirat gerçekleştirdi. Program sonunda Başkan Tugay panelin konuşmacılarına çiçek takdim etti.(DHA)
FOTOĞRAFLI