9672,75%0,48
35,15% -0,07
36,57% -0,19
2958,96% 0,17
4801,40% -0,26
Bolu Yedigöller, özellikle ilk bahar ve sonbahar mevsimlerinde büründüğü muhteşem renkleriyle ziyaretçilerine muazzam bir renk şöleni sergiliyor.
Bolu’da gezilecek yerler listemizde de yer alan Bolu Yedigöller, özellikle ilk bahar ve sonbahar mevsimlerinde büründüğü muhteşem renkleriyle ziyaretçilerine muazzam bir renk şöleni sergiliyor. Sonbaharda kırmızı, İlkbahar’da sarı renklere bürünmüş ağalara bakıldığında insana değişik bir huzur hissi verdiğini damarlarınıza kadar hissedeceksiniz.
Bu yazımızda sizlere Bolu Yedigöller oluşumu hakkında bilgi, Yedigöller’de gezilecek yerler ve göller hakkında bilgi, konaklamayı düşünenler için bölgede yer alan oteller ve bungalov evler hakkında bilgi, kamp kurmak isteyenler için koşullar, Günübirlik turlar için tercihler hakkında bilgi, Mangal ve piknik yapmak isteyenler için şartlar, ulaşım ve giriş ücretleri gibi birçok merak ettiğiniz konulara değinmeye çalışacağım.
Yedigöller, Bolu
Yedigöller, Bolu’nun Mengen ve Yığılca ilçeleri sınırında yer alıyor. Bolu merkezden yaklaşık 40 kilometre mesafe uzaklığındadır. Toplamda 2030 hektarlık bir alana sahiptir ve içerisinde heyelan sonucu oluşmuş 7 farklı göl vardır. İsmini de buradan almaktadır. Bu oluşum sonrasında 1965 yılında bu alan milli park olarak ilan edilmiş ve ziyarete açılmıştır.
Bolu Yedigöller Milli Park içerisinde yer alan göllerin her biri birbiriyle bağlantılıdır ve isimleri de birbirinden farklıdır. Bunlar; Büyükgöl, Deringöl, Seringöl, İncegöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl ve Küçükgöl’dür.
Yedigöller Milli Park içerisinde yer alan göller hakkında bilgilere geçmeden önce eklemek istediğim birkaç önemli faktör daha var. Milli park içerisinde yüzlerce ağaç çeşidi ve yabanı hayvanlara da rastlamak mümkün. Bunlara örnek vermek gerekirse ağaçlarda; Meşe, gürgen, kızılağaç, karaağaç ve ıhlamur ağacı gibi, yabani hayvanlara örnek ise; Yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, sincap ve karaca gibi birçok hayvan çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.
Yedigöller Milli Parkı haritası
Heyelan sonucu oluşan 7 göl hakkında biraz derine inelim ve her biri hakkında detay sunalım istedim. Göllerin her biri arasında ortalama 200-300 metre kadar bir mesafe bulunuyor. Aşağı kısımdan girdiğinizi varsayarsak ilkin karşınıza Nazlıgöl ve Sazlıgöl çıkıyor. Yaklaşık 1,5 kilometre sonra en yukarıda yer alan Seringöl’le yolun sonuna geliyorsunuz.
Bu 1,5 kilometrelik yol mesafesi süresince karşınıza diğer göller, kamp alanları, restoranlar, özel ihtiyaçlarınızı görmek için tuvalet ve mescit gibi benzer şeyler de çıkıyor tabi. Onlara yazının devamında değineceğim.
Yedigöller, Bolu
Yaklaşık 16 bin m2 lik bir alana sahip olan Nazlıgöl, Yedigöller Milli Parkı’da en güzel fotoğrafları yakalayabileceğiniz noktalardan biridir. Gölün dibinden sızan sular sayesinde oluşan bu gölde ayrıca şelalelerde oluşmaktadır.
Sazlıgöl, Yedigöller
6000 m2 lik bir alana sahip olan Sazlıgölİncegöl ile aynı platoda yer alıyor. Yosunlarla ve ağaçlardan dökülen yapraklarla üzeri kaplanına muhtaşem bir görüntüye bürünen Sazlıgöl ismini gölün iç kısmında yer alan sazlardan alıyor.
İncegöl, Yedigöller
1000 m2’lik bir alana sahip olan İncegöl, ismini uzun ve ince bir yapıya olmasından ötürü almıştır. Derinliği ortalama 3 metreyi bulanan İncegöl’de tüm göller gibi yapraklar ve yosunlara maruz kalıyor.
Küçükgöl Nazlıgöl ile aynı platoda yer alıyor. Yaklaşık 2000 m2 lik bir alana sahiptir ve ancak göl zamanla suyunu çekmiş kuruma safasına kadar gelmiştir.
Büyükgöl’ün kuzey yönünde yer alan Seringöl 2000 m2’lik bir alana sahiptir. Doğa yürüyüşleri için de gayet bir alana sahiptir. Bu gölün en güzel yönlerinden biri gölde yer alan Gökkuşağı adında bir tür balığa ev sahipli yapması.
Deringöl, Yedigöller
15 bin m2 ‘lik bir alana sahip olan ve Büyükgöl ile karşılık olan Deringöl, yaklaşık 15 metre derinliğindedir. Yukarıdaki haritadan ve hemen bu resimde de göreceğiniz üzre, Yedigöller’de kamp alanı burada yer alıyor ve oldukça ideal bir konumdadır. Günlük kamp ücreti konusunda birazdan değineceğim.
Yedigöller, Bolu
Bölgenin en büyük gölü olma özelliğini ismine yansıtılmış olan Büyükgöl, yaklaşık 25bin m2’lik büyüklüğe sahip. Derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Ülkemizde ilk alabalık tesisi 1969 yılında Büyükgöl’de kurulmuştur.
Kartpostallarda veya şu sıralar özellikle İnstagram‘da sıkça gördüğünüz manzara fotoğrafı burası işte. Yedigöller içerisinde en çok ziyaretçi çeken kısımlardan bir tanesidir. Resimde gördüğünüz terasta fotoğraf çekilmek için sıraya girmeniz gerekebilir.
Bolu Yedigöller’e günübirlik gezi için değil de, gelmişken bir iki gün konaklamayı düşünenler için pek çok alternatif var elbette. Bolu merkezde yatacak bir bulmanızın yanı sıra Yedigöller’de civarında konaklayabileceğiniz Bungalov evler, Dağ evleri, Aile pansiyonları yada kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor.
Kamp Alanı, Yedigöller
Göl kenarlarında çadır kurmak bu işin en keyifli yanı diyebiliriz. Yanınızda getireceğiniz yiyecek-içecek ve kamp ekipmanları ile eğlenceli saatler geçirmemeniz mümkün değil. Gündüzleri Yedigöller’de ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Bu yüzden ateşe ihtiyaç duymayan yiyecekleri yanınıza almanızda fayda var. Akşam 20:00 ‘den sonra ateş yakabilirsiniz. Bunun için akşama hazırlık olsun diye gün içerisinde etraftan kuru odun toplayabilirsiniz.
Yeme içme konusuna gelirsek, öğle yemeğinizi illa yanınızda getirmeniz şart değil. Bölgede yer alan Kafeterya ve Restoranlardan ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz.
Kamp kurma ücreti konusuna gelirsek Yedigöller’de çadır kurmak için belli bir ücret ödüyorsunuz.
Habitat Bungalov Evler, Yedigöller
Habitat Bungalov Evler Yedigöller’in içerisinde yer alıyor. Kişiye özel oda seçeneğiyle konaklama için güzel bir alternatif. 20’e yakın kulübe var ancak doluluk derecesi mevsimine göre değiştiği için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.
Aile Pansiyonu, Yedigöller
Yazıcık Köyü’nde yer alan Hindiba Pansiyonu aileler için gayet uygun bir seçenek. Bildiğiniz köy evi konseptindedir ve köyde yaşayan bir aile tarafından işletiliyor.
Hindiba Pansiyon & Dağ Evi
Yedigöller yolu üzerinde yer alan bu pansiyon oldukça şirin ve konforlu. Bu konaklama seçeneğinde dilerseniz taş evlerde, dilerseniz ahşap evlerde, dilerseniz de kamp alanında kamp kurabilirsiniz. Kendine özel piknik alanı da bulunuyor. Tabi burası içinde önceden rezervasyon yapmanız gerekir.
Günübirlik Yedigöller turu yapmayı düşünenler dilerse kendi özel aracıyla yahut tur hizmeti veren firmalar ile görüşebilirler. Bolu’ya mesafe olarak uzak bir şehirden gelecekseniz Tur şirketleri ile yola çıkmanızı öneririm. Özel aracınız ile bu adımda yola çıkmak biraz maliyeti yükseltecektir. Özellikle tek başınıza iseniz hiç marşa basmayın.
Bu paket içerisinde Ulaşım, Rehberlik hizmeti, Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, Giriş ücreti gibi hizmetler veriliyor. Geri kalan kişisel harcamalarınız size ait. Sizce de fiyat verilen hizmetin yanında gayet makul değil mi?