Tarih: 05.07.2024 14:01

Amerika tarım dışı istihdam verileri ne zaman açıklanacak?

Facebook Twitter Linked-in

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki adımlarına ilişkin belirsizlikler azalmaya başlasa da, henüz fiyatlamalar net bir yol haritası sunmuyor. Ülkede enflasyonun istenilen seviyeye düşeceğine dair güven son verilerle güçlenirken, iş gücü piyasasının hala sıcak olması soru işaretlerini çoğaltıyor.

 

İstihdam Verileri Beklentileri Nasıl Etkileyecek?

Bugün açıklanacak olan istihdam raporunun söz konusu endişeleri rahatlatabileceği tahmin ediliyor. Geçen ay tarım dışı istihdamın 190 bin kişi artmış olması tahmin edilirken, Mayıs ayında bu rakam 272 bindi. Beklentilere uygun veriler, iş gücü piyasasındaki soğumanın başladığını gösterebilir ve bu durum Fed'in politika alanını genişletebilir.

 

Piyasa Fiyatlamaları ve Fed'in Adımları

Analistler, sunulan verilerin Fed'in gelecek adımlarına yönelik fiyatlamaların daha somut hale gelmesine katkı sağlayabileceğini öngörüyor. Fed yetkililerinin temkinli tavırlarını koruduklarını ve bugün açıklanacak raporun karar alma süreçlerini kolaylaştırabileceğini ifade ediyorlar,

Piyasalar ve Oynaklık Beklentisi

Tarım dışı istihdam verileri başta olmak üzere, verilerden alınacak sinyallerin piyasalar üzerindeki etkisi büyük. Bu verilerin açıklanmasıyla piyasalarda oynaklığın artabileceği düşünülüyor. Fed'in Eylül ayında %79 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artırımı yapması beklenirken, yıl içinde iki faiz indirimi olabileceği öngörülüyor.

Seçim Gelişmeleri ve Piyasa Tepkileri

ABD'deki seçim gelişmeleri de yakından takip ediliyor. Demokrat Parti valileri, Başkan Joe Biden’ın başkanlık için uygun olduğunu belirterek desteklerini sürdürdü. Öte yandan, bahis sitelerinde, Donald Trump ile canlı yayındaki performansı sonrasında Biden'ın yerini Kamala Harris'in alabileceğine ilişkin tahminler arttı.

Küresel Piyasalarda Durum Nasıl?

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,36 seviyesinde bulunurken, altının ons fiyatı %0,3 artışla 2.363 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi %0,1 düşüşle 105 seviyesinde, Brent petrolün varil fiyatı ise %0,6 azalışla 86,8 dolardan işlem görüyor. Kripto para piyasalarında da düşüş eğilimi devam ediyor, Bitcoin %7 düşüşle 54.150 dolar seviyesinde.

Avrupa ve Asya Piyasaları

New York borsası dün kapalıydı, ancak ABD endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı yükselişle başladı. Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlenirken, Asya pay piyasalarında Japonya ve Çin’de düşüşler, Güney Kore'de ise artış gözlemlendi.

Yurt İçi Piyasalar ve Borsa İstanbul

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü %1,78 artışla kapattı. Dolar/TL, 32,5800 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'nin tarım dışı istihdam verileri yakından izlenecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —