10033,15%0,04
35,63% 0,17
36,91% -0,46
3113,59% 0,47
4988,95% 0,58
50'den fazla ülkede Türk SİHA'ları kullanıldığından ötürü mini akıllı mühimmatlara dış pazarda yoğun talep oluştu.
ROKETSAN üretimi mini akıllı mühimmatların (MAM) ardından TÜBİTAK SAGE'nin hassas bombaları da Türk SİHA'larında kullanıma girdi. Bayraktar TB2'nin 20 Ocak 2025 tarihinde yayınlanan test görüntüsü, hem BOZOK hem de KAYI mühimmatının hedeflerini etkili bir şekilde imha ettiğini gözler önüne serdi.
TÜBİTAK SAGE'nin 2014 yılından beri geliştirmeyi sürdürdüğü mini akıllı mühimmat BOZOK, 2018'den itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarında sınırlı sayıda kullanılıyordu. BOZOK, 2022 yılı itibariyle tam anlamıyla hazır duruma getirildi.
Bu mühimmata ilişkin en önemli gelişme İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO 2024 fuarında yaşandı. Dünyanın en büyük İHA/SİHA şirketi Baykar, tek seferde 1000 adet BOZOK siparişi vererek TÜBİTAK SAGE ile sözleşme imzaladı.
Baykar, üretilecek BOZOK'ların Afrika'da Türk SİHA'larını kullanan ülkelere gönderileceğini bildirdi. Siparişin ardından seri üretime geçilirken bunu önümüzdeki dönemde KAYI bombasının takip etmesi bekleniyor.
BOZOK ve KAYI mühimmatları
TÜBİTAK SAGE tarafından BOZOK sonrası daha uzun menzil hedefiyle geliştirilen güdümlü minyatür mühimmat ailesi KAYI, Bayraktar TB2'nin 20 Ocak 2025 tarihli test atışıyla birlikte etkinliğini ortaya koydu.
SAGE, KAYI'yı ilk kez 2022 yılındaki SAHA EXPO fuarında görücüye çıkarmış ve mini bombaların gelişim sürecinin devam ettiğini duyurdu.
Türk SİHA'larının en çok kullandığı mühimmat durumundaki MAM-L, lazer işaretleyici ile 15 kilometre, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık (IIR) ile 25+ kilometre menzile ulaşıyor.
Daha büyük boyuttaki MAM-T ise serbest bırakıldığı irtifaya paralel olarak 30 kilometrenin üzerinde menzilde etkili oluyor. Daha yakındaki hedefler için havaya salınan MAM-C'nin menzili ise yaklaşık 10 kilometre.
Dünyada 50'den fazla ülke Türk SİHA'larını kullandığından ötürü ROKETSAN'ın Mini Akıllı Mühimmat ailesi yoğun taleple karşı karşıya.
TÜBİTAK SAGE ürünü BOZOK'un ihracat için devreye girmesiyle ROKETSAN üzerindeki yük hafifleyecek. BOZOK'un ardından KAYI serisinin de ihraç edilmesiyle Türk SİHA'larının kullanıcısı olan ülkelerin envanterindeki mühimmat türü çeşitlenmiş olacak.
15 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabilen Mini Akıllı Mühimmat BOZOK, öncelikle hedef personel ya da personellerin etkisiz hale getirilmesinde kullanılırken hafif zırhlı araçların tahribinde de etkili oluyor.
Tungsten çoklu parçacıklı harp başlığı kullanan BOZOK, 120 mm çap, 16 kilogram ağırlık ve 80 santimetre uzunluğa sahip. Lazer güdümlü mini füze, hedeflerini hassas biçimde vurabiliyor.
KAYI mühimmatı ise hedefini 25 kilometreden sadece 3 metrelik yanılma payıyla vuruyor. KAYI, SİHA'ların yanında insanlı uçaklar tarafından da kullanılabiliyor.
KAYI Güdümlü Minyatür Mühimmat Ailesi'nin tasarımında kullanılan alt bileşenlerin tamamı yerli ve milli olarak geliştirildi.
Değişen operasyon konseptlerine yönelik KAYI mühimmatları, anti personel, zırh delici/nüfuz edici veya termobarik etkili harp başlıklarıyla dikkat çekiyor.
KAYI silah sistemi, KAYI mühimmat ailesi için özel olarak tasarlanmış Modüler Çoklu Salan Sistemi ile birlikte çeşitli platformlara hızlı ve esnek entegrasyon kabiliyetine sahip bulunuyor.
Silah sistemi içinde yer alan çoklu salana entegre gerçek zamanlı atış kontrol modülü, birden fazla mühimmatla taarruzu destekleyecek şekilde geliştirildi.
Yani KAYI, daha uzun menzile sahip ASELSAN üretimi minyatür mühimmat TOLUN'da olduğu gibi, çoklu salan sayesinde aynı anda 4 ya da 8 adet hedefe eşzamanlı saldırıda bulunabilecek.
KAYI 30, 30 kilogram ağırlık ve 100 santimetre uzunlukta; KAYI 50 ise 50 kilogram ağırlık ve 130 santimetre uzunlukta.