10121,77%1,24
35,74% 0,01
37,30% -0,57
3171,53% 0,67
5061,02% -0,19
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu hakkında kamu davalarında görevli bilirkişilerden biri olan şahsı hedef gösterdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Pazartesi günü düzenlendiği basın toplantısında İBB, Esenyurt ve Beşiktaş belediyeleri ile İmamoğlu'nun kendisi hakkında yürütülen bazı soruşturmalarda bilirkişi olan Satılmış Büyükcanayakın'ın "sahte bilirkişi raporu yazmak" iddiasıyla yargılanıp yargılanmadığı sorusunu iletti.
"Satılmış Bey’in, Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘sahte bilirkişi raporu yazmak’ iddiasıyla yargılandığı bir dava oldu mu? Satılmış Bey sevdalısı savcılar herhalde biliyordur bunu."
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, basın toplantısında "bilirkişi Satılmış Büyükcanayakın" hakkındaki açıklamaları nedeniyle Ekrem İmamoğlu hakkında 'kamu davalarında görevli bilirkişilerden biri olan şahsı hedef gösterdiği' gerekçesiyle soruşturma başlattı.
Bilirkişi Satılmış Büyükcanayakın'ın Esenyurt ve Beşiktaş belediyelerine yönelik yürütülen soruşturmada da bilirkişi olarak atandığını aktaran İmamoğlu, "Eğer bir konu İBB’yi ve Ekrem İmamoğlu’nu ilgilendiriyorsa, savcıların konuyu bize bağlama arzusu varsa, bilin ki maharetli bilirkişi Satılmış Bey de o dosyaya eklemleniyor. Adeta ‘Alo Satılmış Bey', hemen imdada yetişiyor. ‘Şak’ diyorlar, ‘tak’ diye rapor çıkıyor," sözlerini dile getirdi.
Şu anda tutuklu bulunan ve yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında hazırlanan bilirkişi raporlarında çelişki olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, "Bu dosya için de bir bilirkişi ekibi kurulmuş. 3 Ocak tarihli üç kişilik bilirkişi heyetinin raporunda belediye başkanımız suçlanıyor. Bilirkişi Satılmış Bey, bu raporu diğer iki bilirkişiye götürüyor ama onlar imzalamıyor. ‘Burada belediye başkanı suçlanamaz’ diyorlar. Diğer iki bilirkişi, hemen adliyeye giderek, kendi hazırladıkları ve imzaları bulunan bilirkişi raporunu savcıya sunuyor. Bu rapor, 2 imzalı [ve] şüpheliler arasında Ahmet Özer yok," diye açıkladı.
Bilirkişi Satılmış Büyükcanayakın'ın hazırladığı rapor (solda) diğer iki bilirkişinin hazırladığı rapor (sağda)
Savcının bu durumu "Burada sorun yok. Herkes ayrı ayrı rapor vermiş sayılır," diyerek değerlendirdiğini aktaran Ekrem İmamoğlu diğer iki bilirkişinin imzasının olmadığı rapor ile Ahmet Özer'in tutuklandığını savunarak ilgili raporu "sahte" olarak nitelendirdi.
İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"[Savcılık] teamüle ve CMK’ya (Ceza Muhakemesi Kanunu) aykırı şekilde, malum bilirkişinin raporuyla, belediye başkanını itham etti ve bir kez daha tutuklama kararı verildi. ‘Sorun yok, herkes ayrı rapor vermiş sayılır’ diyen savcı, gördüğünüz gibi gerçeklerle hareket etmiyor. Kurallar, yasalar ‘Herkes ayrı ayrı rapor verebilir’ demiyor. ‘Çoklu bilirkişi kararı ya ortak çıkar, ayrılık varsa, aynı rapora gerekçeleriyle yazarlar’ diyor. ‘Bilirkişi heyetse, tek imzayla gelen raporu kabul edemezsin’ diyor"
İBB Başkanı İmamoğlu, göreve geldiği 2019 öncesinde "usulsüzlük" iddiasıyla yargıya taşıdıkları bazı dosyalara da yine bilirkişi olarak Satılmış Büyükcanayakın'ın atandığını ancak o dosyalarda ise 2019 öncesindeki İBB yönetimi lehine rapor verdiğini belirtti.
"2019’un sonbaharında. Teftiş kurulumuz, çok sayıda dosya buldu, çok sayıda suç duyurusunda bulunduk. Belgeli, ispatlı. Ama ne yazık ki hep yargıdan döndü. Onlardan biri de 2018 yılında İSBAK şirketimizde yapılan bir ihale ile ilgiliydi. Usulsüzlük tespit ettik. Mahkemeye verdik. Mahkeme, 2023 yılında bu soruşturmada, yine bilirkişi Satılmış Bey’i tercih etti. Sonuç ne oldu? Satılmış Bey, ‘usulsüzlük var’ dediğimiz dosya için, ‘kusur yok’ raporu verdi."
İstanbul'da 8806 bilirkişi olduğunu aktaran İmamoğlu, kendisinin Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu döneme ilişkin bir soruşturmada da yine aynı kişinin bilirkişi olduğunu belirtti.
Büyükcanayakın'ın İBB'ye bağlı İSFALT ve İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) hakkındaki soruşturmalarda bilirkişi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, "İETT avukatları, kamu ihalelerinde yetkin olmadığı için, Satılmış Büyükcanayakın’ın bilirkişi olarak atanmasına itiraz etti. Savcı, yanıt vermeden 6 ay bekledi. [Ardından] ‘Hayır, bu soruşturmanın bilirkişisi Satılmış Bey olacaktır’ dedi. Beklendiği gibi bilirkişi Satılmış Bey, İETT aleyhine bir rapor hazırladı. Asılsız tespitlerle dolu bir rapor. İETT, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan bir gruptan bilimsel uzman görüşü talep etti. Sayıştay denetçileri, bilirkişi Satılmış Bey’in raporunun hukuken doğru olmadığını ispatlayan bir rapor gönderdi," diye durumu özetledi.
İBB'ye bağlı asfalt firması İSFALT ile ilgili bir soruşturmada da aynı bilirkişinin görevlendirildiğine dikkat çeken İmamoğlu, "Savunma avukatlarımız, mahkemeye dilekçe vererek, bilirkişinin yeterliliği olmadığını belirtti. Yine de Satılmış Bey’e görevi verdiler. Tahmin ettiğiniz gibi, kısa sürede raporunu hazırlayan bilirkişi Satılmış Bey, şirketimiz ve çalışanları aleyhine rapor düzenledi. Tıpkı İETT’de olduğu gibi arkadaşlarımız, emekli Sayıştay denetçilerinden bilimsel uzman görüşü talep etti. Bilimsel rapor Satılmış Bey’in raporunu hukuksuz buldu," diye konuştu.
Ekrem İmamoğlu basın toplantısında aynı zamanda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u hedef alarak "yargı bağımsızlığı" konusunda çalışma yapmaya çağırdı.
"Bunların hepsini kelime kelime inceletmeni, duymanı ve ona göre Adalet Bakanı olarak hareket etmeni istiyorum. Bu yargı mensuplarının işlemlerini inceleme sorumluluğu, yargı mensuplarının incelenmesini, işlem yapılmasının sorumluluğu, umarım sizin boyunuzu aşan bir sorumluluk değildir. Daha önce defalarca duyurduğumuz birçok hukuksuzluğa rağmen, tek bir hamleniz olmadı. Şimdi hızla Hakimler Savcılar Kurulu’nu (HSK) harekete geçirmelisiniz. Sizi görevinizi acilen yapmaya davet ediyorum."
Bu sözlerin ardından Bakan Tunç'un bu konuda bir çalışma "yapamacağını" savunan İmamoğlu, "HSK'yı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile ilgili harekete geçirmek için mangal gibi, adalet yüklü bir yürek lazım. Sonra da hukukun üstünlüğünü, bu millet adına namus sayıp, dert edinmek lazım. Keşke bütün bu sözlerimi yanıltsanız da ben de sizden özür dilesem," diye konuştu.
Başsavcı Akın Gürlek idaresindeki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat başta olmak üzere İstanbul Barosu da dahil birçok kurum ve kişi hakkında soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından PKK/KCK terör örgütünün mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer 30 Ekim'de gözaltına alınıp aynı gün içerisinde tutuklandı.
Özer'in tutuklanmasının ardından yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy'un getirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in Suriye'nin kuzeydoğusunda insansız hava aracı ile öldürülmesi hakkında 21 Aralık 2024'teki paylaşımı nedeniyle İstanbul Barosu Başkanı ve yönetim kurulu hakkında "terör" ve "dezenformasyon" suçlamalarıyla 22 Aralık'ta soruşturma başlatmıştı.
Ardından Başsavcılık tarafından hazırlanan 14 Ocak 2025 tarihli davaname ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin görevlerine son verilmesi, yeni baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçilmesi talebiyle Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.
Beşiktaş Belediyesi'nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Rıza Akpolat, "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinmek" iddialarıyla 13 Ocak Pazartesi günü Balıkesir'de gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Akpolat'ın da yer aldığı 47 kişiden 39'u, "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" ile suçlanıyor.
Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, Aziz İhsan Aktaş'ın liderliğini yaptığı öne sürülen suç örgütünün belediyelere rüşvet vererek ihale organize ettiği iddialarına yer verildi.
16 Ocak Perşembe gecesi çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklanan Rıza Akpolat ile birlikte, "örgüt lideri" olduğu iddia edilen Aziz İhsan Aktaş da tutuklandı.
Son olarak Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle 20 Ocak Pazartesi günü Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bugün (20/01/2025) katıldığı bir programda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Akın Gürlek ve ailesini tehdit niteliğindeki sözleri nedeniyle Tehdit ve Terörle mücadelede görev olan kişileri hedef göstermek suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır," denildi.
20 Ocak'ta düzenlenen Ülke Politikaları Vakfı Modern Hukuk ve Yargının Siyasallaşması isimli bir panele katılan Ekrem İmamoğlu, başsavcı Akın Gürlek hakkında şu sözleri kullandı:
"Bak başsavcı sana söylüyorum. Sana hiçbir faydamız olmaz senin zihnin çürümüş de... Biz var ya senin evlatlarını bile bu muamelelerden kurtarmak için seni yöneten aklı bu milletin zihninden söküp atacağız. Bunu unutma. Söküp atacağız ki senin evlatlarının kapısına birileri dayanmasın, senin evlatlarını sabahın köründe evinden kimse almasın. Senin zihniyetinin içinden geçen yol ve yöntemleri bu memleketin her ortamından söküp atacağız ki senin dahi yuvana, çocuklarının geleceğine huzuru temin edelim. Bizim derdimiz bu."