10104,8%-0,08
35,65% 0,03
37,34% -0,24
3166,18% -0,38
5087,46% 0,00
Doğal gazı, krom alaşım materyalli bir brülör yardımıyla sıkıştırarak dışarıya ısı veren ısıtıcıya doğal gaz sobası denir. Doğal gaz sobasının ilk kez kullanımı çok eski zamanlara dayanır.
Gaz sobası, 8 Mart 1802'de Zachaus Winzler tarafından icat edildi. Yemek pişirme, çamaşır yıkama, ısınma gibi birçok gündelik işleri kolaylaştıran doğal gaz sobası; kullanımı açısından sahip olduğu avantajlar sayesinde yaygınlaştı. İşlevselliği ve yaygınlaşması neticesinde doğal gaz sobası üretimi, birçok üreticinin var olduğu bir pazar haline geldi. Günümüzde doğal gaz sobaları hermetik ve uzun bacalı olmak üzere 2 çeşittir.
Bacalı doğal gaz sobası, bacası yardımıyla ortaya çıkan atık gazların dışarıya kolaylıkla atıldığı bir soba çeşididir. Kullanıldığı ortamı, baca sayesinde daha iyi ısıtır. James Sharp, bacalı doğal gaz sobasının patentini 1826’da alarak bir fabrika açmıştır 1828 yılından itibaren Smith & Philips firması tarafından pazarlanmaktadır. Odun sobasıyla benzer bacalara sahip olan doğal gaz sobası, bacalı modelleri ile odaların ısıtılmasını son derece kolaylaştırmaktadır. Kömür sobasına kıyasla zahmetsiz olması ve kendi kendini ayarlama imkanı sayesinde son derece avantajlı seçenekler arasında yer almaktadır.
Hermetik doğal gaz sobası, bacalı doğal gaz sobasıyla aynı işlevi gören ancak daha sağlıklı olduğu düşünülen doğal gaz sobasıdır. Hermetik sobaların filtreleme sistemi sayesinde atık gaz direkt olarak dışarı atılır ve birikmenin önüne geçilir. Zaman içerisinde teknolojiyle beraber gelişen soba sistemleri, günümüzde hermetik doğal gaz sobaları olarak kullanılmaktadır.
Doğal gaz sobası günümüzde yaygın kullanılan bir ısı aracıdır. Buna bağlı olarak hakkında olumlu ve olumsuz birçok bilgi ve yorum bulunmaktadır. Genel itibariyle doğal gaz sobasının avantajları, düşük dönüşüm maliyeti, elektrikten bağımsız çalışıyor olması, yalıtımsız binalarda veriminin yüksek olması, kısa sürede yüksek ısıya ulaşabilmesi gibi maddelerden oluşmaktadır. Doğal gaz sobası hakkında bilinen olumsuzluklar ve şikayetler ise, zehirlenme riski, homojen ısı sağlayamaması, fazla dikkat ve bakım gerektirmesi gibi maddelerden oluşmaktadır.
Doğal gaz sobasının ısıtabildiği alanın büyüklüğü, sobanın kullandığı gücün boyutuna göre değişmektedir.
Genellikle 3.000 kcal/h enerji, 5m2 – 10m2 arası bir odayı,
8.000 kcal/h enerji, 10m2 – 20m2 arası bir odayı
10.500 kcal/h enerji, 20m2 – 35m2 arası bir odayı
12.000 kcal/h enerji, 35m2 – 40m2 arası bir odayı ısıtabilmektedir.
Doğal gaz sobası satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat ederek en iyi doğal gaz sobasını seçmek mümkündür. Bu hususlardan en önemlisi tüketicinin kendi ihtiyacını karşılayacak ürünü seçmesidir. Bu seçim, tercih edilecek doğal gaz sobasının kalori gücünün ne kadar olduğuna ve bu gücün tüketicinin kullanacağı bölgenin metrekaresini ısıtmak için yeterli olup olmadığına dikkat edilerek yapılmalıdır.
Genellikle 5m2 – 10m2 arası bir oda için 3.000 kcal/h; 10m2 – 20m2 arası bir oda için 8.000 kcal/h; 20m2 – 35m2 arası bir oda için 10.500 kcal/h ve 35m2 – 40m2 arası bir oda için 12.000 kcal/h yeterli olmaktadır. Bir diğer önemli husus ise, emniyet sisteminin olup olmamasıdır. Gerekli durumlarda doğal gaz sobasının ateşlemeyi otomatik olarak durdurması önemli bir kriterdir.
Bunlar dışında, eğer soba oturma odasına kurulacaksa, bacalı veya hermetik soba seçenekleri bulunmaktadır. Ancak yatak odasına kurulabilecek doğal gaz sobası, bazı belediyelerce yasaklandığı için, bazı bölgelerde yalnızca Hermetik soba olabilir. Hermetik sobalar, atık gazı direkt olarak dışarıya attığı için daha güvenlidir. Öte yandan bacalı sobaların verimi, bacadan çıkan gazın sıcaklığını da odaya verdiği için, hermetik sobaya göre daha yüksektir. Bu hususların yanı sıra model şıklığı, marka güvenilirliği gibi ayrıntılar da göz önünde bulundurularak en iyi doğal gaz sobasını seçmek mümkün olacaktır.