Tarih: 14.09.2024 13:47

Cengiz, AYM kararına rağmen Cerattepe için yeniden başvurdu: “O bölgede madenciliğe asla izin vermeyeceğiz”

Facebook Twitter Linked-in

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Cerattepe Bakır Madeni’ne yönelik Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından Artvin Valiliği maden faaliyetini durdurdu.

Ancak Eti Bakır, aynı mevkide yani Artvin merkeze bağlı Taşlıca köyünde aynı proje için yeniden başvuru yaptı. Yapılan başvuru üzerine ÇED sürecinin başlatıldığı duyuruldu.

Sendika.Org’a konuşan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, başvuruya ilişkin şunları söyledi:

Bekliyorduk böyle bir girişimi. Ama artık çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bunun yıkıcı sonuçlarını da gördük. O yüzden çok daha güçlü bir şekilde karşılarına çıkacağız. O bölgede madenciliğe asla izin vermeyeceğiz.

Ne olmuştu?

Cerattepe’deki maden faaliyetleri 2016 yılında başladı. Eti Bakır’ın araçlarının bölgeye gitmesini engelleyen yaşam savunucularına jandarma defalarca kez saldırdı. Üstelik üç yıl sonra eylemlere katılanlara da hapis cezaları verildi.

Bir yandan da 2015 yılında alınan “ÇED olumlu” kararı hakkında hukuki mücadele yürütüldü. Nihayetinde 21 Mayıs 2024’te Anayasa Mahkemesi, kararı iptal etti. Rize İdare Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Artvin Valiliği de yaptığı açıklama ile maden faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —