Tarih: 03.02.2025 16:34

Adana’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na aday olma süreci değerlendirildi

Facebook Twitter Linked-in

Gülşah ÖZGEN/ADANA,(DHA)- ADANA’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Aday Olma Süreci Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti Adana Milletvekili Faruk Aytek, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile basın mensupları katıldı. Toplantıda, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Adana'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na aday olma süreci ile ilgili bilgiler verilip sunum yapıldı.

3. KEZ BAŞVURULDU

Gastronominin Adana için önemine de değinen Başkan Zeydan Karalar, "İçinden geçen iki büyük nehri, dağları, 400'ü aşkın endemik bitkisi, yanı başında denizi, hemen hemen 300 günü güneşli iklimi, misfirperver, sıcak insanları ile sadece ülkemizin değil, dünyanın en güzel şehirlerinde biri. Tarih, ticaret, sanayi kenti Adana’nın esas lokomotifi gastronomi olmalıydı elbette. Büyükşehir Belediye Başkanı olur olmaz UNECO nezdinde gastronomi şehri olma konusunda girişimde bulunduk ve hemen bir dosya hazırladık. Dosyamız uluslararası listeye alındı ve Paris’e gitti ama burada ne yazık ki UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastoromi alanında dahil olan şehirler arasına giremedik. Vazgeçmedik ama bir daha çalıştık ve dosyamızı yeniden hazırladık. Dosyamız uluslararası listeye alınmasına rağmen bu kez Paris’e gönderilmedi. Şimdi yeniden bir çalışma yapıyoruz. Adana kamuoyuyla birlikte çalışıyoruz bunun için. Adana’nın tamamı çok ciddi katkı sağladı. Valimizin liderliğinde bu yıl gerekenleri yapacağız ve bu kez Adana'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında girmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İLK SIRADA ADANA'NIN OLMASI LAZIMDI

Dünyada 56 tane gastronomi şehri olduğunu kaydeden Vali Köşger “Türkiye’de bizden önce 3 şehir gastronomi şehri olmuş. Bunlar Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar. Gaziantep ve Hatay’ı tolere edebiliriz ancak Adana, Afyonkarahisar’dan daha önce bu ağa dahil olmalıydı. Hatta ilk sırada Adana’nın olması lazımdı. Gaziantep ve Hatay’ı tolere edebiliriz derken aslında ben Adana’nın Gaziantep’ten de daha önce gastronomi kenti olması gerektiğini daha önce de defalarca ifade ettim. Adana 24 saat yaşayan, yenilip içilen bir şehir” dedi.

“BURADA YANAN BİR ATEŞ VAR VE BİZİM BUNU CANLANDIRMAMIZ LAZIM”

Adana’nın 500’ü aşkın yerel lezzetinin olduğunun altını çizen Vali Yavuz Selim Köşger, şöyle devam etti:

“Kebabın standardının bütün mekanlarda uygulanabildiği bir şehir Adana. Adana’daki en yaygın klişelerden bir tanesi en iyi kebabın tablacıda yenebileceğidir mesela. Bütün mekanlar aşağı yukarı aynı kalite standardını yakalamış. Adana henüz gastronomi şehri olmamasına rağmen halihazırda Adana’ya lezzet için seyahat eden insanlar var. Adana’nın turizmle ilgili stratejisinin gastronomi üzerinden yürütülmesi gerektiği doğru bir tespit. Bu kentin turizmdeki lokomotifinin lezzet olması lazım. Henüz gastronomi şehri olmamamıza rağmen dünyanın her tarafından lezzet için Adana’ya seyahat edenler olduğuna göre bu doğru bir stratejidir. Burada yanan bir ateş var ve bizim bunu canlandırmamız lazım."

Toplantı, Vali Köşger’in konuşmasının ardından görüş ve önerilerin dile getirilmesiyle sürdü. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —