10128,72%0,53
35,32% -0,14
36,80% 0,88
3004,15% 0,13
4852,18% -0,14
Bu 12 eğitim yöntemi, çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunarak gelecekte başarılı, yaratıcı ve sorumluluk sahibi bir birey olmasına yardımcı olacaktır
Bir çocuğu eğitime ve dolayısıyla öğrenmeye teşvik etmenin en kolay yolu, evde sıra dışı ortamlar hazırlamaktan geçer. Yaratıcılığını teşvik eden bu alanlar zihninin normalin dışında çalışmasını sağlayarak yeni şeyler keşfetmesine yardımcı olur. Hayal gücünü pekiştirerek neden-sonuç bağlantısı kurmasını da sağlar.
Eğitimin yaşı yoktur. Bu nedenle ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk sonuç alırsınız. Özellikle 2-3 yaşları çocuğu el-kol koordinasyonu, bilişsel yetiler ve düşünme becerilerinde eğitmeye başlamak için harikadır. Çünkü dışarıdan basit ve komik görünen oyunlar, aslında çocuğun zihninde bir dizi zincir tepkimeye yol açarak yeni fikirler ve düşünme biçimleri geliştirmesini sağlar.
Bir çocuk kaç yaşında olursa olsun, onu eğitmenin en kolay yolu merakını her zaman canlı tutmaktan geçer. Bunun ister oyun, ister günlük aktivitelerle sağlanması önemli değildir. Çocuğun merakını canlı tuttuğunuz süreci zihnini de yeni şeyler öğrenmeye açık hale getirirsiniz.
Bir çocuğa cevaplardan çok sorular vermek her zaman çok daha zihin açıcıdır. Çünkü karşısındaki soru karşısında zihnini kullanmak ve yeni yöntemler keşfetmek zorunda kalır. Önceleri içinden şekil geçirmeli basit oyunlarla başlayan bu eğitim süreci, ilerleyen yaşlarda çok daha karmaşık puzzle becelerileriyle birleştirilebilir. Bu noktada eğitici oyuncak çeşitliliğinden faydalanmak isteyebilirsiniz.
Eğer bir şeyin çocuğunuzun heyecanını tetiklediğini hissediyorsanız o şey üstüne daha fazla gitmek isteyebilirsiniz. Çünkü onu heyecanlandıran şey öğrenme ve araştırma isteğini de canlı tutacaktır. İlgisini çeken şeyin dinozorlar, hayvanlar, oyuncak bebekler veya yapbozlar olmasıysa hiç fark etmez.
Bebekler için yaşam oldukça rutindir ve genelde hep aynı yerlerde geçer. Ama ara sıra ona farklı yerler göstermek, zihin gelişimine yardımcı olabilir. Özellikle doğada geçirilen vakitler bebek açısından çok faydalıdır. Çünkü günlük hayatta duymadığı sesler ve renklerle doludur.
Elbette iyi bir birey yetiştirmek için ilk önce iyi bir örnek teşkil etmek gerekir. Çünkü bebeklik çağından itibaren her çocuk öncelikle ebeveynlerinden ilham alır. Dolayısıyla ona öğretmek istediğiniz şeylerin hayata geçmesi için karşısında aksi yönde hareket etmemeniz sandığınızdan çok daha fazla önemlidir.
Yaşı biraz ilerleyen bir çocuğa sorumluluk bilinciyle tanıştırmak için ufak görevler atayabilirsiniz. Bu tip basit işler onu yormak yerine güçlendirir ve gelecekte çok daha düşünceli, sorumluluk sahibi bir birey olmasını sağlar. Kullandığı tabağı kaldırması, oyncakları toplaması veya kitaplarını yerine koyması gibi basit görevler ilk başta öğreteceğiniz şeyler olabilir.
Ona bir şeyler öğretirken meraklanma ve odaklanma güdüsünü tetiklemeyi deneyebilirsiniz. Bunun için soru sormak en iyi yöntemdir. Çünkü zihninin farklı bölgelerini kullanarak doğru cevabı bulmasını teşvik eder. Özellikle gelecekte ihtiyacı olacağı yaratıcı düşünme anlamında, bu erken soruların önemi son derece fazladır.
Bir çocuğu tek başınıza eğitmek biraz zor olabilir. Bu nedenle eğitici kitaplardan ve oyuncaklardan faydalanabilirsiniz. Bu tür oyuncaklar ve eğitici setler belirli becerileri daha hızlı geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca eğitimi çok daha eğlenceli ve keyifli hale getirebilir.
Her çocuk verilen eğitime aynı şekilde tepki vermez. Çünkü vermek zorunda değildir. Önemli olan, çocuğun her tepkisini desteklemek ve ona her şeyin yolunda olduğunu hissettirmektir. Aksi halde, üzerinde baskı hissederek kendini ifade etmekten çekinebilir ve içine kapanık bir bireye dönüşebilir.
Her ne olursa olsun, size ve çocuğunuza uygun bir rutin bulmanız en önemli konulardan bir diğeridir. Çünkü normal alışkanlıklarınıza, yaşam şeklinize ve isteklerinize hitap eden bir eğitim biçimi tüm ömür devam etmeye en yakın olanıdır.