9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Afyonkarahisar’ın tarihi açıdan en köklü ilçeleri arasında yer alan İhsaniye ilçesi aynı zamanda doğal dokusuyla da pek çok turistin ilgisini çekiyor. Ülke içerisinde gezi yapmak ve keşfedilmemiş güzellikleri var.
Afyonkarahisar’ın tarihi açıdan en köklü ilçeleri arasında yer alan İhsaniye ilçesi aynı zamanda doğal dokusuyla da pek çok turistin ilgisini çekiyor. Ülke içerisinde gezi yapmak ve keşfedilmemiş güzellikleri görmek istiyorsanız İhsaniye sizin için biçilmiş kaftan.
İhsaniye’nin en güzel yerleri hakkında detaylıca hazırladığımız İhsaniye turistik yerler listemize başlamadan önce ilçe hakkında birkaç genel bilgi vermek istedik.
İlçe 900 km2’lik yüzölçümüne 27 bin 929 kişilik nüfusa sahip. İlçede tipik kara iklimi özelliklerine rastlanıyor. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan İhsaniye gezilecek yerler listesine başlayalım.
Tarih ve doğayla iç içe bir tatil geçirmek istiyorsanız İhsaniye bu isteklerinizi sonuna kadar karşılayabilecek bir yer. İhsaniye turistik yerler bakımından zengin olmasıyla birçok kişinin ilgisini çekiyor.
İhsaniye gezilecek yerler listesinde belirttiğimiz tarihi ve doğal alanlar her yıl binlerce turisti ağırlıyor. İhsaniye gezilecek yerler listemize başlangıcı meşhur kaplıcasıyla yapıyoruz.
İhsaniye Gazlıgöl Kaplıcaları
Afyon deyince akla ilk kaplıcalar geliyor. İhsaniye Gazlıgöl kaplıcaları da bunlardan bir tanesi. Kış ve sonbahar aylarında turistlerin vazgeçilmezi olan bu kaplıca sahip olduğu şifalı sularla insana dinginlik veriyor.
Tedavi amacıyla yerli-yabancı birçok turistin ziyaret ettiği kaplıcalar hakkında anlatılan efsanelerde oldukça ünlü. Kral Midas efsanelerinden biri de bu kaplıcalarda ortaya çıkmış. Şifalı suyuyla ve ilginç tarihiyle ziyaret etmek isteyeceğiniz yerler arasında bulunuyor.
Ayazini Köyü ilçenin en önemli tarihi merkezi. Frig döneminde kurulmuş olan Ayazini köyünde Frig döneminin en muhteşem eserlerini görebilirsiniz. Sadece Frig dönemi eserleri barındırmakla kalmıyor. Belli dönemlerde Ayazini Köyü’nde Bizans ve Roma medeniyetleri de hüküm sürmüş.
Bu dönemlerden kalma kilisede Roma ve Bizans mimarisinin en güzel örneklerini görebilirsiniz. Kaya içerisine oyularak yapılmış kilise sahip olduğu kubbeyle manastır özelliği de barındırıyor.
Helenistik dönemin etkilerini rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz Ayazini Köyü’nde bulunan Medusa ve Friglerin koruyucu saydıkları aslan kabartmalar oldukça etkileyici bir atmosfer sunuyor.
Aslantaş Anıtı
Frig döneminin en güzel örneklerine şahit olabileceğiniz Aslantaş anıt mezar olarak biliniyor. Anıt mezarın kime ait olduğu bilinmese de eski dönemlerde yaşamış bir hükümdarın olabileceği söyleniyor. Anıt mezarın en ilgi çekici özelliğiyse giriş kapısında bulunan kabartmalar.
İki aslan figürü ve hayat ağacının işlendiği kabartmalar taşıdığı mitolojik anlamların yanı sıra görüntüsüyle de ilgi çekici. Özellikle bahar aylarında gidildiğinde doğanın da sunduğu yemyeşil tabiat ortamıyla ayrı bir ilgi çekici hale geliyor.
ihsaniye Yılantaş
Aslantaş anıt mezarlığının yakınlarında bulunan Yılantaş anıt mezarı deprem nedeniyle büyük ölçüde tahribata uğramış. İnşa tarihi M.Ö 700’lü yıllara dayanan bu anıt mezarın Aslantaş anıt mezarından daha görkemli olduğu düşünülüyor ancak tahribat nedeniyle Aslantaş’a oranla daha az kalıntıyı barındırıyor.
Ancak yine de tarihi güzelliğiyle görenleri büyüleyebilen nitelikte. Anıt mezarlıkta bulunan görkemli aslan kabartması deprem nedeniyle tahribata uğramış ve parçaları yola kadar yayılmış.
Yılan kabartmaları ve aslan kabartmalarından geriye kalan parçalar Frig döneminde Kybele’ye verilen önemi bir kez daha ortaya koyuyor.
Emre Gölü
İhsaniye gezinizi en verimli geçirebileceğiniz yerler arasında bulunuyor Emre Gölü. Sadece sahip olduğu tabiat harikası güzelliklerle değil aynı zamanda Frig eserleriyle de dikkat çekiyor. Frig döneminden kalma kaya anıtları rahatlıkla görebileceğiniz gölde bir de Yunus Emre Tekkesi bulunuyor.
Bütün bu tarihi güzellikleri size sunmasının yanı sıra geziniz sonrasında piknik yapabileceğiniz mesire alanlarında sevdiklerinizle yapabileceğiniz sıcak sohbetlere ortam hazırlıyor.
Ayazini bölgesine yakın bir yerde bulunan Göynüş Kalesi vadi içerisinde bulunuyor. Roma dönemi eserleri arasında yer alan Göynüş Kalesi aynı zamanda çevresinde Roma ve Bizans dönemine ait mezarlar ve yerleşim yerleri barındırıyor.
Kalenin en belirgin özelliğiyse yine Frig döneminin izlerini taşıyan kabartmalar. Mitolojik unsurlar barındıran kabartmalar Frig döneminden kalan en önemli eserler arasında bulunuyor.
Üçler Kayası, kaya içerisine oyulmuş mezar odalarından oluşuyor. İki katlı mezar odalarınıza girdiğinizde doğal ve beşerî nedenlerle oluşmuş tahribatları görebiliyorsunuz. Ancak mezar odalarının tavanlarına kazınmış kabartmalar ve süslemeler hala sağlam durumda.
Üçler Kayası mezarlığında bulunan nal motifleriyse bir hayli ilgi çekici. Hatta bu nal motifleri nedeniyle bölge halkı tarafından Üçler Kayası mezarlığına Nallı Kaya Mezarlığı deniliyor.
Frig kabartma sanatının yine önemli örneklerinden bir tanesi Maltaş. Büyük kısmı toprak altında bulunsa da açıkta olan kısımlarında bulunan motifler bile insanı büyüleyen nitelikte.
Kabartmalarla kaya kapısı ahşap ev görüntüsüne büründürülmüş. Aslantaş ve Yılantaş anıt mezarlarına nazaran daha uzak bir konumda bulunsa da gidip görülmeye değer.
Frig döneminde Tanrıça Kybele’ye verilen önemin büyüklüğünü bir kez daha fark edebiliyorsunuz Kapıkaya’da. Kabartmalarla süslenmiş tarihi kalıntı üzerinde yine bir Kybele kabartması gözler önüne seriliyor. Ayrıca yine ahşap ev benzeri görüntü verilmeye çalışılmış kayayı görebiliyorsunuz.
Frig döneminde anma törenleri için kullanıldığı düşünülen yerlerden biri Kapkaya 2. Aynı şekilde burada da Tanrıça Kybele kabartmasına rastlayabiliyorsunuz.
Tanrıça Kybele kabartmasının hemen önüne yapılmış olan sahanlıksa anma törenleri için kullanıldığını doğrular nitelikte. Mimari olarak Kapıkaya 1’den daha kaba bir görüntüye sahip ancak gelen misafirlerine yine ihtişamlı bir görüntü sunuyor.