10787,70%-0,69
36,65% 0,02
40,16% 0,28
3564,41% 0,81
5677,11% 0,00
Ünsal YÜCEL/EDİRNE,(DHA)-DEVLET Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Mehmet Akif Balta, "Kadim kültürümüzden gelen, 'suyu kontrol ve sürdürülebilir kullanma' anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip, son 22 yılda Edirne'ye inşa ettiğimiz 74 sulama tesisi ile 710 bin 430 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Edirneli çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladı" dedi.
Türkiye’nin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlardır" dedi. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da arttırdığını ifade eden Balta, "Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir" diye konuştu.
Gelişen teknoloji imkanlarını sulama sistemleri ve taşkın koruma projeleriyle bölgedeki tarımsal üretimi desteklediğini dile getiren Balta, "Yapay zeka destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azaltıyoruz. Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zira suyun olduğu yerde hayat vardır, bereket vardır, medeniyet vardır. Bu sebeplerle, Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimiz ile suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
70 SULAMA TESİSİ İLE 710 BİN 430 DEKAR ARAZİ SUYA KAVUŞTU
Edirne’ye yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan Balta, "Kadim kültürümüzden gelen, ‘suyu kontrol ve sürdürülebilir kullanma’ anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip, son 22 yılda Edirne’ye inşa ettiğimiz 74 sulama tesisi ile 710 bin 430 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Edirneli çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladıö dedi.
‘EDİRNE’NİN SUYUNA SAHİP ÇIKIYORUZ’
Edirne’deki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime çok uygun olduğuna dikkat çeken Balta, "Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Edirneliler için; son 22 yılda, 57 milyar 598 milyon 167 Bin 892 TL’lik yatırım yaparak 238 adet tesis inşa ettik. Edirne’de son 22 yılda hizmete aldığımız 9 baraj, 28 gölet ile 448 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıkö şeklinde konuştu.
EDİRNE’DE 2 BARAJ VE 9 GÖLETTE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Mehmet Akif Balta, Edirne’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri inşa edildiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Şu anda 2 baraj ve 9 göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Bu depolamaların tamamlanması ile 28 bin 160 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için mücadele ediyoruz. Edirne için ürettiğimiz içme suyu ve atık su arıtma hizmetleri ile son 22 yılda Edirne’ye inşasını tamamladığımız 3 içme suyu ile birlikte 329 bin 755 kişinin İçmesuyu ihtiyacını karşılayacak, yıllık 20.05 milyon metreküp içme suyu temin ediliyor. 3 atık su arıtma ve atık su kolektör hattı tesislerimiz ile yıllık toplam 22 bin 266 metreküp su arıtılması sağlanmaktadır."
Taşkınları kontrol altına alarak güvenli gelecek için projeler hayata geçirdiklerini belirten Balta, "Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 118 adet taşkın kontrol tesisi ile edirne şehir merkezi, 61 adet yerleşim yeri ve 51 bin 430 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 102 adet taşkın kontrol tesisinde çalışmalar devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz" diye konuştu.
'TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME İLE SAĞLANAN FAYDALAR ÇİFTÇİMİZİ MEMNUN EDİYOR'
Edirne’de toplam 2 milyon 80 bin 400 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını ifade eden Balta, "Edirne ilinde arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 9 adet proje tamamlanarak, 2 milyon 80 bin 400 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Edirne’de 98 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırma hizmetlerinden faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘önyargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Çalışmaların devam edeceğini ifade eden Balta, "DSİ olarak gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkenin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğimizi belirterek ‘kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmamız’ tavsiyesiyle sözlerimi noktalıyorum" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI