Geniz eti (adenoid), özellikle çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin etkin çalışmasını sağlayan, çocukları mikroplardan ve virüslerden korumakla görevli olan, burnun arkasında yer alan küçük doku topaklarıdır.
Adenoid olarak da ifade edilen geniz eti, çocuklarda bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Geniz etinin en önemli görevleri arasında virüsler ve bakteriler gibi solunan mikroplarla savaşmaları yer alır.
Adenoidler genellikle ergenlik dönemine gelindiğinde küçülür ve tamamen kaybolur. Ancak bu küçülme yaşanana kadar geniz etlerinde iltihaplanma veya enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu da geniz etlerinin şişmesine ve büyümesine yol açabilir. Bu şişlik (iltihaplanma) enfeksiyonlardan, alerjilerden veya diğer birtakım nedenlerden kaynaklanabilir. Diğer yandan bazı çocuklar anormal derecede büyük geniz etleriyle de dünyaya gelebilir.
Geniz eti büyümesi, virüs, bakteri, yabancı maddeler ve mikroorganizmalara karşı geniz etlerinin büyümesiyle sonuçlanır. Geniz etlerinde meydana gelen bu büyüme iltihaplanma ve enfeksiyon devam ettiği sürece yaşanır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumda geniz etlerinin alınması işlemi olan geniz eti ameliyatı yapılır.
Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi), çocuklarda geniz eti bezlerini çıkarmayı amaçlayan cerrahi bir işlemdir. Tıbbi adı adenoidektomi olan geniz eti ameliyatı, şişmiş veya büyümüş geniz etinde kesin sonuç veren bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.
Genellikle solunum yolunda meydana gelen sorunlarla açığa çıkan geniz eti büyümesinde ağzı açık uyuma veya horlama sorunu olan çocuklara yapılan muayene sonucu, geniz eti büyüklüğü saptanırsa, ilaçla tedavinin yetersiz geldiği noktada çocuklara genel anestezi altında ameliyat önerilir.
Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi), genel anestezi altında yapılır ve genellikle kısa süren bir işlemdir. Genel anestezi verilerek yapıldığı için kişi ameliyat sırasında herhangi bir acı hissetmez. Geniz eti ameliyatı sırasında ağız içerisinden özel küretler yardımıyla adenoid doku kürete edilir. Bu işlemle birlikte geniz eti kulak burun boğaz bölümünde uzmanlaşmış bir cerrah tarafından çıkarılır.
Geniz eti genellikle birkaç dakika içinde dikkatli bir şekilde çıkarılır. Daha sonrasında ise cerrah endoskop ile geniz boşluğunu kontrol eder ve geniz etinde kalıntı kalıp kalmadığı konusunda emin olur. Bunun ardından geniz eti ameliyatı bitirilir. Başlangıç ve bitiş ile birlikte geniz eti ameliyatı yaklaşık 30-45 dakika kadar sürer.
Geniz eti ameliyatının (adenoidektomi) yapılış süreci şu şekilde sıralanabilir:
Ayrıca bademciklerde de bir şişme söz konusuysa ve kişide zorlayıcı semptomlara yol acırsa geniz eti ameliyatı sırasında bademcikler de alınabilir. (Tonsillektomi) Bunun kararı cerrah tarafından verilir.
Ağzı açık uyuma horlama uykuda apnesi olan çocuklarda yapılan fiberoptik muayenede yani burun içi yapılar, geniz veya yemek borusunun içini görüntüleyebilen bir muayene ile ya da çekilen grafide geniz eti büyüklüğü saptanırsa geniz eti ameliyatı yapılır.
Geniz eti lenfoid üzüm salkımına benzer doku olduğundan tamamını almak mümkün olmamaktadır. Küret yardımıyla geniz bölgesi olabildiğince açılmaya çalışılmaktadır. Nadir olarak kalan adenoid yani geniz eti dokusu tekrar büyüyebilmektedir.
Hasta geniz eti ameliyatından çıktıktan sonra, iyileşme süresi yaklaşık 1 ya da 2 gündür. Çocuklarda bademcik ameliyatlarının iyileşme süresi ortalama 3- 5 gün, yetişkinlerde ise bu süre 10 güne kadar çıkabilmektedir. Geniz eti ameliyatı kolay ve kısa sürede iyileşme sağlanabilen bir ameliyat olmaktadır.
Adenoidektomi veya geniz eti ameliyatı, hava yolunu kısmen tıkayarak solunum sorunlarına yol açabilen genişlemiş ve şişmiş geniz etlerini tedavi etmeyi amaçlar. Özellikle daralmış hava yolları, tedavi gerektiren bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Geniz eti ameliyatı, ortaya çıkabilecek bu sorunlara çözüm üretir: