9867,66%0,38
35,31% -0,14
36,64% 0,00
2994,82% 0,36
4844,79% 0,57
'İklim krizi, kirlilik ve biyoçeşitlilik çalıştayı' sonuç raporu açıklandı
MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen geniş katılımlı 'İklim krizi, kirlilik ve biyoçeşitlilik çalıştayı' sonuç raporu açıklandı.
Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü proje şefliği öncülüğünde, Mersin Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden akademisyenler ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin katkılarıyla, 'Mersin’in mavi ufku' çağrısıyla geniş katılımlı 'iklim krizi, kirlilik ve biyoçeşitlilik çalıştayı' düzenlendi. Gelecek adına akademik ve bilimsel tartışmaların, ana temaya dair somut ve güncel örneklerin ele alınıp tartışıldığı çalıştay sonucunda, başta iklim krizi ve kirlilik olmak üzere, ekolojik sistemi tehdit eden risk ve olumsuzluklara acil müdahale gerektiği bir kez daha ortaya çıktığı vurgulandı.
İKLİM KRİZİ VE KİRLİLİKLE MÜCADELE İÇİN GEREKEN ADIMLAR
Çalıştayın sonuç raporunda, "Akdeniz Bölgesi’nin kırılgan ekosistemini koruma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme amacıyla Mersin Akdeniz İlçesi’nde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı düzenlenmiştir. Bu kapsamda iklim krizinin etkileri, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik sorunları detaylı bir şekilde ele alınmış ve öneriler geliştirilmiştir. Mersin Körfezi’ndeki biyoçeşitlilik, aşırı balıkçılık, istilacı yabancı türlerin baskısı ve iklim değişikliği tehditleri ile karşı karşıya kalmıştır. Endüstriyel balıkçılık faaliyetleri, ekosistem dengesini bozarak müsilaj riskini arttırmaktadır. Sardalya ve hamsi gibi planktonla beslenen balık türlerinin aşırı avlanması besin zincirindeki enerji akışını keserek denizanası gibi türlerin popülasyonlarını arttırmaktadır. Bunun yanında, deniz çayırları gibi kritik habitatların zarar görmesi, bu alanlara bağlı canlı türlerini tehdit etmektedir. Kazanlı başta olmak üzere bölgemiz kıyılarını üreme alanı olarak kullanan deniz kaplumbağalarına yönelik tehditler, yapay ışık kirliliği ve kıyısal alanlardaki insan faaliyetleri ile daha da artmaktadır. Mersin Körfezi’nin yüzey suyu sıcaklıklarının 32-33°C’ye ulaşmasıyla birlikte deniz çayırı alanlarında gözlenen tahribat ile yerel türler olumsuz etkilenmekte, bu da istilacı türlerin adaptasyonunu kolaylaştırmaktadır. Bu durum, deniz ekosistemindeki dengeleri bozarak uzun vadeli olumsuz etkiler yaratmaktadır. Denizlerimize yerleşen balon balıkları ve aslan balıkları gibi zehirli istilacı türler hem yerli balık türlerimiz hem de halk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır" denildi.
DENİZ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Mersin Körfezini de içine alan Kuzey Doğu Akdeniz bölgesindeki kirliliğe değinilen raporda şu ifadelere yer verildi.
"Bu kirlilik sorunu, plastik atıklar, ağır metaller, kalıcı organik kirleticiler, evsel kaynaklı atık sular, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan pestisit ve gübreler ile endüstriyel kaynaklı kirleticiler nedeni ile meydana gelmektedir. İklim kriziyle birlikte olağan hale gelen ani sel ve taşkınlar, atık yönetim alt yapısındaki eksikliklerle birleştiğinde denizel ortama önemli miktarda katı atığın taşınmasına neden olmaktadır. Çalıştayda belirlenen eylem planları, Akdeniz’in ekosistem dengesini korumaya ve bölgenin iklim krizine daha dirençli hale gelmesine destek sağlayacaktır. Böylece uygun önlemlerin geliştirilmesiyle iklim değişikliğine uyum kapasitesini güçlendirecektir. Ayrıca etkili atık yönetim politikalarının katılımcı ve şeffaf bir şekilde uygulanması, yaşanabilir bir kent oluşturulmasına katkı sunacak önemli bir adımdır. Bu eylemlerin hayata geçirilmesi için tüm paydaşların birlikte ortak bir yaklaşımla hareket etmesi gerekmektedir." (DHA)
FOTOĞRAFLI