9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Adana Pozantı'nın muazzam doğal manzaraları ve tarihi zenginlikleri, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Pozantı gezilecek yerler listemize giriş yapmadan önce birkaç ana bilgiyi sizlere sunmak istedik. Adana’nın ilçeleri arasında yer alan Pozantı, 946 km2 yüz ölçümüne ve 780 metre rakıma sahiptir.
Paylaşılmış son verilere göre 20 bin 683 kişilik nüfusa sahiptir ve tipik Akdeniz ikliminin özellikleri görülmektedir.
Çoğunlukla Akdeniz iklimi hâkim olsa da aslında geçiş ikliminin yaşandığı bir bölge Pozantı. Bu nedenle doğal güzellikleri oldukça fazla. Özellikle yaylaları sahip olduğu temiz hava ve harika manzaralarıyla hem yöre halkını hem de turistleri kendine çekiyor. Sizler için Pozantı’nın en güzel yerleri baz alınarak bir gezi listesi oluşturduk. Tarihe ışık tutan yapıları ve huzur kokan yaylalarıyla Pozantı gezilecek yerler listesi detaylarıyla bu yazıda.
Çeşit çeşit ağaçların bulunduğu 13 km’lik bir yolun ardından Armutoğlu Yaylası’na ulaşılıyor. Yaylaya geldiğiniz andan itibaren beşerî yapılaşmamın bulunmadığı ortam insanı cezbediyor. Yaylada bulunan bolca su kaynağı buz gibi tadıyla sıcak yaz aylarında gelen misafirlerini ağırlıyor.
Yaban hayatının canlı şekilde sürdüğü yayla kamp severler için biçilmiş kaftan. Yalnız uyarmamız gereken bir konu var. Yaylada herhangi bir şekilde yapılaşma olmadığı için kamp için gerekli her şeyi bireysel temin etmeniz gerekiyor.
Armutoğlu Yaylası’na kıyasla Akçatekir Yaylası daha geniş imkanlara sahip bir yayla. Yaklaşık 6 mahalleden oluşan yaylaya özellikle yaz aylarında çok fazla insan geldiği için iş hayatı oldukça gelişmiş. Birçok süpermarket ve camii bulunuyor yaylada.
Bunun yanı sıra yaylaya inşa edilmiş evler ahşap mimariye sahip. Yazın oldukça kalabalık olan yayla konaklamak için fazla sessiz sakin olmasa da günü birlik ziyaret edilebilecek yerlerden. Zira onlarca çeşit bitkiyle ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunuyor.
Akçatekir Yaylası’na geldiyseniz İbrahim Paşa Tabyasını da mutlaka ziyaret etmelisiniz. 5 farklı tabyadan oluşan bu yapı Osmanlı döneminde isyan eden İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilmiş.
Yıllar içinde doğayla iç içe geçen tabyaların bazıları ağaçlarla kaplandığı için uzaktan bakıldığında net olarak görülemiyor. Osmanlı Dönemi’ni yansıtan mimarisi ve doğanın kattığı görkemli güzelliğiyle İbrahim Paşa Tabyası ziyaretçilerine keyifli bir tarih yolculuğu yaşatıyor.
Pozantı ilçesinin kamp yapmak için en ideal yaylalarından bir tanesi Aşar Yaylası. Oldukça geniş alana sahip olan Aşar Yaylası sadece doğal güzellikleriyle ilgi çekmiyor. Aynı zamanda yaylada inşa edilmiş taş ve ahşap evler dizaynlarıyla oldukça güzel görüntüler sunuyor.
Yerli turistlerin yanı sıra yurt dışından gelen turistleri de kamp için ağırlayan Aşar Yaylası Pozantı’nın rağbet gören yaylaları arasında.
Pozantı ilçesinin iki farklı bölgesinde bulunan Anıt Ağaçlarının yaşları 635 ve 380’dir. Görenleri hayrete düşüren bu ağaçlardan biri Hamidiye Köyü’nde bulunuyor. 635 yaşında olan Sedir Ağacı yıllara meydan okuyan ihtişamıyla hayranlık uyandırıyor. Börücek Yaylasında bulunan 380 yaşındaki ceviz ağacı doğanın güzelliklerini misafirlerine sunan tabiatın başka bir ürünü.
Yapıldığı tarih hakkında çok fazla bilgi bulunmayan tarihi yapılardan biri Anahşa Kalesi. Ancak kalenin mimari yapısı ve üzerinde bulunan su sarnıçlarının şekline bakıldığına Bizans dönemine ait olduğu anlaşılıyor. Kalenin yapılış amacınınsa bulunduğu bölgedeki kervansarayı gözetlemek olduğu biliniyor.
Anahşa Kalesi hakkındaki diğer ilginç bilgiyse kaledeki görev sisteminin babadan oğula geçtiği biliniyor. Hatta o yörede yaşayan Kaleağası soy isimli kişilerin soyunun bu askerlere dayandığı söyleniyor.
Pozantı’nın en geniş ve imkanları en fazla mesire alanlarından bir tanesi Şekerpınar Mesire Alanı. Toros Dağları kaynaklı buz gibi suyuyla yaz aylarında en çok tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Piknik ve mangal için dizayn edilmiş mesire yerlerinin yanı sıra yemek yiyebileceğiniz mekanlarda mevcut.
Şekerpınarı yanında bulunan Akköprü’nün bilinen diğer ismi Şekerpınarı Köprüsü. İnşa edildiği dönem hakkında net bilgi bulunmayan köprünün mimari yapısı incelendiğinde Roma, Osmanlı, Selçuklu ve Bizans medeniyetlerine ait şekillere rastlanıyor. Yüzyıllardır ayakta olan Akköprü dönem dönem restore edilmiş ve çeşitli seferlerde geçiş yolu olarak kullanılmış.
Belemedik tarihi Varda Köprüsü yapılırken gelen Almanların kaldığı bölge olarak biliniyor. Bu nedenle bölgede çok fazla eski Alman evine rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra su kaynaklarına da hâkim olan bölgede mesire yerleri ve kamp alanları bulunuyor.
Özellikle sonbahar ayların doğanın büründüğü renkler fotoğrafçıları fazlaca cezbediyor. Ayrıca 200 yaşında bir Anıt Ağaç da burada bulunuyor. Zengin tarihi ve tabiatın sunduğu güzellikleriyle Belemedik Pozantı’ya gelindiğinde ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında bulunuyor.
Cemal Paşa Camii’nin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Pozantı’nın merkezinde bulunan tek tarihi eser olmasıyla dikkat çeken yapının 1914’lü yıllarda Osmanlı Devleti tarafından restore edildiği biliniyor. Caminin yanında bulunan çeşmeninse restore işlemi sırasında sonradan inşa edildiği biliniyor.