Tarih: 27.09.2024 13:15

Bursa'da Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı coşkuyla kutlanacak

Facebook Twitter Linked-in

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ,Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığı Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı etkinliklerinin tanıtımı için Mudaş Sosyal Tesisi'nde basınla bir araya geldi.

BURSA (İGFA) - Mudanya Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinden biri olan ve ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir dönemeç teşkil eden Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıldönümü kutlamalarını duyurmak nedeniyle basın ile bir araya geldi.

Mudanya'nın tarihte barışın, diplomasinin gelen zaferin ve bağımsızlık mücadelesinin adı olduğunu belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, "Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanarak Kurtuluş Savaşı’nın fiilen sonlarından bir barış anlaşmasıdır. 102 yıl önce bu topraklarda atılan diplomatik adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açmış, bağımsızlık mücadelemizin kazanımlarının taçlandığı önemli bir dönemeç olmuştur. Biz de bu tarihi olayın ruhunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bu yıl çok özel bir kutlama programı hazırladık. Bu yılki etkinliklerimiz, 8 Ekim’de mütareke görüşmelerinin başladığı günden itibaren dokuz gün sürecek. 11 Ekim’de antlaşmanın imzalandığı tarihte sona erecek. Bu süre zarfında Mudanya’yı tarih, kültür ve sanat dolu günler bekliyor. Mütarekenin barışçı ruhunu gözler önüne serdiği etkinliklerle halkımızı buluşturacağız." dedi.


“ETKİNLİKLER DOKUZ GÜN SÜRECEK”

Mudanya Mütarekesi’nin yıldönümü kapmasımında etkinliklerin dokuz gün boyunca devam edeceğine değinen Başkan Dalgıç, "Mütareke görüşmeleri tam olarak dokuz gün sürdü. Dokuz zor gün… Biz de bu önemli diplomatik süreci sergilerle karşıladık, her bir gün o tarihin yaşanmışlığına ait etkinliklerle taçlandırıyoruz. Dokuz gün boyunca tiyatrodan edebiyata, müzikten uzlaşma ruhu taşıyan sohbetlere kadar birçok etkinlik halkımızla buluşacak. Mütarekenin diplomasi tarihimizdeki barış dolu günlerini, halkımıza yeniden hatırlatmayı içeren tüm etkinliklerimize özenle planladık. Etkinliklerimiz kapsamında; sanatı ve tarihteki faaliyetlerin canlandırılmasından, Mudanya Mütarekesi Barış Yolu Ödülleri’ne kadar pek çok anlamlı program yer alacak. Kutlamaların final günü çok değerli sanatçımız Kerem Görsev de barışın, devrimsel niteliğini müziğiyle anlatacak özel bir konser verecek. Bu yılki Mudanya Mütarekesi Barış Yolu Ödülü ÇYDD Başkanı Sayın Ayşe Yüksel’e takdim edilecek. Geçen yıl ödüle layık görülen ancak maç takvimlerinin yoğunluğundan ötürü programa katılamayan Kadın Milli Voleybol Takımı da bu yıl ödüllerini alacak." şeklinde konuştu.


GENEL BAŞKANDA KATILACAK

11 Ekim’de Mütareke Meydanı’nda düzenlenecek törende CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de katılacağına dikkat çeken Başkan Dalgıç şu ifadelere yer verdi:

"Bu tarihi sürecin her anını hatırlatmak, barışın ve bağımsızlığımızın ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha vurgulamak için siz değerli basın mensuplarının da anma törenlerimize yanımızda olmasını rica ediyorum. Sadece Mudanya’da yaşayan değil ülkenin her yanında halkımızı da Cumhuriyetimizin için büyük önem taşıyan bu özel günlerde Mudanya’da birlikte olmaya davet ediyorum. Mudanya’nın barış dolu ruhunu hep birlikte yaşatacağımıza yürekten inanıyorum. Mütareke’nin barış ve kardeşlik dolu mesajı tüm Türkiye’ye bir kez daha yankılanacak, hep birlikte tarihe tanıklık edelim. Mudanya, geçmişi ve uzun yılların kenti olarak, tarihimizdeki bu önemli dönemi gururla anıyor ve yaşatmaya devam ediyor. Hepinize katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ediyorum."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —