10004,40%-0,77
35,83% 0,20
37,19% -0,26
3225,48% 0,32
5153,04% 0,97
Binicilik sadece bir spor dalı değil, doğayla iç içe ve onun bir parçası olurken, özgürlüğü deneyimleme imkanı veren eşsiz bir maceradır. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan spor, günümüzde de heyecanını ve büyüsünü devam ediyor
Binicilik sporu ya da at biniciliği, ata binme becerisidir. Binicilik, atı kontrol etme ve onunla birlikte çalışma sanatı olarak da tanımlanabilir. Binicilik sporunda binici, atın üzerinde dengede durmayı, onu yönlendirmeyi ve ona çeşitli komutlar vermeyi öğrenir. Binicilik bir spor olmanın ötesinde, doğanın eşsiz canlıları olan atlarla insan arasında kurulan bir dostluk bağıdır.
İnsanın ilk evcilleştirdiği hayvanlar arasında bulunan atlar, tarih boyunca hep insanın yanında ve hizmetinde olmuştur. Kaynaklar atın ilk evcilleştirildiği tarihi M.Ö. 3.500 olarak işaret ediyor. Araştırmalar atın insan tarafından ilk olarak bir yerden bir yere gitmek ve çalışma amaçlı olarak kullandığını bulguluyor. Tarih sürecinde atlardan bu amaçların dışında, avcılık, savaş, oyun, spor gibi çok farklı şekillerde yararlanılır. Günümüzde atların insanlığın hizmetinde kullanılması (tarım, seyahat, vb.) giderek daha az rastlanılır olsa da atlardan halen spor ve oyun amaçlı olarak yararlanılıyor.
Ülkemizde at biniciliği ata sporu olarak biliniyor. Türk toplumunda biniciliğin tarihi Orta Asya’da göçebe olarak hüküm sürülen zamanlara kadar uzanıyor. Dünya üzerinde ata en iyi binen toplumlar arasında başı çeken Orta Asya Türkleri, cirit, çöğen gibi at sporlarında da oldukça başarılıydılar. Orta Asya Türklerinin bu başarısında at sırtında seyahat eden göçebe bir toplum olmaları da önem taşır. Yerleşik yaşama geçişle birlikte at biniciliği daha çok askeri amaçlı olarak gerçekleşir. Böylece günlük yaşamda atlardan daha sınırlı olarak yararlanılmaya başlanır.Ülkemizde at biniciliği sporu, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte yeniden canlanır ve sivillerin de ilgi gösterdiği bir spor dalı haline gelir. 1931 Yılından itibaren ülkemizi temsilen kadın ve erkek sporcular uluslararası yarışlara katılarak çeşitli dereceler elde eder.
At biniciliği çeşitli amaçlar için gerçekleştirilir. Atlar rekabet içinde ve rekabete dahil olmadan farklı şekillerde yararlanılmaya elverişlidir. Avcılık, seyahat ve gösteri amaçlı at biniciliği rekabet dışındadır. Rekabetçi sporlarda ise atlar, terbiye, yarışma, dayanıklılık yarışları, atlama, polo, rodeo, at yarışı ve gibi amaçlar için kullanılır.
At biniciliği bir zamanlar yalnızca asker, polis ya da asillerin yapabildiği bir faaliyet olarak sınırlıydı. Zaman içinde insanın atlara duyduğu ilgi ve sevgi, imkanı olan herkesin ata binebileceği bir hale geldi. Günümüzde özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerden uzaklaşmak, doğa içinde zaman geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği Nefes Orman, çeşitli spor dallarıyla birlikte at biniciliği yapmak isteyenler için de fırsat sunuyor. Aşağıda Nefes Orman’da at biniciliği hakkında daha ayrıntılı olarak bilgi bulabilirsiniz.
Diğer birçok spor türünde olduğu gibi profesyonel binicilik de bir kariyerdir. Başarılı bir kariyer için kişinin kendini buna adamaya hazır olması gerekir. Her şeyden önce bunu istediğinden emin olmalıdır. Binicilik yapmak; tutku, özveri, zaman, ve deneyim gerektiren bir yaşam tarzıdır. Atı sevmeyi ve onunla iyi bir ilişki kurmayı gerektirir.
At biniciliğinin de diğer sporlarda olduğu gibi, fiziksel ve ruhsal açıdan birçok yararı bulunmaktadır. Düzenli olarak at binmek, solunum sistemi ve kan dolaşımının düzenli olmasına katkıda bulunuyor. At binmek günlük yaşamın stresinden uzaklaştırıyor, kaygı bozuklukları ve depresyona engel olabiliyor. Fiziksel olarak denge ve koordinasyonu geliştiriyor.
Binicilikte, hem at hem de binici için güvenli ve keyifli bir deneyim olması adına uyulması gereken bazı temel kurallar vardır. Bu kuralların başında ise atla kurulan ilişki önem taşıyor. Binicinin atı sevmesi, onunla iyi bir iletişimde bulunması gerekir. Ata binerken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar şunlardır.
Biniciliğin biraz pahalı bir spor olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle biniciliğe yeni başlayanlar aşağıdaki malzemelerin tümünü tek seferde almak yerine, öncelikle elindeki malzemelerle bu spora bir adım atabilirler. İşte binicilik için gerekli olan malzemeler:
Atlar bakımlı ve temiz olması gereken canlılardır. Bir atın temiz ve bakımlı tutulması, öncelikle sağlığı için önem taşır. Temel at bakım malzemeleri arasında şunlar yer almalıdır; sert ve yumuşak fırça, sünger, plastik tarak, plastik uçlu kaşağı, kauçuk kaşağı, kafa fırçası, başlıklı tırnak fırçası.
At binmek hem beden hem de ruh sağlığı için son derece faydalı bir spordur. At binmek keyif verdiği kadar, öz güven, sabır ve disiplin kazandırır. At biniciliğine başlamak için aşağıdaki gibi bir yol izleyebilirsiniz: