9602,16%-2,09
36,41% 0,37
38,11% -0,20
3440,78% 0,36
5655,99% 0,32
Hidrojen enerjisi, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutuyor. Peki, bu yenilikçi enerji kaynağı nasıl çalışır ve dünyayı nasıl dönüştürebilir?
Bir tür kimyasal enerji olan hidrojen enerjisi, hidrojen moleküllerinin ayrışması sonucunda ortaya çıkar. Doğal enerji kaynakları arasında yer almayan hidrojen enerjisi, buna rağmen sürdürülebilir alternatif enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutar. Çevre dostu bir enerji kaynağı olarak öne çıkan hidrojen, yanma sürecinde yalnızca su buharı ve ısı açığa çıkartır. Bu sayede karbon emisyonunu da minimize eder.
Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma açısından büyük bir potansiyele sahip olan hidrojen enerjisinin özellikleri şunlardır:
Periyodik tablonun ilk elementi olan hidrojen aynı zamanda yeryüzünde en yaygın bulunan element olma özelliğine sahiptir. Hidrojenin keşfi 1500’lü yıllara dayansa da yanabilme özelliğinin keşfedilmesi 1700’lü yılları bulmuştur. Hidrojenin enerji kaynağı olarak kullanılması ise 1900’lü yılların sonlarına doğru gerçekleşmiştir. Geleceğin enerji tedariği senaryolarının önemli isimlerinden biri de yine hidrojen enerjisidir.
Hidrojen enerji, özellikle son dönemlerinden en önemli enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Hidrojen enerjisi avantaj ve dezavantajları, şunlardır:
Hidrojen enerjisinin kullanım alanları, enerjinin elde ediliş yöntemine göre değişkenlik gösterir. Hidrojen enerjisini elde edebilmek için yakma ve yakıt pili olmak üzere iki yöntem kullanılır. Bu iki teknolojiye göre hidrojen enerjisi kullanım alanları, şu şekilde listelenebilir:
Hidrojen enerjisi, yalnızca yenilenebilir enerji kullanılarak elde edildiği zaman çevre dostudur. Doğal gazın buhara dönüştürülmesi ile elde edilen hidrojen, çevre dostu değildir. Bir fosil yakıt olan doğal gazın buhar formuna dönüştürülmesiyle elde edilen hidrojen enerjisi, sera gazı olan CO2’ye sebep olur. CO2 emisyonu ise küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi durumları beraberinde getirir.
Hidrojen enerjisi hem yenilenebilir enerji kaynaklarından hem de fosil yakıtlardan elde edilebilir. Enerjinin elde edildiği kaynak, çevre dostu olma özelliğini de doğrudan etkiler. Yeryüzünde bulunan su ve diğer sonsuz kaynaklardan hidrojen enerjisi üretilebilir.
Sürdürülebilirliği desteklemek ve ülke ekonomisini alternatif enerji kaynağı ile desteklemek amacıyla hidrojen enerjisi üretilir. “Hidrojen enerjisi nasıl elde edilir?” sorusu, şu şekilde cevaplanabilir:
Hidrojen depolama, gaz veya sıvı formda gerçekleştirilebilir. Saf halde bulunan hidrojen, sıvı veya gaz formda, tanklarda depolanabilir. Hidrojen taşıma işlemi ise kamyonla gerçekleştirilebilir. Sıvı tankeri veya sıkıştırılmış gaz silindiri, kamyonla taşıma yöntemleri arasında yer alır. Hidrojen taşıma ve depolamanın zorlukları, şunlarla örneklendirilebilir:
Özellikle son yıllarda çevre dostu teknolojilere yönelik ilginin artması, otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok sektörde önemli bir dönüşüm hali ortaya çıkardı. Otomotiv sektöründe çevre dostu teknolojilerin bir ürünü olarak hidrojen yakıtlı otomobil ortaya çıktı.
Hidrojen yakıtlı otomobiller (FCEV), yakıt olarak hidrojenin kullanıldığı otomobillerdir. FCEV’ler, hidrojen yakıt hücresi kullanarak elektrik üretir ve üretilen bu elektrikle araç motoru çalıştırılır. Bu süreçte emisyon olarak su buharı ortaya çıkar.
Son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen iklim krizi kavramı ile mücadele etmek için hidrojen enerjisinin üretimi güçlü bir çözümdür. Avrupa Birliği sınırları içerisinde 130 milyar dolarlık bir hidrojen enerjisi projesinin hayata geçirilme çabası, iklim krizi ile mücadelede hidrojen enerjisinin öneminin bir göstergesidir. Diğer ülkelerin mevcut durum ve hedefleri, şunlardır:
Yeşil hidrojen, geleceğin umudu olarak adlandırılır. Suyun elektroliz yöntemi kullanılarak ayrıştırılmasıyla üretilir ve karbon salınımına sebep olmaz. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi, yeşil hidrojeni çevre dostu bir enerji kaynağı haline getirir. Yeşil hidrojen, enerji depolama, ulaşım ve sanayi gibi alanlar başta olmak üzere, birçok alan için potansiyel taşır.