Tarih: 04.07.2024 14:50

Bozkurt işareti nedir, bozkurt işaretinin anlamı nedir, ne zamandır kullanılıyor?

Facebook Twitter Linked-in

Milli futbolcu Merih Demiral, 2 Temmuz’da oynanan Türkiye-Avusturya karşılaşmasında yaptığı bozkurt işaretli gol sevinci ile gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) Türkiye-Avusturya maçında milli futbolcu Merih Demiral’ın bozkurt işareti yapmasına ilişkin soruşturma açmasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırdı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türk aşırı sağcıların sembolünün stadyumlarımızda yeri yok” diyerek UEFA’dan yaptırım talep etmişti. Dün, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

MİLLİYETÇİLİĞİ TEMSİL EDEN BİR İŞARET

Peki bozkurt işareti siyasi olarak neyi temsil ediyor, neden tepki gösteriliyor? Bozkurt işareti, Türk milliyetçileri tarafından kullanılan sembolik bir el işaretidir. Türk mitolojisinde de yer aldığı söylenen işaret, Türk milliyetçiliğini temsil ediyor.

Siyasi temsiliyetinin ise 1990’lı yılların başına tekabül ettiği belirtiliyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkü Ocakları gibi milliyetçi gruplar tarafından sahiplenilen bu işaret, gösteri ve mitinglerde kullanılıyor. Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini simgelediği belirtilen bu işaret, milliyetçiler tarafından Türk milliyetçiliği ideolojisinin bir parçası olarak kabul ediliyor.

Bozkurt işaretinin 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş'i 'bozkurt' işaretiyle selamlamasıyla Türk siyasetinde milliyetçi kesim tarafından kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Demiral’a tepki gösterilmesinin sebepleri arasında milliyetçilerin çok sayıda insanın ölümüyle sonuçlanan siyasi olaylarda bu işareti yapması yer alıyor.

Bozkurt işareti yapmak için sağ elin başparmağı ile serçe parmağı kaldırılır ve diğer üç parmak avuç içine doğru bükülür. Bu işaret, kurt başını andırır ve özellikle milliyetçi ve ülkücü hareketlerde yaygın olarak kullanılır.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —