Bağ-Kur’lular emekli olmak için prim gün sayısının SGK’lılarla eşitlenmesini bekliyor. Kafalardaki soru şu; Bağ-Kur’luların prim gün sayısı ne zaman düşecek? Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, bu soruya cevap verdi. Konuyla ilgili yapılan çalışmaları ve zaman konusundaki öngörüleri aktardı.
Noyan Doğan’ın yazısı şöyle;
Bağ-Kur’luların prim gün sayısı ne zaman düşecek?
Soru: Bağ-Kur 7200’den haber var mı? Uzun zamandır bizleri umutlandırdılar, fakat bir türlü sonuçlandırılmadı. Temmuz ayında 18 ay ihya ve 8 ay da askerlik borçlanması yaparsam emekliliğim doluyor. Bir haber, bir duyumunuz var mı? Temmuz gibi, hadi en geç Ekim gibi çıkar mı acaba yasa? Harun D.
Cevap: Yapılacak yeni düzenleme ile SSK’lılar ile Bağ-Kur’luların prim günleri eşitlenecek. Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek ama yaş şartı değişmeyecek. Böylece 7 bin 200 prim gün sayısını tamamlayan Bağ-Kurlular kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında emekli olacak. Düzenlemenin ne zaman yapılacağı henüz netlik kazanmış değil. Bu konuda en son açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptı. Işıkhan, Bağ-Kurlular’ın prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenmesine yönelik çalışmanın orta vadeli plan içinde olduğunu söyledi. Buna göre önümüzdeki iki yıl içinde bu konuda bir düzenleme yapılacak. Bu sene sonuna kadar düzenleme yapılacağını sanmıyorum.
TAZMİNAT AÇISINDAN TEMMUZDA EMEKLİ OLMAK AVANTAJLI
Soru: 13.10.1980 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1.7.1997. Mayıs 2024 itibari ile 5900 prim günümü dolduruyorum. Emeklilik dilekçesini hemen vermek mi, yoksa kıdem tazminat tavanının yeniden belirlendiği 3 Temmuz’dan sonra mı vermek emekli maaşı açısından daha avantajlı? Emekli ikramiyemi almadan emekli olup çalışmaya devam edersem haklarım nelerdir? Metin B.
Cevap: EYT’den yararlanarak emekli oluyorsunuz. Kıdem tazminatı ile emekli maaşı arasında bir ilişki bulunmuyor. Kıdem tazminatı işverenin size ödeyeceği tutar. Bugün için kıdem tazminatının tavanı 35 bin lira. Temmuz ayında ise tazminatın tavanı artacak. Yüzde 25’lik artış olursa, temmuz ayında tazminat tavanı 43.750 liraya çıkar. Yüksek kıdem tazminatı alabilmek için temmuz ayında emeklilik dilekçenizi vermeniz daha doğru olur. Şimdi emekli olur, aynı işyerinde çalışmaya devam ederseniz işvereniniz ile aranızda ileride işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatınızı alacağınıza yönelik protokol yapmanız gerekiyor.
KIZINIZI SAHTE SİGORTALI YAPMAYIN
Soru: Kızım 2005 doğumlu ve halen üniversite eğitimi almaya devam ediyor. İleride emekliliğinin gecikmemesi için sigorta başlangıcı yaptırmak istiyorum. Kızım için isteğe bağlı sigorta başlatabilirim ancak ödemelerini sürekli yapamayacağım için 2-3 ay ödeyip kapatmam gerekecektir. Yaz başında okulu tatile girince bir tanıdığım yanında SGK başlangıcı yaptırıp 2-3 ay çalıştırıp okulu başlayınca çıkışını yaptırabilirim. Bunlardan hangisi önerirsiniz? Yusuf E.
Cevap: Kızınızı bir tanıdığınızın yanında sigortalı gösterirseniz suç işlemiş sayılırsınız. Bu durum sahte sigortalılığa girer. SGK bunun tespit ederse tanıdığınız sahte sigortalı çalıştırdığı için ciddi ceza alır hem de kızınızın sigortalılığı iptal edilir. Kızınızı illa da sigortalı yapmak istiyorsanız isteğe bağlı sigortalı yapabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalı olunabilmesi için de 18 yaşını doldurması gerekiyor.
EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KONMAZ
Soru: Promosyondan yararlanmak için banka değiştirmek istedim. Bankaya müracaat ettiğimde promosyon ücretinde haciz olduğunu söylediler. Bloke koymuşlar. Emekli maaşına bloke konur mu? Rıdvan K.
Cevap: Emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Ancak sizin bahsettiğiniz konu emekli maaşı değil, promosyon ücreti. Bu konuda da net bir değerlendirme yok. Promosyon emekli maaşının bir parçası olduğu için ödenen promosyona bloke konulamıyor. Ancak promosyon maaştan ayrı düşünüldüğü görüşü de savunuluyor ve bu durumda bloke konulabileceği ve haczedilebileceği söyleniyor. Bu konuda verilmiş bir hukuk kararı maalesef yok. Haciz koyan kurum ile görüşebilirsiniz. Eğer blokeyi banka koymuşsa itiraz edebilirsiniz.