9721,48%0,06
35,47% -0,02
36,69% 0,30
3072,39% 0,64
4914,05% 0,76
Bakan Bolat: Moğolistan ile ikili ticaretimiz 140 milyon dolara ulaştı
Gizem ÇORLU-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)- TİCARET Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara ulaştı" dedi.
Ankara'da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) 'Türkiye-Moğolistan İş ve Yatırım Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Moğolistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur katıldı. Toplantı çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik iş birlikleri masaya yatırılarak, bu iş birliklerinin daha da geliştirilmesi hedeflendi. Burada konuşan Bakan Bolat, Türkiye ile Moğolistan arasındaki bağların sadece ticarete ya da günümüze ait olmadığını belirterek, "İki ülke ve halklarımız ortak bir tarih ve kültürel mirasa sahiplerdir. Moğolistan'daki Orhun Yazıtları en eski Türkçe metinler olarak köprü bağlarımızın kalıcı birer sembolü konumundadır. Bugün iki ülke ve iki ülke halkları arasındaki kadim dostluğu; ekonomik ortaklıklara, yatırım ve ticaret ortaklıklarına dönüştürmek hepimiz için önemli bir sorumluluk ve görevdir. Hızla gelişen ekonomisi, stratejik konumu ve bölgesel ve küresel boyuttaki etki gücü ile Türkiye’miz ve de zengin kaynakları, genç nüfusu ve keşfedilmemiş büyük potansiyeli ile Moğolistan halkları için daha müreffeh bir gelecek oluşturmak, inşa etmek üzere doğal ortak konumundadırlar. Birlikte sınırların ötesine uzanırlar. Yalnızca iki ülkeyi değil, yeni pazarları ve bölgeleri de birbirine bağlayan fırsatları hayata geçirebiliriz. Bu vizyonu hayata geçirmek için büyük düşünmeli ve cesur adımlar atmalıyız. Tarımdan sanayiye, enerjiden madenciliğe, savunma sanayinden inşaat sektörüne, turizme varıncaya kadar pek çok alanda geniş iş birliği imkanlarına sahibiz" ifadelerini kullandı.
'MÜTEAHHİTLERİMİZ 29 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT İHALESİ KAZANDI'
Bakan Bolat, Türkiye'nin dünya çapında tanınmış ve başarılı projeler bitirmiş bir inşaat sektörü olduğunu vurgulayarak, “Müteahhitlerimiz bugüne kadar 138 ülkede toplam değeri 534 milyar doları aşan 12 bin 350 kadar inşaat projesini başarıyla tamamladılar. 2023 yılında 23 milyar dolar, 2024 yılında da 29 milyar dolarlık inşaat projesi ihalesi kazandılar. Ümit ediyoruz ki Moğolistan'ın değerli hükümeti de Türkiye'nin inşaat sektöründeki bu bilgi birikimi ve tecrübesinden faydalanacaktır. Bizim Türk müteahhitlik sektörü olarak, Moğolistan'ın iddialı altyapı hedeflerini gerçekleştirmede destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Diğer taraftan, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara geldi. Yatırımlar noktasında, Türk yatırımcılarının giderekten Moğolistan'da da yatırım yapma ve iş fırsatlarını arayışında olduklarını biliyoruz. Bugüne kadar Türk müteahhitlerinin Moğolistan'da 9 kadar inşaat projesi alıp, 403 milyon dolarlık bu projeleri tamamladıklarını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Savunma sanayiyle temiz enerji, madencilik, gıda işleme, turizm ve bilişim teknolojileri, film ve dizi sektörleri alanlarında iş birliği yapmak için fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Diğer taraftan daha fazla yatırım yapmak, üretme ve karşılıklı olarak güçlü bir iş birliğini inşa etmek için çok iyi bir dönemdeyiz. Her iki ülkenin liderleri bu konuda son derece istekli ve yapıcı bir tutum sergilemektedirler" diye konuştu.
‘TÜRKİYE'NİN ÜRETİMDEKİ BAŞARISI YOL GÖSTERİCİ’
Moğolistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Gantumur ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin üretimde göstermiş olduğu başarı bize bir yol gösterici ve örnek niteliğindedir. Bugünlerde Türkiye Cumhuriyeti neredeyse her tür ürünü üretebiliyor. Hiçbir enflasyon korkusu olmadan üretmişler, çalışmışlar, çaba göstermişler. Her şeyi üretip dünya pazarına sürmeyi hedef almışlar. Bizler de bunu örnek almalıyız. Temennim o ki Moğolistan'daki iş insanları ve Türkiye'deki iş insanları beraber iş yaparak dünya pazarına açılsın. Moğolistan'da son dönemlerde yatırıma teşvik etme kanunu yenilenmeye çalışılıyor. Bu yeni kanun tasarısının ana amacı ise yatırım için oluşturulan iyi koşulların değişmemesi ve devam etmesi. Biz yabancı yatırımcıları teşvik edeceğiz, koruyacağız ve daha daha arttıracağız. Bugünkü toplantı da bu açıdan çok önemli. Yabancı yatırımcıların ne gibi durumları ne gibi koşulları istediklerini ortaya çıkarması için gerekli toplantılar gerçekleştiriliyor" dedi.
Konuşmaların ardından iki ülke arasındaki 'Türkiye-Moğolistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması' imzalandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI