9602,16%-2,09
36,41% 0,37
38,11% -0,20
3440,78% 0,36
5655,99% 0,32
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör duvarını yıkıp atacağız (2)
'MUHALEFET GİBİ LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜTME ÇABASINDA DEĞİLİZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilhamlarını son 22 yılda ülkeye kazandırdıkları yatırımlardan aldıklarını ifade ederek, "Biz muhalefet gibi lafla peynir gemisi yürütmenin çabasında değiliz. Milletimize olan minnet borcumuzu daha fazla çalışarak, daha fazla icraat yaparak, daha çok hizmet ederek ödemenin gayretindeyiz. Son 22 yılda bizden önce yapılanları her alanda 3'e, 5'e, 10'a katladık. Derslik sayımızı 343 binden 622 bine, üniversite sayımızı 76'dan 208'e, yükseköğrenim yurt yatak kapasitemizi 182 binden 995 bine, gençlik merkezi sayımızı 9'dan 469'a, spor tesisi sayımızı 1575'ten 4 bin 469'a çıkardık. Hastane yatak sayımızı 164 binden, 183 bini nitelikli olmak üzere toplam 271 bine yükselttik. Toplamda 37 bin 332 yataklı 25 şehir hastanemizi hizmete sunduk. İhtiyaç sahiplerine 1 trilyon 455 milyar liralık sosyal yardım ödemesi yaptık. Bölünmüş yol mesafemizi 6 bin 101 kilometreden 29 bin 730 kilometreye çıkardık. Otoyol uzunluğumuzu 1714 kilometreden 3 bin 796 kilometreye yükselttik. Toplam 2 bin 32 kilometre uzunluğunda hızlı tren ağı inşa ettik. Havalimanı sayımızı 26'dan devraldık, 32 ilaveyle, 58'e çıkardık. TOKİ eliyle toplam 1 milyon 481 bin konutu tamamladık. Bunun ne kadar büyük bir hizmet olduğunu 6 Şubat depremlerinde gördük. Kısa sürede 207 millet bahçemizi hizmete açtık; 80'inini açılışa hazır hale getirdik. Çiftçilerimize, güncellenmiş rakamla toplam 2 trilyon 51 milyon liralık destek verdik. Sanayide 175 yeni organize sanayi bölgesi, 48 endüstri bölgesi, 105 teknopark, 1333 Ar-Ge merkezi ve 336 tasarım merkezi kurduk. Yerli elektrikli otomobilimiz Togg'un üretiminde 52 bini aştık. Enerjide kurulu gücümüzü 31 bin 846 megavattan 115 bin 975 megavata çıkardık. Karadeniz'de 710 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. Gabar'daki petrol üretiminde günlük 76 bin varili geçtik" dedi.
'İHA ÜRETİMİNDE DÜNYADA BİRİNCİYİZ'
Erdoğan, dolar cinsinde milli geliri 6 kat artırdıklarını dile getirerek, "Türkiye'yi trilyon dolarlık ekonomiler ligine taşıdık. Dünya ekonomisinden aldığımız pay yüzde 0,7'den yüzde 1,1'e yükseldi. Kişi başı gelirimiz 3 bin 600 dolardan 2023 itibarıyla 13 bin 243 dolara çıktı. Geçen yılın verileri açıklandığında, inşallah 15 bin doları aşacağız. Sanayide katma değer üretimimizi 95 milyar dolardan, 320 milyar dolara getirdik. Satın alma gücü paritesine göre, 2023 yılında dünyanın en büyük 11'inci, Avrupa'nın ise 4'üncü büyük ekonomisi olduk. Savunma sanayiinden otomotive, tarımdan turizme kadar her sektörde gücümüzü tahkim ettik. Bugün, İHA üretiminde dünyada birinciyiz. Savunma sanayi ihracatında ise dünyada 11'inci sıradayız. Bir savunma sanayi şirketimiz, çalışan kişi başına 300 bin dolar ihracat yaparak, bu alandaki küresel devleri geride bıraktı ve zirveye yerleşti. 2002 yılında Türkiye'de sadece 4,5 milyon otomobil varken, bugün bu rakam 16,5 milyona yaklaştı. Çiftçimizin eli ayağı olan traktör sayımız 1 milyon 600 bini buldu. Yıllık otomobil satışı ise 91 binden 1 milyona yükselerek, tam 11 kat arttı. Ticari araçlardan beyaz eşyaya, çelikten güneş panellerine, çimentodan hazır betona kadar birçok sektörde Avrupa'nın lideriyiz. Tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk 10 içindeyiz. Turizmde Avrupa'da 4'üncü, dünyada 5'inci sıraya yükseldik. Geçen sene 62 milyondan fazla kişiyi ağırladık; 61 milyar dolardan fazla turizm geliri elde ettik. İhracatımızı 36 milyar dolardan aldık, 262 milyar dolara getirdik. Uluslararası yatırımlarda da tarihi bir atılım gerçekleştirdik" diye konuştu.
'TÜRKİYE, YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER LİGİNE YÜKSELECEK'
Merkez Bankası'nın rezervlerinin 173 milyar doları aşarak, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını aktaran Erdoğan, "Bu rakam biz göreve geldiğimizde sadece 27,5 milyar dolardı. Üretim ve ihracatla birlikte istihdam oranımız da hızla artıyor. Sadece son bir yılda 1,1 milyonun üzerinde ilave istihdam sağladık. Kapsamlı reform planımız sayesinde ülkemizin büyüme potansiyelini ve verimliliğini artıracağız. Dünya Bankası'nın üst-orta gelir grubunda yer alan Türkiye, böylelikle yüksek gelirli ülkeler ligine yükselecektir. Ekonomik dönüşüm, yeşil ve dijital dönüşüm, sosyal politikalar, yargı ve temel haklar, siyasi ve idari düzenlemeler olmak üzere beş sütun üzerine inşa ettiğimiz reform programımızı ülkemizin ve milletimizin beklentilerine cevap verecek bir anlayışla hazırladık. Kamu yönetiminde mali kuralları güçlendirerek, kamu harcamalarında disiplini koruyacağız. Vergide adaleti ve etkinliği güçlendirmek amacıyla 'çok kazanandan çok alma' prensibi ile kamu gelirlerini artıracağız. Geleneksel banknotlardan dijital paraya geçişi planlayarak, sermaye piyasalarının güncel teknolojiler ışığında derinleşmesini sağlayacağız. Sanayi Master Planı'nı oluşturmak suretiyle mekansal sanayi gelişimine planlı bir şekilde yön vereceğiz. 'Tersine Beyin Göçü' ile insan kaynağımızın ülkemizde çalışmasını teşvik ederek, Türkiye'nin yüksek teknoloji kabiliyetlerini daha da geliştireceğiz. Kuantum teknolojilerinin ülkemizde geliştirilmesi için gerekli ve uygun ortamı oluşturacağız. Yapay zekaya hazırlık endeksinde, bize benzer ülkelerden daha iyi bir performansa sahibiz ve çıtayı daha da yukarı taşımakta kararlıyız. Yeni Yatırım Teşvik Sistemi ve Yerel Kalkınma Hamlesiyle ülkemizin her bir köşesinin refah seviyesini ve üretim gücünü artıracağız. Yatırım süreçlerini hızlandırarak, 'Tek Durak Ofis' anlayışıyla Türkiye'yi büyük yatırımların hedef ülkelerinden biri haline getireceğiz. Tarımda planlı istihsal ile tarımsal üretimimizi stratejik bir bakışla yeniden ele alıyoruz. Akıllı ulaşım ve akıllı tarım sistemleriyle tarımda ve ulaşımda verimliliği artıracağız. Gıda arz güvenliğini temin ederek, vatandaşlarımızın ucuz ve sağlıklı gıdaya erişiminin önündeki tüm engelleri ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.
'KİRA VE KONUT FİYATLARINI DENGEYE GETİRECEĞİZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sıfır Atık Sistemi'ni ülke çapında yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, "Emisyon Ticaret Sistemiyle sera gazı emisyonlarını azaltıp, karbon-sıfır ekonomiye geçişi hızlandıracağız. İhracatçılarımızı 'sınırda karbon' düzenlemesine hazır hale getireceğiz. Hidrojen ve jeotermal enerji de dahil, yenilenebilir enerji yatırımlarımızı hızlandırırken, enerjide verimliliği artıracak yeni tedbirler uygulayacağız. Su ve taşkın yönetiminin yanı sıra, biyolojik çeşitliliğin korunmasında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Elektronik devlet sistemini bugünün teknolojik yenilikleri ışığında güncelleyerek, dijital devlete geçişi sağlayacağız. Kamu İhale Mevzuatını; dijitalleşmeyi, yenilikçiliği ve rekabetçiliği temel alan bir yaklaşımla güncelleyeceğiz. Sosyal politikalar alanında engellilerimizin, yaşlılarımızın ve dezavantajlı grupların hayatın her alanında aktif roller üstlenmelerini temin edeceğiz. Bir süredir hazırlıklarını yaptığımız 'sosyal konut projemizi' artık hayata geçiriyoruz. Böylece hayat pahalılığının sebeplerinin en başında gelen kira ve konut fiyatlarını dengeye getireceğiz. Deprem bölgesinin imarı başta olmak üzere, diğer şehirlerimizdeki kentsel dönüşüm projelerimiz de hızlanarak devam edecek" dedi.
'KADINLARIN VE GENÇLERİMİZİN İSTİHDAMA KATILMARINI TEMİN EDECEĞİZ'
Bir diğer önceliklerinin de istihdam olduğunu belirten Erdoğan, "İş ve çalışma hayatımızı, teknolojide ve yeni sosyolojide meydana gelen değişimlerle uyumlu hale getireceğiz. Kadınların ve gençlerimizin istihdama daha yoğun katılmalarını temin edeceğiz. Yükseköğretim sisteminde revizyona giderek, üniversitelerimizin şehirlerimizle bütünleştiği ve üretim süreçlerine aktif olarak katıldığı yeni bir model tesis edeceğiz. Nüfus politikalarında yeni bir dönemi başlatıyoruz. Alarm veren nüfus artış hızımızı yükseltecek, demografik bünyemizi güçlendireceğiz. Tamamlayıcı sigorta modelleri ile sosyal güvenlik sistemimizde etkinliği ve sürdürülebilirliği tahkim edeceğiz. Aile bazlı gelir tamamlayıcı sosyal destek sistemi ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın daha güçlü bir şekilde yanlarında olacağız. Erişilebilir ve kaliteli sağlık hizmetlerini daha da geliştiriyoruz. Yenilikçi sağlık endüstrileri ve ilaç sektörünün yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesini destekleyeceğiz. Yargıda ihtisaslaşmayı sağlayacak, bilirkişilik müessesesini revize ederek, makul sürede yargılanma hakkını güçlendireceğiz. Bireysel hak ve özgürlüklerin zeminini daha da genişleteceğiz. Ceza infaz sisteminde değişikliğe giderek suç-yaptırım-infaz dengesini iyileştireceğiz. Demokrasimizi; yeni, sivil, kuşatıcı bir anayasayla taçlandırma hedefimizi muhafaza ediyoruz" dedi.
PARTİYE KATILANLARA ROZET TAKTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından İYİ Parti’den istifa edip AK Parti'ye katılan Ünal Karaman ve Mehmet Selim Ensarioğlu ile Gelecek Partisi’nden istifa eden Serap Yazıcı Özbudun'a rozetlerini takarak, tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir ve milletvekilleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. (DHA)
Aybala MELEK-Mikail Karaman-Ali Oğulcan ARSLAN/ANKARA, (DHA)
FOTOĞRAFLI