10085,50%0,10
35,32% 0,12
36,68% 0,06
2991,38% 0,04
4821,21% 0,00
Afyonkarahisar’ın turistik ilçeleri arasında yer alan Çay turistik yerler açısından oldukça zengin bir bölge. Sizler için Çay’ın en güzel yerleri baz alınarak Çay gezilecek yerler listesi oluşturduk.
Afyonkarahisar’ın turistik ilçeleri arasında yer alan Çay turistik yerler açısından oldukça zengin bir bölge. Sizler için Çay’ın en güzel yerleri baz alınarak Çay gezilecek yerler listesi oluşturduk. Bu listeye başlamadan önce Çay ilçesi hakkında birkaç genel bilgi vermek istiyoruz.
Çay ilçesi son verilere göre 31 bin 179 kişiden oluşan nüfusa ve 830 km2’lik bir yüzölçümüne sahip. Bölgede karasal iklim tipi hâkim. Kısa bilgileri verdikten sonra dilerseniz Çay gezilecek yerler listesine başlayalım.
Afyonkarahisar’ın en güzel ilçeleri arasında yer alan Çay turistik yerler açısından gezilecek birçok yere sahip. Türbeleri, kervansarayları ve doğal alanlarıyla tatil için uygun yerler arasında. Yolunuz düşer de bu ilçeyi gezmek isterseniz Çay gezilecek yerler listemizde anlattığımız turistik bölgeleri gezerek tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Karamık Bataklığı Gölü
Karamık Gölü kamp yapmayı seviyorsanız mutlaka uğramanız gereken bir yer. Doğal yaşam alanıyla harika bir atmosfer sunan Karamık Gölü’nde göçmen kuşları rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca gölün üzerinde bulunan nilüfer çiçekleriyle sizlere harika bir manzara sunuyor.
Görenlerin âşık olduğu bu cennet gibi gölde yetişen balıklarında tadına mutlaka bakmanızı öneririz. Gölde yapılabilecek diğer bir aktiviteyse sandal gezisi. Nilüferlerle dolu gölde küçük bir geziye çıkabilirsiniz. Özellikle ilkbahar mevsiminde bölgeyi ziyaret ederseniz doğayla baş başa harika zamanlar geçirebilirsiniz.
Taş Medrese (foto: sinan doğan)
Taş Medrese ilçede bulunan ve Selçuklu döneminin önemli eserleri arasında yer alan yapılardan bir diğeri. Medresede bulunan çini işlemeler ve mozaikler tam anlamıyla bir sanat harikası. Medrese içerisinde bir de Selçuklu kitabesi bulunuyor.
Taş Medrese günümüzde hala camii olarak işlevini sürdüren, mimarisiyle göz dolduran önemli turistik yerlerden biri. Ancak üzücü olan bir durumda daha var. Taş Medrese’nin hemen karşısında eskiden bir hamamın olduğu biliniyor. Ancak bu hamam zamanla bakımsızlıktan tahrip olmuş.
Daha sonrasındaysa bölgeye cadde yapılması nedeniyle bütünüyle yıkılmış. Taş Medrese’nin önemli bölümlerinden biri olduğu bilinen hamamın yıkılmış olması turizm açısından hem büyük kayıp hem de oldukça üzücü.
Çay kervansaray (Taşhan)
Selçuklu mimarisinde önemli bir yere sahip olan bu kervansarayın sadece belirli bölümleri günümüze ulaşabilmiş durumda. Ama ayakta kalan kısımları bile tam anlamıyla bir mimarlık harikası. Bölgenin en önemli turistik mekanlarından biri olarak biliniyor.
Kale görünümüne sahip yapı içerisindeki pars arması en dikkat çekici bölümlerinden biri. Osmanlı dönemine gelindiğinde tadilat işlemleri görmemiş olan yapıda çok fazla işleme ve süsleme bulunmuyor. Ancak inşa şekliyle dikkat çekiyor.
Çağlayan Şelalesi ilçeye gelen turistleri doğal görüntüsü ve şelaleden gelen eşsiz su sesiyle karşılıyor. Huzuru ve dinginliği sonuna kadar tadabileceğiniz şelalenin çevresinde bulunan mesire alanları sevdiklerinizle beraber piknik yapıp eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir alan sunuyor. Oldukça ünlü olan Çağlayan Şelalesi fotoğraf çekmeyi seven turistlere de harika manzaralar bahşediyor.
Esirüddin Ebheri Türbesi
Dönemin önemli kişilerinden olan Esirüddin Ebheri felsefe, astronomi ve mantık alanında çok sayıda çalışma ve esere sahip. Semerkant kökenli olan Esirüddin Ebheri’nin eserleri uzun yıllar medreselerde ders kitabi olarak okutulmuş. Türbesi bölgede oldukça önemli sayılıyor.
Türbenin çatı kısmının bir bölümüyse yıkılmış durumda. Türbede kullanılan taşların bir kısmıysa oldukça dikkat çekici. Zira taşların bazıları Bizans dönemine ait. Devşirme taş olarak kullanıldığı düşünülen taşlar dışında çok fazla süsleme mevcut değil. Ancak türbenin içinde bulunan sandukalar ve ölü gömme kısmı gelen turistler için ilgi çekici.
Kanlıyer Kavaklığı ilçenin en önemli doğal yaşam alanları arasında yer alıyor. Kirlilik yüzünden maalesef bazı türlerin bölgede nesli tükenmiş olsa da sahip olduğu değeri koruyor. Kamış ve saz üretilen bölgelerden biri olan Kanlıyer Kavaklığı’nda aynı zamanda turna ve sazan balığı türleri de bulunuyor. Sahip olduğu mesire yerleriyle hem piknik yapmaya olanak sağlayan hem de karabatak, çulluk ve yaban ördeği gibi canlıları canlı olarak görmenizi sağlıyor. Sakin ve huzurlu bir gün geçirmek isteyen turistlere hem bu ortamı sağlıyor hem de harika fotoğraf kareleri yakalamalarına olanak sağlıyor.
Bölgede yaşayanların Ali Baba Türbesi dediği ve önemli saydığı bu yerin diğer adıysa Tur Ali Türbesi. Mimari olarak çok fazla özelliğe sahip olmayan türbe dikkat çekici özelliğe sahip olan kısım Arapça kitabeler. Kitabelerde verilen bilgilere göre türbede Tur Ali isimli biri yatıyor. Tur Ali’nin bu bölgeye külliye yaptırdığı ve aynı zamanda subaşı olduğu için önemli biri olduğu biliniyor.
Çay gezilecek yerler listemiz Karamık Gölü’yle son buluyor.