9630,25%0,29
36,43% 0,00
38,16% 0,05
3456,54% 0,55
5661,84% -0,23
İstanbul - Beşiktaş'taki gece kulübü yangınıyla ilgili dava, bilirkişi raporunun beklenmesi amacıyla ertelendi
İSTANBUL, (DHA) - BEŞİKTAŞ'ta 2024 yılında 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan gece kulübü yangınıyla ilgili açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada ifade veren tanık Erkan Dillice, "Bir önceki sene yangınla alakalı kısa bir konuşma yapıldı. Sanırım bir itfaiye görevlisi gelmişti, tam hatırlamıyorum. Hangi yangına neyle müdahale edilir konusuyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapılmıştı. Bu olay keşke hiç yaşanmasaydı. Biz bu yangın söndürme sisteminin faal olduğunu sanıyorduk. Yangın tüpü de vardı, bir dönem doldurmuşlardı ama ben hangisi dolu hangisi boş bilmiyorum" dedi. Duruşma, bilirkişi raporunun tamamlanmasının beklenmesi amacıyla ertelendi.
Beşiktaş'ta bir gece kulübünde 2 Nisan 2024 tarihinde meydana gelen ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri'deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısındaki salonda görülen duruşma salonunda 5'i tutuklu 11 sanık, bazı müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanıkların bir kısmının gelmediği duruşmaya bazı müştekiler de bulundukları illerin adliyelerinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmaya, bir önceki celsede dinlenilen, ancak ifadesinde eksiklikler olduğu belirlenerek tekrar ifadesine başvurulan tanık Erkan Dillice'nin beyanı ile başlandı.
'YANGIN ÇIKTIĞINDA YOLDAYDIM, YETİŞEMEDİM'
10 yıldır çalıştığı mekanda şef garson olduğunu ve işletmenin her yıl Ramazan ayında kapanıp, bayramın 1'inci günü açıldığını söyleyen tanık Dillice, "Ramazan aylarında işletmeye ait bardak, içki, araç gereç, masa, sandalye gibi olan tüm eşyaları toplarız. Hasarlı olanları tamirata gönderip, izne çıkarız. Toplamadan önce bütün personel oradaydı. Diğer şef garsonlarla konuşup, izinleri içeri bildirdik. İzinler başladı. İzin kullanmak istemeyen bazı arkadaşlar muhasebe ile konuşmuşlar ve gidip, gelmeye devam etmişler. Kapattığımız günden olayın olduğu güne kadar geçen 20 günlük süreçte, işe sürekli giden bir personel yok. Ben ara ara gidip, gönderdiğim malzemeleri kontrol ettim. Ramazanın son haftasında biz de son hazırlıkları yaparız. Yangın çıktığında ben yoldaydım, yetişemedim" dedi.
'KOMİ VE GARSONLARIN DEMİRCİYE YARDIM EDENİNİ, MARANGOZUN MALZEMELERİNİ TAŞIYANLARI GÖRDÜM'
İşletmeye DJ masası kurulumu yapıldığını söyleyen Dillice, "Bu masa ağır parçalardan oluşuyordu. Masa geldiğinde ben oradaydım ama tadilat ve masanın kurulumuyla ben ilgilenmedim. Tadilat sırasında sürekli orada değildim ve personelleri ben yönlendirmiyordum. Bu işletmede müşteri faaliyeti olmadığında, yani kapandığında bir ücret almıyoruz. Oraya giden arkadaşlar temizliğe katılmış olabilirler, çay kahve veren vardır. Komi ve garsonların demirciye yardım edenini, marangozun malzemelerini taşıyanları gördüm. İşverenle de bizim direk diyaloğumuz yoktur" dedi.
'YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİNİN FAAL OLDUĞUNU SANIYORDUK'
Bir mağdur avukatının daha önce iş güvenliği eğitimi alıp almadığına dair sorusunu yanıtlayan tanık Dillice, "Bir önceki sene yangınla alakalı kısa bir konuşma yapıldı. Sanırım bir itfaiye görevlisi gelmişti, tam hatırlamıyorum. Hangi yangına neyle müdahale edilir konusuyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapılmıştı. Bu olay keşke hiç yaşanmasaydı. Biz bu yangın söndürme sisteminin faal olduğunu sanıyorduk. Yangın tüpü de vardı, bir dönem doldurmuşlardı ama ben hangisi dolu hangisi boş bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
DURUŞMA ERTELENDİ
Diğer tanıkların ve bazı mağdurların da beyanlarını alan mahkeme heyeti, 5 sanığın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin tamamının toplanmamış olması, olay yeri inceleme raporları ve kuvvetli suç şüphesi gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, bilirkişi raporunun beklenilmesi amacıyla duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 2 Nisan 2024'de saat 12.35 sıralarında gece kulübünde yangın çıktığına ilişkin ihbar üzerine itfaiye ve sağlık ekiplerinin sevk edildiği, itfaiye görevlilerinin içeride mahsur kalan kişileri dışarıya çıkardığı belirtilerek, yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği anlatılıyor. Savcılık ve bilirkişi heyetinin olay yerinde yaptığı çalışmadan bahsedilen iddianamede, gece kulübünün sahipleri ve yönetici personeli oldukları belirlenen Kahraman Erdem, Çağatay Altunel, Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül, Mehmet Memduh Ceylan, İsmet Şen, Dursun Çelik, Sibel Çelik ve İbrahim Bildirici isimli 9 sanık hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Ayrıca iddianamede, birleştirilen dosya kapsamında, sanıklar Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları Ali Rıza Yılmaz, Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Yasemin Saral ve Ahmet Mithat Şermet ile itfaiye birimi ve belediyenin ilgili diğer birimlerinde çalışan 9 kişi hakkında 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamaları ile 2 yıl 6'şar aydan 17'şer yıla kadar hapis cezası istendi. (DHA)