9910,61%-0,90
35,40% 0,27
36,29% -0,47
3062,55% 1,01
4884,84% -0,04
İEÜ'ye 3 milyonluk 'TÜBİTAK' desteği
İZMİR, (DHA)-İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafIndan hazırlanan üniversitedeki bilimsel çalışmaların ekonomik değere dönüşmesi için stratejik adımlar içeren özel proje, yaklaşık 3 milyon TL hibe desteği almaya hak kazandı.
Afet teknolojileri, yapay zeka, gastronomi, moda ve yaratıcı endüstriler üzerine çalışmalarını yoğunlaştırarak Türkiye'nin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne (İEÜ), TÜBİTAK'tan beklenen haber geldi. Üniversitedeki bilimsel çalışmaların ekonomik değere dönüşmesi için stratejik adımlar içeren özel bir proje hazırlayan İEÜ, yaklaşık 3 milyon TL hibe desteği almaya hak kazandı. 24 ayda tamamlanacak proje kapsamında; üniversite-sanayi iş birliği, teknoloji transferi ve fikri mülkiyetle ilgili çalışmalar yapılacak. Girişimcilik ve inovasyon konusunda eğitimler düzenlenecek. Üniversitedeki araştırmalarla ilgili hedef sektörler belirlenerek pazar araştırması, rekabet ve maliyet analizi yapılacak. Bilimsel projelerin sanayiye entegre olması sayesinde yeni iş kolları doğacak ve istihdam fırsatları yaratılacak.
İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin hazırladığı 'Öncelikli Araştırma Alanları Bazlı Çıktıların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi' adlı projenin sonunda elde edilecek veriler, önümüzdeki dönemde yapılacak projeler için de yol gösterici olacak.
'STRATEJİLER OLUŞTURACAĞIZ'
İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Onur Kanyılmaz, proje kapsamında yapılacak çalışmaları anlattı. Kanyılmaz, "Üniversitemizdeki öncelikli çalışma alanlarımız afet teknolojileri, yapay zeka, yaratıcı endüstriler, gastronomi, mutfak sanatları, moda ve endüstriyel tasarım. Bu projeyle üniversitemizdeki bu alanlar başta olmak üzere araştırma sonuçlarının ekonomik faydaya dönüştürülmesini hedefliyoruz. İlk olarak üniversitemizdeki mevcut araştırma çıktılarını ve yeni araştırma odaklarını analiz edeceğiz. Ardından da araştırma çalışmalarıyla ilgili olan hedef sektörleri belirleyecek ve bu sektörlerin ihtiyaçlarını doğru tespit edeceğiz. Üçüncü olarak da araştırma çıktılarının hangi yöntemle faydaya dönüştürüleceğini belirleyebilmek üzere stratejiler oluşturacağız" dedi.
'BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI SUNMAYI HEDEFLİYORUZ'
İEÜ Proje Geliştirme ve Yönetim Şefi Yağmur Büyükkurt Kahraman ise projeyi birçok kurumla iş birliği haline yürüteceklerini ifade edip,"Stratejik hedeflerimiz arasında fikri mülkiyet haklarının etkin yönetimi ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesi de yer alıyor. Projeyi; İzmir Ticaret Odası, organize sanayi bölgeleri ve Ar-Ge merkezleri gibi bölgesel aktörlerle iş birliği içinde yürüteceğiz. Proje sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde girişimcilik, teknoloji transferi ve ticarileştirme süreçlerini hızlandırarak bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin Ar-Ge kapasitesini artırmayı da amaçlayan proje, aynı zamanda yenilikçi ürün ve teknolojilerin sanayiye kazandırılmasıyla girişimcilik ekosistemini de güçlendirecek" dedi.
PROJE SONUNDA YOL HARİTASI ŞEKİLLENECEK
Bilimsel araştırmalar ve analizlerin tamamlanmasının ardından yol haritasının oluşacağını, bilimsel çıktıların ekonomik değere dönüşmesi için atılması gereken adımların net bir şekilde belirleneceğini söyleyen Kahraman, “Örneğin; sektörlere yönelik ihtiyaç analizinin ve durum tespitinin yapılması çok kapsamlı bir süreç. Literatür taraması, paydaşlarla mülakatlar, anketler ve veri analizi yapacağız. Sektör-firma gruplarına göre fikri mülkiyet varlığı portföyü oluşturacağız. Üniversitemizdeki araştırma çıktılarını, ticarileşmeye uygun hale getireceğiz. Firmalar ile düzenli toplantılar organize ederek ortak çalışma grupları oluşturacağız. Teknoloji transferi, girişimcilik, fikri mülkiyet yönetimi ve ticarileştirme konularında proje hedef kitlesine eğitim programları düzenleyeceğiz. Proje sonundaki yol haritası da tüm bunlar sonunda şekillenecek" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI