Tarih: 06.12.2024 11:35

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Facebook Twitter Linked-in

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının karışması çok normal. Çünkü piyasada malzeme, şekil ve boyut bakımından çok sayıda seçenek mevcut. Buna bir de ekstra özellikleri eklediğinizde, iş içinden çıkılması zor bir hal alıyor.

Peki, bebeğiniz için en uygun biberonu nasıl seçeceksiniz?

Tabii ki bol bol okuyarak ve deneyerek. Çünkü işin esası, bebeğin ihtiyacı olan besini rahat alabilmesine, yani bebeğin ihtiyacının rahat ve güvenli bir şekilde karşılanmasına dayanıyor.

Bu yazıyı biberon seçiminde size yol göstermesi için hazırladık. En çok sorulan ebeveyn sorularına cevap aradık. Farklı malzeme, boyut ve şekildeki biberonların esaslarını yazdık. Seçiminizde kolaylık sağlamasını umuyoruz.

Biberona Ne Zaman Başlamalı?

Tüm dünyada uzmanların biberona başlamak konusundaki ortak görüşü şöyle: Doğumdan sonra en az 3-4 hafta beklemek.

Bu durum tabii ki emziren anneleri ilgilendiriyor. Bebeğin çeşitli nedenlerle formül mamayla beslenmesi durumunda biberona hemen başlanır.

Şimdi anne sütü alan bebeğin biberona ne zaman ve ne şekilde başlaması gerektiğine bakalım:

Uluslararası La Leche Örgütü’nün süt pompalamaya ve sütü biberonla vermeye yaklaşımı ise şöyle:

Biberon Hangi Durumlarda Kullanılır?

Herkesin bildiği gibi uzmanlar bir bebeğin en az 6 ay ve hatta mümkünse 2 yıl anne sütü almasını öneriyor. Anne sütünün de en doğal şekilde verilmesinin yani annenin emzirmesinin daha iyi olacağını söylüyorlar. Ancak hayat bu, ideali annenin emzirmesi olarak görünse de bu durum anneler üstünde baskı yaratmamalı. Bir anne bazı durumlarda biberonu iyi bir alternatif olarak kullanabilmeli.

Aşağıda biberonun kullanıldığı bazı durumları derledik.

Biberon Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberon seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

Yaşa Göre Biberon Tercihi
 

 

 

Biberon hacimlerine bakacak olursak;

 

Kaç Tane Biberon Alınmalı?

240 ml hacminde olan biberonlardan 2-3 tane almak, gün içi akışta işinizi kolaylaştırabilir, 120 ml hacmindeki biberonlar da çeşitli amaçlar için yedekte tutulabilir. 50 ml hacmindeki mini biberonlardan bir tane olması işinize yarayabilir.

 

Biberon Ucu/Emziği Seçimi Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebeklere ortalama 1,5 aydan önce biberon verilmediğinden dolayı yeni doğan akışlı biberon ucu kullanılmalıdır.

 

Malzeme, Şekil ve Boyut Bakımından Biberonlar

Bebek doğmadan önce temel ihtiyaçları içeren kararında bir alışveriş; doğum sonrası işleri elbette kolaylaştırır.

Ne var ki konu biberon olunca işler biraz değişir. Çünkü biberon seçiminde bebeğin tercihleri önemlidir. Bunu da doğumdan önce bilemeyeceğiniz için çok sayıda biberon almak doğru değildir. En fazla iki seçenek doğuma hazırlık açısından yeterli olabilir.

Şimdi biberon seçimi için malzeme, şekil ve meme açısından biberonları inceleyelim:

Üzerlerinde çizikler ve çatlaklar oluşması, sızıntı yapmaları, renk değişimleri görülmesi ve koku yapmaları yıpranma belirtileridir.

Plastik biberonlar genel olarak güvenli sayılır. Eski plastik biberonlar Bisphenol A içerirken yeni üretim olanların içeriğinde BPA yer almaz.

Bilinen adıyla BPA, sert plastiklerin içinde bulunan kimyasal bir bileşendir. İnsan sağlığı üzerinde, özellikle hormonal sistem ve üreme sistemini etkileyen ciddi zararları vardır.

Ülkemizde 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren BPA’nın biberon, göğüs pompaları gibi bebek ürünlerinde ve gıda ile temas eden her türlü üründe kullanımı yasaklandı.

Ancak cam biberonlar diğerlerine göre ağırdır ve kırılabilir. Silikon kılıflarla kırılmaya karşı önlem alınabilir.

Bir de çelik bir şişenin içinde ne kadar mama ya da süt kaldığını diğerlerinde olduğu gibi dışarıdan göremezsiniz.

Biberon şekilleri genel olarak biberon şişeleri 3 şekilde olur.

Antikolik Biberon Nedir?

Gaz yapmayan biberon olarak da bilinen antikolik biberon, özel hava akış kanalları sayesinde bebeğin hava yutmadan beslenmesini sağlar.

Biberonun içindeki hava akış aparatı, havanın süte karışmasını engeller.

Bazı biberonlarda da aynı işi antikolik valf yapar. Valf sistemi bebeğin beslenirken hava yutmasını engelleyerek gaz oluşumunun önüne geçebilir.

Anne Memesine En Yakın Biberon Hangisi?

Anne memesine en yakın biberon, özellikle doğumun ardından belli bir süre sonra işe başlayacak annelerin en önemli konusu.

Neden? Çünkü,

Yukarıdakilere benzer nedenlerle anne memesine en yakın biberon konusu oldukça önemlidir.

Bebek biberondan beslenirken annenin göğsünden süt emer gibi rahat etmelidir.

Peki anne memesine en yakın biberon nasıl olmalı?

Piyasada satılan pek çok markanın anne göğsüne en yakın biberon olarak tanıttığı ürünü var. Bu ürünlerin özel teknolojiyle üretilen emzikleri biberonla beslenmeyi daha doğal hale getiriyor.

Aşağıda anne memesine en yakın biberonların özelliklerinden bazılarını bulacaksınız.

Biberon Çeşitleri

Biberon çeşitleri malzeme açısından en çok cam, plastik ve silikondur. Her malzemenin kendine göre artıları ve eksileri vardır.

Şimdi gelin bu üç çeşit biberonu inceleyelim.

Cam Biberon

Cam herkesin bildiği gibi en sağlıklı malzeme. Bu nedenle tüm ebeveynlerin eli öncelikle cam biberona mutlaka gider.

Ancak cam biberonların artıları olduğu kadar eksileri de var.

Artıları:

Eksileri:

Plastik Biberon

Plastik biberonda öncelikle öğrenmeniz gereken temel özellik BPA’sız olup olmadığı. Ayrıca ürünün üzerindeki kodlamalara da dikkat edin.

Çeşitli numaralarla ifade edilen bu kodlamalar, ürünün içeriğindeki kimyasallarla ilgili bilgi verir.

Unutmayın plastik kodu3, 6 ve 7 olanlar tercih edilmemesi gereken ürünlerdir.

Artıları:

Eksileri:

Silikon Biberon

Silikon biberonda da aranması gereken en temel özellik BPA’sız olmasıdır.

Artıları:

Eksileri:

Biberon Temizliğinin Önemi Nedir?

Bebeklerin en çok kullandığı ürünler arasında olan biberonun özenle temizlenmesi gerekir. Bebeklerin henüz bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmediği için biberonların doğru bir şekilde temizlenmesi sağlık açısından önem arz eder.

Biberonlar, diğer bebek malzemelerindeki gibi yeterince temizlenmediği takdirde bakteri üretebilir. Bu bakteriler, bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir. Bakteri üreten biberonlar; ishal, mide bozukluğu, ateş gibi sağlık sorunlarını meydana getirebilir. Bu nedenle bebeğin beslenme saatinden önce biberon temizliği yapılmalı ve olası hastalık durumunda ise doktora başvurulmalıdır.

Biberon Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin temel besinini almak için kullandığı biberonların temizlenmesi oldukça önemlidir. İçerisindeki bakterilerin temizlenerek bebeğin daha sağlıklı öğün yemesi sağlanır. Doğru yapılmayan biberon temizliği içerisindeki bakterilerle bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple biberon temizliği yapılırken ekstra özen gösterilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —