9931,58%0,15
35,19% -0,07
36,65% 0,09
2973,74% 0,37
4796,31% -0,04
Giresun, dağ eteklerinde sıralanmış yemyeşil yaylaları, etkileyici kaleleri ve mavi bayraklı plajlarıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en popüler tatil cennetlerinden biri olmaya devam ediyor.
Giresun, dağ eteklerinde sıralanmış yemyeşil yaylaları, etkileyici kaleleri ve mavi bayraklı plajlarıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en popüler tatil cennetlerinden biri olmaya devam ediyor. Tirebolu, Bulancak, Keşap ve Espiye gibi Karadeniz sahili boyunca uzanan turistik ilçeleriyle her yıl binlerce tatilciyi ağırlayan Giresun, yeşil ve mavinin birleştiği manzarasıyla her mevsim gezginlere keyifli bir deneyim sunuyor. Giresun Kalesi, Tirebolu Kalesi ve Eynesil Kalesi gibi tarihi yapılarından panoramik Karadeniz manzaralarıyla fotoğraflar çekebileceğiniz şehir, aynı zamanda Ağaçbaşı, Yedi Değirmenler ve Kuzalan Tabiat Parkları gibi doğa cennetlerine ev sahipliği yapıyor. Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş Yaylası gibi muazzam yaylalarıyla doğa severleri cezbeden Giresun, her köşesinde bir başka güzellik barındırıyor. Yazımızı okuyarak, ülkemizin en özel ve turizm alternatifleri geniş şehirlerinden biri olan Giresun’u keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz.
Giresun'a sadece 17 kilometre uzaklıkta Karadeniz kıyısında uzanan Bulancak ilçesi, hem yüzlerce yıllık tarihi yapıları hem de masmavi suların tadını çıkarabileceğiniz sahili ile günübirlik geziler yapmak için en ideal yerler arasında. Yemyeşil doğal güzellikleri ve tertemiz havasıyla ilgi gören Bulancak, bölgenin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan büyüleyici Paşakonağı Yaylası’yla özellikle bahar ve yaz aylarında yüzlerce insanı kendine çekiyor.
Kızılağaç, akçaağaç, köknar ve meşe ağaçlarıyla çevrili dağ yamaçlarda sıralanan yaylalarını keyifle gezebileceğiniz, sıcak yaz günlerinde Akdeniz’i aratmayan Burunucu Plajı ve Ayvasıl Plajı’nın masmavi denizinde doyasıya yüzebileceğiniz Bulancak’ta Osmanlı döneminin en büyük ustası Mimar Sinan'ın çıraklık dönemi eseri olan etkileyici Sarayburnu Camii, yüzlerce yıllık Acısu Kaya Kilisesi ve tarihi bir hazine olan Burunucu Camii gibi mimari şaheserleri de yakından görebilirsiniz.
Yeşil ile mavinin buluştuğu büyüleyici güzelliği, sessiz ve huzurlu atmosferiyle sadece Giresun’un değil, Karadeniz'in de en sevilen tatil cennetlerinden biri haline gelen Tirebolu, şehri sadece 40 dakikalık uzaklıkta. Büyüleyici Karadeniz manzaraları eşliğinde keyifli bir günübirlik gezi yapabileceğiniz Tirebolu’da tertemiz sahiliyle çok ilgi gören Tirebolu Plajı, Beygir Kumu Plajı ve Uzunkum Plajı’nda denizin tadını çıkarabilir, Tirebolu sahilinde ise kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde akşam yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
Karadeniz’in etkileyici simgesel yapılardan olan Tirebolu Kalesi’nin surlarından panoramik Karadeniz ve Tirebolu fotoğrafları çekebileceğiniz gezinizde Harşit Vadisi’ne hakim bir konumda inşa edilen Bedrama Kalesi ve M.Ö. 1300 yılından günümüze kalan çarpıcı Andoz Kalesi’ni de keşfe çıkabilirsiniz.
Sahile kadar uzanan dar sokaklarını yüzlerce yıllık tarihi konakların süslediği Tirebolu; taze balıklar ve Karadeniz mutfağından yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranları, yol üstü kafeleri, sahil parkları ve el yapımı yöresel ürünler bulabileceğiniz hareketli çarşılarıyla da keyifli bir gün yaşatıyor. Gezinizde bisiklet kiralayarak Karadeniz'in en güzel sahillerinden biri olarak gösterilen Tirebolu sahilini gezmeyi de unutmayın.
Giresun'un Karadeniz kıyısında uzanan başka bir sevilen tatil cenneti olan ve Karadeniz'in İncisi olarak adlandırılan Görele, şehre yaklaşık 62 kilometre uzaklıkta. Her saati bulabileceğiniz minibüslerle kolaylıkla ilçeye ulaşabilir ve keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Giresun limanından hareket eden gezi tekneleriyle de kıyılarını keşfe çıkabileceğiniz Görele, büyüleyici doğa harikalarından dolayı doğa gezilerinin en önemli adreslerinden biri.
Karla kaplı dağ manzaraları arasında yamaç paraşütü yapabileceğiniz Dokuzgöz Milli Parkı ve çevresini bulutların sardığı bir dağ yamacında uzanan ünlü Sis Dağı Yaylası gibi doğa severler tarafından keşfedilmesi gereken pek çok güzelliği ev sahipliği yapan Görele, masmavi denizin tadını çıkarabileceğiniz Deliklitaş Plajı ve Denizkızı Plajı’yla da yaz aylarının sevilen tatil merkezlerinden biri.
Giresun’dan sadece 30 dakikalık kısa bir yolculuk ulaşabileceğiniz Espiye’de Karadeniz kıyısı boyunca uzanan sahilde ve yüzlerce yıllık tarihi yapılar arasında unutulmaz bir günübirlik gezi yapabilirsiniz. İlçe girişinde bölgeye ve denize hakim yüksek bir tepede yükselen Andoz Kalesi’nin surlarından panoramik manzaraları izlemenizi önerdiğimiz Espiye’de Kanun Köprüsü, Harova Köprüsü, Sınır Köprüsü ve Gelevera Köprüsü gibi tarihi hazineleri de yakından görebilirsiniz.
Doğa gezileri ile keşfe çıkabileceğiniz tabiat harikası Yeniköy Mağarası'nın devasa sarkıtları ve dikitlerinin harika fotoğraflarını çekebilir, mağaranın içinden fışkıran şifalı kaynak sularından tadabilirsiniz. Yayla şenlikleri ile ünlü Otçu Yaylası'nın oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasında da Espiye gezinizden sonra yorgunluk atabilirsiniz.
Giresun'da keşfe çıkabileceğiniz başka bir güzel ilçe olan Şebinkarahisar; dağ eteklerinde sıralanan yemyeşil yaylaları, el değmemiş doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla hem doğal severler hem de tarih meraklılarının uğraması gereken yerlerden. İlçede M.Ö. 1. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen ve çarpıcı manzarasıyla Giresun’un simgelerinden biri haline gelen Şebinkarahisar Kalesi’ni keyifle gezebilirsiniz.
Kültür turlarıyla sıkça ziyaret edilen kayalar içine oyulmuş etkileyici Meryem Ana Manastırı, 1874 yılında inşa edilen Licese Kilisesi, ilk dönem Osmanlı mimari özelliklerini görebileceğiniz 12. yüzyıla tarihlenen Fahrettin Behramşah Camii ve Otlukbeli Savaşı'ndan sonra 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'in anısına yaptırılan Fatih Camii de Şebinkarahisar’da yakından görebileceğiniz tarihi hazineler arasında. Dikmetaş Göleti'ne tertemiz havasında yürüyüşler yapabileceğinizi ve balık tutabileceğiniz Şebinkarahisar’da 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaretinde kaldığı ve sonradan müzeye çevrilen Atatürk Evi ve Müzesi'ne de uğrayabilirsiniz.
Giresun'a yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta, Karadeniz kıyısında uzanan ve çok ziyaret edilen ilçelerden biri olan Eynesil, Trabzon ile Giresun arasında güzel bir konumda yer alıyor. Hem Roma döneminde denize hakim bir yarımada üzerine inşa edilen simgesel Eynesil Kalesi ve Çağlayan Başı Köprüsü gibi tarihi hazineleri hem de çam ormanları içinde sıralanan birbirinden güzel yaylalarıyla ilçe, pek çok görülmeye değer güzelliğe sahip.
Eynesil Kalesi Plajı’nda Karadeniz’in tertemiz sularının tadını çıkarabilir veya balık bolluğu bakımından zengin sularında yılın her mevsimi düzenlenen balık avlama turlarına katılarak Eynesil’de güzel zaman geçirebilirsiniz. Kilometrelerce uzanan sahil yolunda büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde akşam yürüyüşlerine de çıkabileceğiniz ilçede deniz manzaralı otellerden kaliteli restoranlara kadar pek çok işletme de bulabilirsiniz.
Giresun’un başka bir büyük ve sevilen turistik ilçesi olan Keşap, şehir merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta ve deniz tatili yapmak isteyenlerin ilk tercih ettiği yerler arasında. Doğal bir şekilde oluşan ve Türkiye haritasını andıran manzarasıyla ünlü Şahin Kayası’nı mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğiniz ilçede çevresi kayalarla çevrili olduğu için sert rüzgârlardan korunan ve tertemiz berrak sularıyla çok ilgi gören Uluburun Plajı, Düzköy Plajı ve Çatalkaya Plajı’nda da güzel bir deniz günü yaşayabilirsiniz.
Çam ormanları arasında, çarpıcı Karadeniz manzaraları eşliğinde çadır kurabileceğimiz kamp alanları için de sık ziyaret edilen Keşap'ta bahar ve yaz aylarında düzenlenen rehberli yayla turlarına katılarak ise Çakrak, Çıkrıkkap, Turnaobası, Kazankaya, Ağacalı, Karadoğa, Ağlıkkıranı, Güzlekderesi gibi yemyeşil yaylaları gezebilir ve kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz.
Türkiye'nin dere şeklinde akan ender göllerinden biri olması ile ünlü Mavi Göl, her doğa severin mutlaka görmesi gereken tabiat harikalarımızdan biri. Kuzalan Şelalesi’nin yanı başında yer alan ve yılın her mevsimi etkileyici doğa manzaralarına şahit olabileceğiniz Mavi Göl, Giresun’da düzenlenen doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin en önemli rotaları arasında.
Beş tane küçük gölün birleşiminden oluşan ve Aksu Çayı ile birleşen Mavi Göl, çevresini saran sarp kayaları süsleyen endemik bitki türleri ve el dememiş doğal güzellikleriyle fotoğrafçıları büyülüyor. Seyir terasları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve mesire alanlarıyla doğa ile baş başa zaman geçirmek için ideal bir yer alan gölün yıl boyu yeşilden maviye dönen ve eriyen karlarla beslenen buz gibi sularında da yaz aylarında serinleyebilirsiniz. İrili ufaklı şelalelerini ve orman içinde gizlenmiş benzersiz travertenlerini de keşfetmenizi önerdiğimiz Mavi Göl, Giresun’un Dereli ilçesi sınırında şehre yaklaşık 48 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Giriş ücreti
Şehrin simgesi haline gelen ve M.Ö. 2. yüzyılda Pontus Rum Devleti Kralı I. Farnekes tarafından yaptırıldığı düşünülen Giresun Kalesi, görkemli manzarasıyla şehri gezerken hemen dikkatinizi çekecek tarihi bir hazinemiz. Volkanik bir kaya kütlesi üstünde şehre hakim bir noktaya inşa edilen ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Giresun Kalesi, Karadeniz’in panoramik manzaralarını izleyebileceğiniz surlarıyla yerli ve yabancı turistlerin de ilk uğradığı yerler arasında.
Uzun tarihi boyunca Romalılarda Osmanlılara kadar pek çok medeniyet tarafından kullanılan ve çevresinde Osmanlı dönemine ait türbeler görebileceğiniz kalenin iç bölümlerini gezebilir; günümüze kadar sağlam kalmış kalın duvarları ve kuleleri inceleyebilirsiniz. Görülmeye değer güzellikteki Giresun Kalesi’nin özellikle geceleri aydınlatıldığında en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Giresun ile Trabzon arasında yer alan Sis Dağı, doğa sporları yapmak için girebileceğiniz en ideal yerlerden. Dağ eteklerinde 1950 metre yükseklikte uzanan ve çok sevilen bir gezi alanı olan Sis Dağı Yaylası için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Sis Dağı'nda yamaç paraşütü, kaya tırmanma, dağcılık, dağ bisikleti, doğa gezileri, fotoğraf ve ATV safarileri gibi onlarca etkinliğe katılabilirsiniz.
Oksijen seviyesi yüksek havasında yılın bütün yorgunluğun atabileceğiniz ve bulutları sardığı el değmemiş güzelliklerini keşfe çıkabileceğiniz Sis Dağı’nın çam ormanlarıyla süslü zirvelerini de rehberlerle birlikte gezebilirsiniz. Panoramik manzaraları ve ismini aldığı sislerin oluşturduğu mistik atmosferiyle doğa fotoğrafçılarının da çok sevdiği Sis Dağı, Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken tabiat cennetlerinden biri.
Giresun, birbirinden güzel onlarca yaylaya ev sahipliği yapıyor ve bu yaylalar arasında en çok ziyaret edilenlerden biri de Kümbet Yaylası. Şehir merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Dereli ilçesi sınırlarında yer alan Kümbet Yaylası, Alp Dağları’nı aratmayan büyüleyici manzarası ve oksijen seviyesi yüksek havasıyla sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden insanları kendine çekiyor. Deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte uzanan yayla, tertemiz havasıyla sağlık gezilerinin de önemli merkezlerinden biri haline gelmiş durumda.
Her yıl binlerce kişinin katılımıyla temmuz ayı ortasında gerçekleştirilen Kümbet Yaylası Şenlikleri ile ünlü yayla; dağ eteklerinde sıralanan ahşap yayla evleri, organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları sunan kır bahçeleri, yürüyüş parkurları, donanımlı kamp alanlarıyla büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşarak dinlenmek için gidebileceğiniz en güzel yerlerden.
Özellikle bahar ve yaz aylarında her gün bulabileceğiniz tekne gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz başka bir görülmeye değer yer de Karadeniz'in Kefken Adası ile birlikte 2. büyük adası olan Giresun Adası. Antik çağlarda yerleşim yeri olarak kullanılan ve günümüzde 2. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Giresun Adası’nın huzurlu atmosferinde yüzlerce yıllık kilise, şapel ve antik mezar kalıntılarını yakından görebilirsiniz.
Kayalar arasında gizlenen koylarından kristal berraklığındaki sularda gözlerden uzak denizin tadını çıkarabileceğiniz adada şnorkelli dalışlar yaparak da su altı zenginliklerini görebilirsiniz. Giresun Adası’nda aynı zamanda sevimli karabatak ve leylekleriyle ünlü, bu nedenle gezinizde adanın ev sahipliği yaptığı onlarca kuşun harika fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Giresun sahiline sadece 4 kilometre uzaklıkta yer alan adaya sandallar ve kayıklarla ulaşabilir; balık bolluğu bakımından zengin sularda balık avlama turlarına katılarak dinlendirici bir gün yaşayabilirsiniz.
Giresun'da mutlaka keşfetmenizi önerdiğimiz doğa harikalarından biri de Mavi Göl ile birlikte gezebileceğiniz Kuzalan Şelalesi. El değmemiş bakir doğal güzelliklerinin korunması amacıyla 2013 yılında milli park ilan edilen Kuzalan Şelalesi, tabiat parkıyla birlikte 4820 dönüm gibi büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Bir benzeri dünyada sadece Yellowstone Ulusal Parkı’ndan bulunan, orman içinde gizlenmiş 1800 metrelik travertenleriyle büyüleyici manzaralara şahit olabileceğiniz şelale; endemik bitki türleri, çam ormanları arasından akan bembeyaz suları, karların erimesi ile dolan buz gibi kaya göletleri, ahşap köprüler ve seyir teraslarıyla tam bir doğa cenneti.
Türkiye'nin gizli kalmış çok özel noktalarından biri olan Kuzalan Şelalesi’nde her yılın her mevsimi yeşil ve mavinin birleştiği etkileyici doğa fotoğrafları çekebilir, bölgeyi doğa gezileri ve dağ bisikleti turlarıyla keşfe çıkabilir, en sıcak yaz günlerinde bile serin kalan tabiat parkının mesire alanlarında piknik yaparak yorgunluk atabilirsiniz.
Giriş ücreti
Diğer Karadeniz şehirleri gibi yemyeşil yaylalar bakımından çok zengin olan Giresun'da hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla keşfe çıkabilirsiniz başka bir ünlü yayla da şehir merkezine sadece 54 kilometre uzaklıktaki Bektaş Yaylası. Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası, Kurttepe, Alçakbel Ormanı’nın birleşiminden oluşan ve deniz seviyesinden 2100 metre yükseklikte uzanan Bektaş Yaylası, sisle kaplı çam ormanlarını izleyebileceğiniz seyir teraslarından büyüleyici fotoğraflar çekme imkanı sunuyor.
Orman gülleriyle çevrili yayla evleri, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, buz gibi şifalı kaynak suları ve oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla 1990 yılında turizm merkezi ilan edilen Bektaş Yaylası’nda ahşap yayla evlerinden orman köşkleri ve donanımlı kamp alanlarına kadar pek çok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Yayla, her yıl temmuz ayında düzenlenen şenlikleriyle de Türkiye'nin her yerinden binlerce insanı kendine çekiyor. Yaz aylarında kır bahçelerinde mola vererek yılın yorgunluğunu atabileceğiniz veya çocuklarınızla çim kayağı yaparak eğlenceli zaman geçirebileceğiniz Bektaş Yaylası, Giresun’da keşfetmenizi önerdiğimiz en güzel ve turizm olanakları bakımından en gelişmiş yaylalar arasında.
Karadeniz'in doğa sporları merkezlerinden biri olan Sis Dağı’nın 1950 metrelik yamaçlarında uzanan Sis Dağı Yaylası, bölgenin en özel yaylalarından biri olarak görülmeye değer. Turizm olanakları bakımından gelişen yaylada ahşap tasarımlı doğa otelleri, bungalov oteller, donanımlı kamp alanları bulabilir; sessiz ve huzurlu atmosferde dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz.
Temmuz ayına kadar erimeyen karları, sislerle kaplı sık çam ormanları ve her yıl temmuz ayının sonunda düzenlenen eğlenceli yayla şenlikleri ile Türkiye'nin keşfedilmeye değer doğa cennetlerinden biri olan Sis Dağı Yaylası, C sınıfı milli parkı ve turizm bölgesi de ilan edildi.
Giresun’da düzenlenen tarih ve kültür turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz etkileyici tarihi simgesel yapı olan Tirebolu Kalesi, Karadeniz kıyısında denize hakim bir yarımadanın zirvesinde inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Bölgede uzun süre hakimiyet kuran Miletoslular tarafından yapıldığı düşünülen ve uzun tarihinde onlarca medeniyet tarafından kullanılan kale, Osmanlı döneminde de güçlendirilmiş.
Yığma moloz taşlarla tasarlanan ve günümüze kadar sağlam kalmayı başaran Tirebolu Kalesi, surlarından sunduğu rengarenk balıkçı tekneleri, panoramik Karadeniz ve Tirebolu manzaralarıyla ilçeyi gezen turistlerin ilk uğradığı yerler arasında. İçerisinde sıralanan antik dönemlerden kalma Meryem Ana Kilisesi, şapeller ve Osmanlı döneminden mescitleri de gezebileceğiniz tarihi kaleyi ziyaret ederek harika panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.
Giresun’u gezerken kolayca ulaşarak ziyaret edebileceğiniz, şehrin en eski yapılarından biri de Seyit Mehmet Paşa tarafından 1461 yılında inşa ettirilen ve 1986 yılında korunması gereken kültür varlığı ilan edilen Kapu Camii. Halk arasında Seyit Mehmet Paşa Camii olarak da bilinen etkileyici yapı, klasik Osmanlı mimari tarzında kesme taşlarla inşa edilmiş ve iç bölümleri bitki motifleri ile süslenmiş.
El yapımı ahşap minberi, kaideli kesme taşları ve etkileyici tek şerefesi ile görülmeye güzellikteki Kapu Camii’ne 1896 yılında yıkıldıktan sonra aslına uygun olarak tekrar yapılırken 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinden özellikler de eklenmiş. Çevresinde tarihi medrese ve hamamların sıralandığı Kapu Camii, Giresun merkezinde Fevzipaşa Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz güzel bir konuda yer alıyor.
Doğa severler için pek çok büyüleyici gezi alanı sunan Giresun'dan rehberli doğa yürüyüşleriyle veya kendi başınıza keşfe çıkabileceğini başka bir popüler rekreasyon alanı da şehir merkezine sadece 44 kilometre uzaklıktaki Ağaçbaşı Tabiat Parkı. Donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla Giresun'da kamp yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan tabiat parkı, her yıl doğa tatili yapmak isteyen binlerce kişiyi misafir ediyor.
İyi düzenlenmiş trekking parkurları, çam ormanları arasında gizlenmiş mesire alanları, organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yöresel Karadeniz lezzetleri tadabileceğiniz kır lokantaları gibi pek çok olanak bulabileceğiniz Ağaçbaşı Tabiat Parkı, zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliğinden dolayı fotoğraf safarilerinin de sevilen adreslerinden biri.
89 hektar gibi büyük bir alanı kapsayan tabiat parkı içerisinde 1732 metre yüksekliğinde bulunan Şavlak Tepesi’nden bölgenin en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilir; ladin, köknar ve sarıçam ağaçlarıyla süslü sık ormanlık alanlarda da keyifli yürüyüşler ve dağ bisikleti gezilerine çıkabilirsiniz.
Giriş ücreti
Giresun'un tarihi kalbi olan ve yüzlerce yıllık yapılarından dolayı 3. derece kentsel sit alanı olarak koruma altına alınan Zeytinlik, turistlerin mutlaka uğradığı gezi alanlarından biri. Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız, Giresun’da ilk uğramanız gereken yer olan ve bir dönem sadece Rumların yaşadığı Zeytinlik’te Karadeniz'e özgü mimarilerle tasarlanmış, taş ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş 2 ile 3 katlı 80 tane konak koruma altına alınmış durumda.
Küçük bahçeleri, ahşap pencereleri, cumbaları ve etkileyici tasarımlarıyla sizi 1800’lü yıllara unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak olan Zeytinlik konaklarının bazıları günümüzde müze olarak hizmet veriyor ve bu konakların iç bölümlerini gezerek dönem mobilyalarıyla süslü odalarda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Şehrin tam ortasında yer aldığı için kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz veya bisiklet kiralayarak Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında keyifli bir gezi yapabileceğiniz Zeytinlik, Giresun’da keşfetmenizi önerdiğiniz özel yerler arasında.
Giresun gezinizde kristal berraklığındaki masmavi Karadeniz sularında yüzmek ve güneşin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en popüler plajlardan biri olan Uluburun Plajı, Giresun merkezine sadece 20 dakika uzaklıktaki Keşap sahilinde yer alıyor.
Arkası sık çam ormanlarıyla çevreli olan ve iki tarafını saran kayalarla sert rüzgârlardan korunan Uluburun Plajı, bu özelliğiyle çocuklu ailelerin de güvenle denize girebileceği en güzel noktalardan biri. Turizm olanakları bakımından gelişmiş olan plajda güneş şemsiyesi, şezlong ve atıştırmalıklar bulabileceğiniz işletmeler hizmet veriyor. Duş, tuvalet ve otopark gibi olanaklar da sağlanan Uluburun Plajı, 100 metrelik küçük bir sahile sahip ve dağ yamacındaki merdivenlerle ulaşılabiliyor.
Giriş ücreti
Giresun, tertemiz plajları ve yaylalarının yanı sıra bölgeye hakim tepelerinde inşa edilen birbirinden güzel kaleleriyle de ünlü. Şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Şebinkarahisar ilçesinin simgesi haline gelen görkemli Şebinkarahisar Kalesi, Hacı Kayası olarak bilinen devasa tepenin üzerinde yükselen, görülmeye değer Giresun kalelerinden biri.
Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ama Roma ile Mengücekler dönemlerinden izler taşıyan kale; Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılmış. Tarihi yapı; Selçuklular tarafından inşa edilen taş kapışı, sivri kemerleri, yarım daire planlı kuleleri ve Bizans dönemi süslemeleriyle görülmeye değer güzellikte. Evliya Çelebi'nin kitaplarında da övgüyle bahsettiği ve içerisinde 70 tane evin bulunduğunu söylediği Şebinkarahisar Kalesi’nin surlarından muhteşem fotoğraflar çekebilir; iç kaledeki cami, mescit ve tarihi evlerin kalıntıları arasında keyifli bir tarih gezisi yapabilirsiniz.
1986 yılında korunması gereken kültür varlığı ilan edilen başka bir etkileyici Giresun camisi de şehir merkezinde Kazancılar Sokak üzerinde yer alan Kale Camii. 1911 yılında kare planlı olarak kesme taşlarla ve tek kubbeli inşa edilen tarihi camide klasik Osmanlı mimarisinin yanı sıra Avrupa mimari özelliklerini de görebilirsiniz.
Günümüze kadar sağlam kalmış çarpıcı mimarisi, etkileyici iç süslemeleri, huzurlu atmosferiyle tarih ve mimari meraklılarının görmesini önerdiğimiz Kale Camii, Osmanlı döneminin son mimari yapılarından biri olarak da dikkat çekiyor. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden, özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen dolan Kale Camii, şehirde Rumların yaşadığı dönemlerde Müslüman mahallesi olarak bilinen Doğanca Mahallesi'nin diğer tarihi yapılarıyla birlikte ziyaret edilebilir.
Giresun'a yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Kayadibi Köyü sınırlarında bulunan Meryem Ana Manastırı, rehberli tarih ve kültür gezilerinin en önemli adreslerinden biri. Sarp kayalar oyularak inşa edilen ve sunduğu büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen antik manastır, aynı zamanda Sümela Manastırı’ndan sonra Türkiye'deki en büyük oyma manastır olmasından dolayı da tüm dünyadan insanları kendine çekiyor.
4 katlı olarak tasarlanan ve toplam 32 odaya sahip olan Meryem Ana Manastırı’na 1939 yılındaki depremle yıkılan merdivenlerinden dolayı ulaşım oldukça zor ama göreceğiniz manzara bu zorlu yolculuğa değecek güzellikte. Antik çağlardan günümüze kalan bölgedeki en etkileyici ve eski yapılardan biri olarak kesinlikle görmenizi önerdiğimiz Meryem Ana Manastırı’nın iç mekanlarını gezebilir, özellikle gün batımlarında kayalar içinde benzersiz bir manzara sunan manastırın çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Giresun’un en popüler plajlarından biri olan ve Tirebolu merkezine sadece 10 dakika yürüyüş mesafesindeki Uzunkum Plajı, tertemiz sahili ve masmavi sularıyla yaz aylarında Karadeniz’de yüzmek için gidebileceğiniz en sevilen plajlar arasında. Çevresinde donanımlı kamp alanları ve deniz manzaralı piknik alanları bulabileceğiniz plajda her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonlarında da konaklayabilirsiniz.
Kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak için en güzel noktalardan olan Uzunkum Plajı, büyüleyici Karadeniz manzaralarının fotoğraflarını çekmek isteyen turistler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Giresun Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Tirebolu minibüsleri ile plaja yaklaşık 45 dakika içinde rahatça ulaşabilirsiniz.
Giresun’un turistlerin fotoğraf çekmek için en ziyaret ettiği yerlerden olan Şahin Kayası, 2006 yılından beri 1. derece doğal sit alanı olarak korunuyor. Dik ve sarp bir kayanın üzerinde doğal yollarla oluşmuş Türkiye haritası ile ünlü Şahin Kayası, etkileyici manzarasıyla her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Türkiye haritasıyla aynı ölçülerde olmasından dolayı da ziyaretçilerini etkileyen kayanın çevresinde 50’dan fazla mağarayı da keşfe çıkabilirsiniz. Keşap ilçesine bağlı Karabulut beldesi sınırlarında yer alan, çam ormanları içinde çarpıcı bir manzara sunan Şahin Kayası, aynı zamanda bölgenin en sevilen trekking parkurlarından da biri.
Giresun'un en ünlü ve en çok ziyaret edilen yaylalarından biri de şehir merkezine sadece 64 kilometre uzaklıktaki Kovanlık beldesinde geniş bir yeşil alanı kapsayan Paşakonağı Yaylası. Çam ormanları içinde uzanan ve tertemiz havasıyla sağlık amaçlı da çok ziyaret edilen yaylada kızılağaç, akçaağaç, kayın ve meşe gibi onlarca ağaç çeşidinin bahar aylarında sarıdan kızıla her rengini yakından görebilirsiniz.
Doğa severlerin ve fotoğrafçıların da en çok uğradığı Giresun yaylalarından biri olan Paşakonağı Yaylası; dağ eteklerinde akan buz gibi dereleri, gizli şelaleleri, orman gülleri ve yayla çiçekleriyle süslü arazisiyle hem gezilere çıkmak hem de çocuklarınızla piknik yaparak keyifli bir gün geçirmek için ideal. Yaylayı gezerken büyüleyici Karaçay Şelalesi ve Geçilmez Vadisi'ni keşfe çıkabilir; Kızılot Çayı ve Çiseli Gölü’nde olta balıkçılığı yaparak huzurlu atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.
100 hektardan büyük yeşil alanıyla Giresun gezinizde doğada zaman geçirmek için gidebileceğiniz en sevilen gezi alanlarından biri olan Yedi Değirmenler Tabiat Parkı, 2013 yılından beri koruma altına alınmış durumda. Giresun merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan ve çevresinde sessiz Karadeniz köylerinin sıralandığı tabiat parkı; onlarca çeşit ağacın süslediği ormanlık alanları, çarpıcı manzaralar sunan tarihi değirmenleri, kemerli antik köprüleri, gizli şelaleleri ve yer altı sularının fışkırdığı mağaralarıyla her doğa tutkununun keşfetmesi gereken yerlerden.
Rehberli turlarla da gezebileceğiniz Değirmenler Mağarası’nda yüzlerce metre derinlikteki devasa sarkıt ve dikitlerin harika fotoğraflarını çekebilir, 1330 metrelik Kayabaşı Tepesi’nden bölgenin en güzel panoramik manzaralarını izleyebilirsiniz. Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nı yılın her mevsimi bulabileceğiniz doğa yürüyüşleriyle veya kendi başınıza gezerek kalabalıklardan uzakta dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
Giresun'un en popüler yaylalarından Kuzalan Yaylası’nı da kapsayan, 482 hektar gibi büyük bir yeşil alan boyunca uzanan Kuzalan Tabiat Parkı, hem doğa sporları yapmak hem de muhteşem fotoğraf çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden. Şehir merkezine sadece 1 saat uzaklıkta, oldukça yakın bir konumda bulunduğu için çok ziyaret edilen tabiat parkı, Kuzalan Şelalesi ve orman içindeki ünlü travertenlerinin yanı sıra onlarca kuş ve vahşi hayvana ev sahipliği yapan sık ormanlarıyla da doğa gezilerinin en sevilen adreslerinden biri.
Yılda 15.000’den fazla insanın ziyaret ettiği, 125’ten fazla türde bitki ve ağaçlarla süslü Kuzalan Tabiat Parkı'nın trekking parkurlarında büyüleyici şelale ve doğa manzaraları izleyebilir; sonbahar ve kış aylarında kartpostal güzelliğinde manzaralar arasında huzur bulabilirsiniz.
Giresun’u gezerken mutlaka uğramanızı önerdiğimiz Taflanaltı Renkli Sokak, rengarenk boyanmış yüzlerce yıllık konaklarıyla size benzersiz bir manzara sunacak. Mavi renkli Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz Taflanaltı’nda sarmaşıklarla süslü ve kırmızıdan yeşile her renkle boyanmış klasik konakların da harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Yol üstü restoranları ve kafelerinde bir mola vererek benzersiz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz sokak, yıl boyu pek çok önemli etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Her köşesi eğlenceli duvar resimleriyle süslü Taflanaltı Renkli Sokak, çocuklu ailelerin de Giresun’da mutlaka gezmesini önerdiğiniz turistik yerler arasında.
Giresun’un en güzel ve sevilen plajlarından biri olan mavi bayraklı Tirebolu Plajı; Ege ve Akdeniz’i aratmayan ince kumlu uzun sahili, sığ denizi, tertemiz deniziyle çocuklar ve acemi yüzücüler için de ideal plajlardan biri. Gelişmiş turizm olanaklarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen, ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz Tirebolu Plajı’nda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz tesisler, kamp alanları, kafeler, restoranlar ve deniz manzaralı oteller hizmet veriyor. Yaz aylarında gençlik festivalleri ve konserlerin de düzenlendiği, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki Tirebolu Plajı’na ilçe merkezinden yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla 5-10 dakika içinde ulaşabilirsiniz.
Giresun’un görülmeye değer tarihi yapılarından biri de Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü ustası Mimar Sinan'ın çıraklık eserim diye adlandırdığı 5000 kişilik Sarayburnu Camii. Bulancak merkezinde yer alan ve 8000 m2 gibi büyük bir alanı kaplayan iki şerefeli caminin yapımı yaklaşık 28 yıl sürmüş. İstanbul'un ünlü camilerinden Şehzadebaşı Camii ile aynı ölçülerde inşa edilmesiyle dikkat çeken tarihi caminin bir başka özelliği de kullanılan doğal malzemelerin böceklerin barınmasına engel olması. 38 metrelik kubbesiyle de görülmeye değer bir eser olan Sarayburnu Camii, Karadeniz inanç ve kültür gezilerinin en önemli adreslerinden biri.
Yemyeşil yaylalar bakımından adeta bir cennet olan Giresun'da doğa gezileri ve yayla turlarına katılarak keşfe çıkabileceğiniz başka bir ünlü yayla olan Gölyanı Yaylası, büyüleyici güzelliğinin korunması için doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bir doğa cenneti.
Kış aylarında karla kaplanan çam ormanlarıyla ve tamamen ahşap malzemelerle inşa edilmiş yayla evleriyle fotoğrafçıların da sen sevdiği Karadeniz yaylalarından biri olan Gölyanı Yaylası; dağ bisikleti gezileri, kampçılık, trekking ve dağ yürüyüşleri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Giresun'da bahar ve yaz aylarında kamp yapmak için de en çok tercih edilen noktalardan olan Gölyanı Yaylası’na turların yanı sıra Dere Köyü minibüsleriyle de yaklaşık 2 saat içinde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Binlerce yıllık uzun bir tarihinde pek çok önemli medeniyetten önemli izler taşıyan Giresun'un tarihi hazinelerini yakından görmek için 1988 yılından beri hizmet veren Giresun Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. 1800’lü yıllarda Rumların yaşadığı Zeytinlik Mahallesi’nde taş mimarili bir Rum kilisesi içinde yer alan müzenin iyi düzenlenmiş koleksiyonlarında Eski Tunç Çağı’ndan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan binlerce paha biçilmez eser sergileniyor.
Antika silahlar, madalyalar ve sikkelerden el yapımı sanat eserlerine kadar pek çok objeyi yakından görebileceğiniz Giresun Müzesi’nin Kuvâ-yi Milliye bölümünde ise Kurtuluş Savaşı döneminden etkileyici fotoğraf sergilerini gezebilirsiniz. Hem içinde yer aldığı kilisenin çarpıcı mimarisi hem de etkileyici koleksiyonlarıyla ilgi çeken ve kesinlikle gezmenizi önerdiğimiz Giresun Müzesi'ni haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Giresun'da gezebileceğiniz en etkileyici kalelerden biri olan ve Karadeniz'e hakim bir yarımada üzerinde inşa edilen Eynesil Kalesi, Eynesil merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta. Hem savunma hem de gözetleme amacıyla tasarlandığı düşünülen tarihi kale, 1994 yılından beri kültür ve tabiat varlığı olarak koruma altına alınmış durumda.
2001 yılında aslına uygun olarak restore edilen Eynesil Kalesi’nin doğu ve batı yönünde uzanan 2 metrelik surları, sarnıçları ve iç bölümlerini gezebilir; kalenin bulunduğu konumdan hem ilçenin hem de Karadeniz’in en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kolayca ulaşılabildiği için yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği Giresun kalelerinden biri olan Eynesil Kalesi’ni gezdikten sonra büyüleyici kale manzaraları eşliğinde Eynesil Kalesi Plajı’nda denize girerek yorgunluk atmayı da unutmayın.
Giresun'a sadece 20 dakika uzaklıktaki Keşap ilçesinin merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Düzköy Plajı, her iki tarafını çevreleyen kayalıklardan dolayı sert rüzgârlar ve dalgalardan korunuyor. Havuzu andıran sakin suları, tertemiz sahili ve sığ deniziyle ünlü Düzköy Plajı, Giresun'un görmeniz gereken en güzel plajlardan biri.
Düzköy Plajı’nın berrak sularında gün boyu denizin tadını çıkarabilir, şnorkelli dalış yaparak su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz. Plaj çevresinde ise kaliteli oteller, mevsimlik Karadeniz balıkları tadabileceğiniz restoranlar ve gün batımı manzaraları izleyerek çayınızı yudumlayabileceğiniz kafeler bulabilirsiniz.
Giresun'un görülmeye değer ünlü yaylalarından olan Kuzugölü Yaylası, şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta keyifli bir gezi sunuyor. Büyüleyici dağ manzaraları, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havası, mesire alanları, ladin ve çam ormanları içinde ilerleyen yürüyüş parkurlarıyla yaz aylarının sevilen adreslerinden biri haline gelen Kuzugölü Yaylası’nı rehberli yayla turları hem de doğa yürüyüşleri ile keşfe çıkabileceğiniz. Yaz aylarında hafta sonları piknik yapmak için de Giresun halkı tarafından sıkça ziyaret edilen yaylayı gezerken bölgede üretilen organik ürünler, sebzeler ve meyveleri satın alabilir veya kır bahçelerinde mola vererek Karadeniz çayınızı yudumlayarak temiz havada yenilenebilirsiniz.
Giresun, Karadeniz kıyısında uzanan mavi bayraklı plajlarıyla çok sevilen tatil cennetlerinden biri. Şehre sadece 45 dakika uzaklıkta yer alan ve her yıl komşu şehirlerden gelen binlerce kişinin denizin tadını çıkarmak için uğradığı Denizkızı Plajı, altın renkli yumuşak kumlar ile mavi bayrak ödüllü almış, bölgenin en güzel plajlarından biri.
Masmavi sularında balıklarla birlikte yüzebileceğiniz, yelkenden kanoya onlarca su sporları yaparak eğlenebileceğiniz plajın çevresindeki butik oteller, apart oteller, pansiyonları, balık restoranları, kafeler ve eğlence merkezleri de hizmet veriyor. Denizkızı Plajı, turizm olanakları açısından bölgenin en gelişmiş plajlardan biri.
Mavi bayraklı plajlarıyla ünlü Giresun'un Görele ilçesini gezerken, doğa sporları yapmak veya dağ eteklerinde yürüyüşlere çıkmak için Dokuzgöz Milli Parkı'na uğrayabilirsiniz. Son yıllarda çok popüler olan yamaç paraşütü etkinliklerine katılarak büyüleyici çam ormanları ve masmavi Karadeniz manzaralarını kuş bakışı izleyebileceğiniz milli parkta kampçılık, dağcılık, dağ bisikleti gezileri ve trekking gibi pek çok etkinlik de düzenleniyor.
Dağ eteklerinde sıralanan birbirinden güzel yaylaları için yaz aylarında sıkça ziyaret edilen Dokuzgöz Milli Parkı’nda çam ormanları içindeki mesire alanlarında mangal yapabilir veya çadırımızı kurarak büyüleyici doğa manzaraları arasında dinlenebilirsiniz. Yılın her mevsimi yeşil ve mavinin birbirine karıştığı etkileyici manzaralar izlemek için Dokuzgöz Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Giresun’da hem kendi başınıza hem de tarih ve doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğini başka bir etkileyici tarihi hazinemiz de bölgedeki en büyük kalelerden biri olan Bedrama Kalesi. Tirebolu sınırlarında, Harşit Vadisi'ne hakim yüksek bir kaya üzerine inşa edilen kalenin devasa surlarından az bir kısmı günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş. Vadinin ticaret yollarını kontrol etmek için inşa edildiği düşünülen ve Cenevizlilerin yanı sıra Rumlar, Selçuklular, Osmanlılar döneminde de aktif olarak kullanılan etkileyici Bedrama Kalesi’nin surlarına çıkabilir ve geziniz en güzel panoramik fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.
400 yıl önce yaylaları birbirinden ayırmak için inşa edilen ve Çin Seddi’nden sonra dünyanın en büyük 2. seddi olan 6,5 kilometre uzunluğundaki Çıkrıkkapı Seddi için çok ziyaret edilen Çıkrıkkapı Yaylası, Karadeniz yayla turlar ve doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri.
Yayla boyunca uzanan ve küçük bir Çin Seddi'ni andıran etkileyici kaya duvarıyla benzersiz bir manzara sunan Çıkrıkkapı Yaylası, bu özelliğiyle fotoğrafçıların da en çok ilgisini çeken Karadeniz yaylalarından biri. Rengarenk çiçekler içinde sıralanan ahşap evleri, yürüyüş parkurları, donanımlı kamp alanları, yöresel et ve sebze yemekleri tadabileceğiniz kır lokantalarıyla turizm imkanları bakımından da çok gelişen Çıkrıkkapı Yaylası, tertemiz havada yenilenmek için uğramaz önerdiğimiz en özel Giresun yaylalarından biri.
Giresun'un en yüksek dağı olan ve eteklerinde pek çok yaylaya ev sahipliği yapan Karagöl Dağları, oksijen seviyesi yüksek tertemiz dağ havasında spor yapmak istiyorsanız ilk uğramanız gereken yerler arasında. Deniz seviyesinden 3275 metre yükseklikteki krater gölleri için tüm dünyadan doğa fotoğrafçıların ziyaret ettiği dağ, el değmemiş bakir doğal güzelliğiyle ünlü Karagöl Yaylası ile de yazın sıcak günlerinde insanları kendine çekiyor.
Her mevsim büyüleyici manzaralar izleyebileceğiniz Karagöl Gölü, Bağırsak Gölü, Akgöl ve Kazan Gölü çevresinde yürüyüşler yapabilir, dağ bisikleti turlarına çıkabilir veya yaz aylarında çadırınız kurarak kamp yapabilirsiniz. Kaya tırmanma, trekking ve dağcılık için bölgedeki en popüler yerlerden biri olan Karagöl Dağları’nı rehberli turlarla veya kendi başınıza keşfedebilirsiniz.
Giresun'a yaklaşık 79 kilometre uzaklıktaki Alucra ilçesi sınırlarında uzanan ve bölgenin en sevilen kamp alanlarından biri olan Çakrak Yaylası, yemyeşil doğal güzelliklerinin yanı sıra antik dönemlerde inşa edilmiş kenarlı köprüleri ve kilise kalıntılarıyla tarih gezilerinin de sevilen adreslerinden biri haline geldi. Fotoğraf safarilerine çıkarak yaylayı saran dağ eteklerinde inşa edilmiş yüzlerce yıllık değirmenler ve ahşap yayla evlerinin harika fotoğraflarını çekebilir; Islahat Fermanı'ndan sonra bölgede inşa edilen kiliseleri keşfe çıkarak temiz havada güzel bir gezi yapabilirsiniz.
Giresun merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta, Bulancak ilçesinde Karadeniz kıyısında uzanan huzurlu Buruncu beldesi; doyasıya yüzebileceğiniz tertemiz plajı, yüzlerce yıllık taş evleri ve Karadeniz'in harika fotoğraflarını çekebileceğiniz deniz seviyesinden 550 metre yükseklikteki Dikmen Tepesi ile ziyaret edilmeye değer yerlerden biri.
Giresun tekne gezilerinin de sevilen mola noktalarından biri olan Burunucu’nda mavi bayraklı Burunucu Plajı, Ofran Burnu Plajı ve Ayvasıl Plajı, her yıl bir binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Giresun Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Bulancak ve Burunucu minibüsleri ile yaklaşık 15-20 dakika içinde beldeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Doğa fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsanız, Giresun'da ilk uğramanız gereken yerlerden biri de Bulancak ilçesi sınırlarında yer alan ve yüzlerce su kuşuna ev sahipliği yapan Ördek Gölü. İsmini sevimli yaban ördeklerinden alan büyüleyici göl; el değmemiş bakir doğal güzelliği, sazlıkları ve yaban ördeklerinin yüzdüğü tertemiz sularıyla Türkiye’nin gizli doğa cennetlerinden biri.
Giresun merkezine sadece 16 kilometre gibi yakın bir konumda yer aldığı için yaz aylarında ve kuşların göç dönemlerinde doğa gezileri veya kuş gözlemciliği yaparak muhteşem fotoğraflar çekmek için ziyaret edebileceğiniz Ördek Gölü, doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri. Çocuklu ailelerin de keyifle gezebileceği ve eğlenceli zaman geçirebileceği göle minibüslerle veya turlarla 15-20 dakika içinde ulaşabilirsiniz.
Giresun'un sevilen gezi alanlarından biri olan Yağlıdere Deresi'ne ve çevre vadilere hakim yüksek bir tepede M.Ö. 1300 yılında inşa edildiği düşünülen Andoz Kalesi; doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık turları ve tarih gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz bir hazine. Panoramik Karadeniz, Yağlıdere ve vadi manzaraları izleyebileceğiniz, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış devasa kale surlarından muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz kale, deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yükseklikte yer alıyor. Özellikle gün batımlarında tepeyi saran çam ağaçlarıyla büyüleyici bir manzara sunan ve 1990 yılından beri koruma altında olan Andoz Kalesi, aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırıldı.
Giresun’un Karadeniz kıyısında uzanan tatil cennetlerinden Görele'nin en sevilen plajlarından biri olan Deliklitaş Plajı, ismini milyonlarca yılda sert dalgalar ve rüzgârların oyduğu devasa kaya deliğinden alıyor. Hem büyüleyici kaya oluşumlarının fotoğraflarını çekmek hem de masmavi denizin tadını çıkarmak için mutlaka uğramanızı önerdiğimiz plaj, aynı zamanda çevresindeki gizli mağaralar, kaya seyir terasları ve antik dönemlere ait kaya mezarlarıyla da günübirlik geziler yapmak için ideal bir yer. Çakıl ve kum karışımı 90 metre uzunluğunda bir sahile sahip olan küçük plajda çarpıcı kaya manzaraları karşısında keyifle yüzebilir ve dalışlar yapabilirsiniz.
Giresun'un başka bir sevilen yaylası ve rekreasyon alanı olan Tamdere Yaylası, engebeli yapısıyla kış aylarında kayak yapmak veya yaz aylarında yürüyüşlere çıkmak için en çok tercih edilen yerlerden biri. Acısu isimli şifalı otlarıyla ünlü yayla, aynı zamanda buz gibi derelerin çevresinde kurulan balık çiftlikleri ile hafta sonlarının doğaya kaçış noktaları arasında. Tamdere Yaylası, kaynak suları ve pek çok rahatsızlığa iyi gelen şifalı otlarıyla hem temiz havada yenilenmek hem de şifa bulmak için uğrayabileceğiniz en özel yer.
Her doğa severlerin mutlaka görmesiniz önerdiğimiz Sağrak Gölü, sadece Giresun'un değil Türkiye'nin de en etkileyici tabiat harikalarından biri. Karagöl Dağları eteklerinde yer alan buzul gölü, Karagöl Yaylası'nda deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte muhteşem bir manzara sunuyor.
Yüksek dağ tepeleri arasında gizlenen ve sıcak yaz günlerinde bile buz gibi kalan masmavi sularıyla hem serinleyebileceğiniz hem de bahar ve yaz aylarında çevresini saran rengarenk yayla çiçekleriyle büyüleyici fotoğraflar çekebileceğiniz Sağrak Gölü, etkileyici manzarasıyla kartpostalları süslüyor. Yaz aylarında bile erimeyen karlarıyla her mevsim fotoğrafçıları kendine çeken buzul gölünü rehberli turlarla keşfe çıkabilir, Giresun gezinizin en güzel fotoğraflarını Sağrak Gölü’nde çekebilirsiniz.
Deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte, doğa sporları merkezi Karagöl Dağları eteklerinde yer alan Kırklar Tepesi, panoramik doğa fotoğraflar çekmek istiyorsanız Giresun’da ilk uğramanız gereken yerlerden. Avşar Obası, Sağrak Gölü, Kırklar Tepesi, Camlı Göl yürüyüş parkurunun bir parçası olan ve oksijen seviyesi yüksek havasıyla bilinen Kırklar Tepesi’nden Karagöl Tabiat Parkı’nın sık çam ormanları, dereleri ve şelalelerinin büyüleyici manzaralarına şahit olabilirsiniz. En sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla kamp yapmak için de ideal olan Kırklar Tepesi’ni fotoğrafçılık safarileriyle de keşfe çıkabilirsiniz.
Giresun’da şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşarak peyzajlı çiçek bahçeleri ve çarpıcı Karadeniz manzaraları arasındaki mola vermek veya spor yapmak için Taşbaşı Parkı’na uğrayabilirsiniz. II. Beyazıt döneminde inşa edilen tarihi cami, medrese ve imarethanelere de ev sahipliği yapan parkta tarihi hazinelerin çevresini süsleyen çiçek bahçeleri, sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve kır bahçelerinde deniz havası alarak güzel bir geçirebilirsiniz.
Giresun merkezinde Sultan Selim Mahallesi’nde yer alan ve kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Taşbaşı Parkı’na toplu taşıma araçlarıyla da 5-10 dakika içinde gitmeniz mümkün. Özellikle yaz akşamları ve hafta sonları yürüyüşe çıkmak veya spor yapmak için sıkça ziyaret edilen Taşbaşı Parkı’nda harika Karadeniz fotoğrafları da çekebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Şehrin sosyal hayatının kalbinin attığı en hareketli noktalarından biri olan Giresun Meydanı, şehri keşfe başlamak için en güzel nokta. Giresun Limanı, sahil boyunca uzanan Taşbaşı Parkı, Giresun Kalesi, Meryem Ana Kaya Tapınağı ve Seyit Vakkas Türbesi gibi çok ziyaret edilen yere kısa bir yürüyüş mesafesindeki Giresun Meydanı’nda etkileyici anıtlar ve çiçekli bahçeleri arasında mola vererek güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Çevresinde yöresel Giresun ile Karadeniz lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, kafeler, kaliteli oteller ve alışveriş merkezlerinin hizmet verdiği Giresun Meydanı; yaz aylarında akşam yürüyüşlerine çıkmak, bir yol üstü kafesinde mola vermek veya alışveriş yapmak için de ilk uğramanız gereken yerler arasında.
Giresun merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz ve tertemiz Karadeniz sularının tadını çıkarabileceğiniz Giresun Plajı, yumuşak kumlarla süslü 250 metrelik bir sahile sahip. Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz plajda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler, kafeler, restoranlar, otopark, soyunma kabinleri ve gün boyu cankurtaran gibi olanaklar bulabilirsiniz. Şehir merkezinden hem kısa bir yürüyüşle hem de toplu taşıma araçlarıyla gidebileceğiniz Giresun Plajı, akşamları çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşlere çıkmak veya deniz manzaralı restoranlarda taze balıklar ve Karadeniz lezzetleri tadarak romantik akşam yemekleri tatmak için de sıkça ziyaret ediliyor.
Giriş ücreti
Hem onlarca çiçek ve bitki çeşidi hem de tarihi hazineleriyle Giresun’un gezilmeye değer yerlerden olan Ağaçbaşı Tabiat Parkı, 89 hektarlık büyük bir alanı kapsıyor. Cenevizliler döneminde inşa edilen Kuşluhan Kalesi ve Roma döneminden günümüze kalan kemerli köprüleriyle tarih severleri de kendine çeken tabiat parkı, el değmemiş doğal güzelliklerinden dolayı 2010 yılında koruma altına alındı.
Donanımlı kamp ve karavan alanlarının yanı sıra iyi işaretlenmiş trekking parkurlarında günübirlik geziler yaparak huzurlu atmosferde keyifli gezilere çıkabileceğiniz Ağaçbaşı Tabiat Parkı’nda mesire alanlarında ve yöresel lezzetler sunan kır lokantalarında da mola vererek yorgunluk atabilirsiniz. 90'dan fazla kuş türü ve onlarca memeli türüne ev sahipliği yapan tabiat parkında nesli tükenmekte olan pek çok endemik bitki türünü yakından görme şansı bulacaksınız. Rehberli doğa yürüyüşleriyle veya minibüslerle yaklaşık 1 saat içinde Ağaçbaşı Tabiat Parkı’na ulaşabilir, yaz aylarının sıcak günlerinde serin ve tertemiz havada yenilenebilirsiniz.
Giriş ücreti
Pek çok tarihi ve etkileyici camiye ev sahipliği yapan Giresun'da ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli yapı da 1661 yılında inşa edildiği tahmin edilen Hacı Miktad Camii. Bölgenin tanınan simalarından Hacı Miktad Ağa tarafından yaptırılan ve 1800'lü yılların sonunda aslına uygun olarak yenilenen cami, kesme taşlarla inşa edilmiş klasik Osmanlı mimarisi ile görülmeye değer bir eser. 2011 yılında tekrar restore edilen Hacı Miktad Camii, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Giresun merkezinde Alparslan Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz tarihi camiyi Osmanlı döneminin çarpıcı mimari özelliklerini yakından görmek için ziyaret edebilirsiniz.
Mavi bayraklı plajları ile ünlü Tirebolu ilçesinde, masmavi denizde yüzebileceğiniz ve ince kumlu sahilde güneşlenebileceğiniz sevilen bir plaj da Beygir Kumu Plajı. İlçe merkezinden 10 dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve çevresi çam ormanlarıyla çevrili 250 metre uzunluğa sahip plajda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabilir; soyunma kabini, kafeterya, cankurtaran gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Kolay ulaşılabilir konumuyla özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan Beygir Kumu Plajı’na her saat hareket eden minibüslerle kolayca gidebilirsiniz.
Şehir merkezinden sadece 25 dakikalık kısa bir minibüs yolculuğu ulaşabileceğiniz Bulancak Plajı, Giresun’un turistik ilçesi Bulancak'ta denize girmek için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Belediye plajı olduğu için ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz 250 metre uzunluğundaki plajda voleybol ve futbol sahaları bulabilir, su sporları yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
Çevresindeki çam ormanlarında sıralanan kamp alanları için gençlerin de en çok sevdiği ve ziyaret ettiği Giresun plajlarından biri olan Bulancak Plajı’nın sığ denizinde çocuklu ailelere de keyifli bir deniz günü yaşayabilirler. Turizm olanakları açısından gelişen plajda plaj kulüplerinden kafelere, restoranlardan her bütçeye uygun otellere kadar pek çok olanak bulabilirsiniz.
Giresun'un Karadeniz kıyısında uzanan turistik ilçelerinden Keşap’ın sevilen plajı Asarkaya Plajı; tertemiz sahili, iskelesi ve çevresinde sıralanan sahil bahçeleriyle denizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel plajlardan biri. Çevresinde deniz manzaralı kaliteli oteller, restoranlar, kafeler ve eğlence merkezlerinin de hizmet verdiği plajda soyunma kabinleri, duş, tuvalet ve cankurtaran gibi olanakları sağlanıyor. Her saat bulabileceğiniz Keşap minibüsleri ile Asarkaya Plajı'na sadece 15 dakika içinde ulaşabilir ve eğlenceli bir deniz günü yaşayabilirsiniz.
Halk arasında Doymuş Şelalesi olarak da bilinen ve Harşit Tabiat Parkı içerisinde yer alan Çatalağaç Şelalesi, doğa severlerin kesinlikle görmesini önerdiğimiz Giresun'un tabiat harikalarından biri. Harşit Vadisi'nin onlarca çeşit ağaçla süslü yemyeşil doğası içinde, sarp kayalar içinde dökülen bembeyaz sularıyla dinlendirici bir manzara sunan şelalenin kar sularının erimesiyle dolan kaya göletleri de yaz aylarında serinlemek için ideal.
Çatalağaç Şelalesi’nin çevresini saran devasa kanyon manzaralarını görme fırsatı da bulabileceğiniz bölgede milyonlarca yılda doğal yollarla oluşmuş mağaralar, minik dereler, irili ufaklı şelaleleri de doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık turlarıyla keşfi çıkabilirsiniz.
Giresun’u gezerken kolayca ulaşarak gezebileceğiniz etkileyici bir tarihi hazine de 3 metrelik sarp bir kayanın içine mağara şeklinde oyulmuş büyüleyici Meryem Ana Kaya Kilisesi. Giresun Kalesi'nin hemen batı bölümünde, limana bakan bir konumda inşa edilen tapınak, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Selim Sultan Selim Mahallesi'nde yer alıyor. M.Ö. 4. veya 5. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen ve yüzlerce yıl boyunca kilise olarak kullanılan Meryem Ana Kaya Tapınağı’na Osmanlı döneminde inşa edilen kemerli bir taş köprü ile kolayca ulaşarak iç bölümlerini gezebilirsiniz.
Antik yapı, aynı zamanda ayazma olarak bilinen ve şifalı olduğuna inanılan sularıyla da insanları kendine çekiyor. Dini motiflerle süslenmiş duvar resimlerini inceleyebileceğiniz ve bir zamanlar Meryem Ana adına halka sunulan kutsal olduğuna inanılan şifalı sularını tadabileceğiniz tapınakta yapılan arkeolojik kazılarda pek çok antik mezar alanı da bulundu. 2013 yılında restore edilerek ziyarete açılan Meryem Ana Kaya Tapınağı’na uğrayarak kaya içine oyulmuş etkileyici yapının güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk hayvanat bahçesi ve şehri gezen çocuklu ailelerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biri olan Giresun Hayvanat Bahçesi, 2013 yılında açıldığından beri çok ilgi görüyor. Şehir merkezinde Aksu Mahallesi'nde yer alan hayvanat bahçesinin geniş yaşam alanlarında deve kuşlarından midilli atlara, tavus kuşlarından sevimli maymunlara kadar pek çok hayvanı yakından görme şansı bulacaksınız. İçerisinde yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, restoranlar ve kafeler gibi olanaklar bulabileceğiniz Giresun Hayvanat Bahçesi’ne şehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla kısa sürede gidebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Giresun’un en popüler turistik cenneti Tirebolu’nun başka bir sevilen plajı da ilçe merkezine sadece 7 kilometre uzaklıktaki Kaynarca Plajı. Her yıl binlerce kişinin Karadeniz’in tadını çıkarmak için ziyaret ettiği mavi bayraklı Kaynarca Plajı’na toplu taşıma araçlarıyla veya bisiklet kiralayarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Sığ ve az dalgalı denizi ile özellikle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği plajlardan biri olan 750 metrelik ince kumlu bir sahile sahip plaj, deniz manzaralı piknik alanları ve donanımlı kamp alanlarıyla turizm olanakları açısından da gelişmiş durumda. Tertemiz deniziyle mavi bayrak ödülü alan Kaynarca Plajı’na yaz aylarında Giresun’u geziyorsanız denizin ve güneşin tadını çıkarmak için uğrayabilirsiniz.
Giresun’un Espiye ilçesinin en güzel yaylalarından biri olan Ormanyolu Yaylası, yemyeşil çam ormanları ve karlı dağlarla çevrili manzarasıyla hem doğayla iç içe kamp yapmak hem de yürüyüş ve bisiklet gezileri yapmak için en ideal noktalardan biri. Kalabalık ve gürültüden uzakta dinlendirici bir gün geçirmek için yöre halkı tarafından özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilen yayla; her yıl düzenlenen eğlenceli şenlikleri, dağ eteklerine yayılan ahşap evleri ve tertemiz dağ havasıyla yorgunluk atıp yenilenmek için tercih edilebilir.
Özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde binlerce insanın ziyaret ettiği Seyyid Vakkas Türbesi, şehir merkezinde Bekirpaşa Caddesi üzerinde güzel bir konumda bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet’in Giresun’u fethettiği dönemde uç beyliği yapan ve fetih sırasında şehit olan Seyyid Vakkas için 1888 yılında inşa edilen türbe, 19. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisini yansıtan kubbeli tasarımıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Sekizgen mimarisi ve taş süslemeleriyle de görülmeye değer bir mimari eser olan Seyyid Vakkas Türbesi, şehri gezerken hemen dikkatini çekecek tarihi bir hazine.