Tarih: 24.12.2024 11:58

Burdur İnsuyu Mağarası Rehberi

Facebook Twitter Linked-in

Burdur ilinin doğusunda bulunan İnsuyu Mağarası Mandıra Köyünün sınırları içerisindedir. Ortalama uzunluğu 597 metre olup geniş yerleri 80 metreyi bulabiliyor. Mağarada birbirine bağlı 9 geniş boşluğun olduğu bilinmekte. Yağmurlardan dolayı biriken sular göçüklerin oluşmasına neden oldu. Buralarda karstik akarsu ile birbirlerine bağlı şekilde yerleşmesi sağlandı.

Mağaranın özellikleri ise yatay şekilde uzanmasıdır. Hidrolojik kaynaklardan olup mağara kırık hatlar üzerinde varlığını sağlamıştır. Mağara fayların üstünde olup travertenlerin düzlüklerde oluşmasına sebep olmuştur. Karstik yapının erimesi sonucunda sarkıt ve kitlerin oluşması sağlandı. Mağara içerisinde yapılan araştırmalar halen devam etmektedir.

Nasıl Gidilir: Burdur Antalya yolunun 15'inci kilometresindedir.

İnsuyu Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2024

Her gün 08:30’da açılan İnsuyu mağarası, yaz mevsiminde 19:00’a kadar, kış mevsiminde ise 17:00’e kadar açıktır. İnsuyu Mağarası giriş ücreti 2023 yılında şu şekilde düzenlenmiştir; tam bilet 25 TL, öğrenci bileti 25 TL. Kültür bakanlığı bünyesinde olmadığından dolayı Müze Kart geçmemektedir.

Mağara girişinde Burdur Öğretmenevi Müdürlüğü’nün işlettiği güzel bir dinlenme tesisi vardır. Bu tesisteki ücretler geçen yıllarda gayet uygun olsa da, günümüzde bilgilere göre özel bir işletme/kişiye verildiği için biraz pahalı gelebilir. Bununla birlikte profesyonel olarak mağaracılık sporu ile ilgilenenlere mağara keşfi için izin verilmektedir ki bu da her mağarada olabilecek bir şey değildir

İnsuyu Mağarası Özellikleri ve Yapısı

Mağara sistemi kesinlikle bir doğa harikası olmakla birlikte rakımı (denizden yüksekliği) 1200 metredir. Coğrafik olarak Batı Toros dağlarının kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Jeolojik olarak kalkerlerden meydana gelmiştir. Kalker kireçtaşı demektir. Kalkerin suyla birleşmesi sonucu oluşan sarkıt ve dikitler, dehlizlerle birlikte mağara içinde bolca görülebilir. Özellikle bir kısım sarkıtlar siyah renktedir. Bu sarkıtlar ve dikitlere genel olarak damlataş oluşumu da denilmektedir. Damlataş oluşumu, sarkıtlar ile dikitlerin yanında mağara içerisinde perde, duvar, sütun biçiminde de görülebilmektedir.

Mağara içindeki sarkıtlar ve dikitlerdeki 1 metrelik uzunluğun, 10.000 ile 15.000 yılda oluştuğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte bazı sarkıt ve dikitlerin 4 metre kadar uzunluğu bulunmaktadır. Mağara içerisinde irili ufaklı 9 adet göl bulunmaktadır. Ancak bu göllerin yerinde şu anda susuzluktan dolayı yeller esmektedir. Gezilebilen galerilerin uzunluğu 330 metre kadar olsa da mağara yeryüzünün derinliklerine doğru yatay bir biçimde devam etmektedir. Toplamda 8 bin 350 metre uzunluğu bulunan mağaranın, 2013 yılında yapılan keşfe kadar uzunluğu 525 metre olarak düşünülmüştür.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —