Tarih: 21.12.2024 15:57

Adana Karaisalı Gezilecek Yerler Listesi

Facebook Twitter Linked-in

Adana’nın güzide ilçelerinden biri olan Karaisalı ilçesi zengin tarihi ve doğa severleri kendine hayran bırakan tabiatıyla ön plana çıkıyor. Sizler için Karaisalı’nın en güzel yerleri konu alınarak hazırlana listemize geçmeden önce genel birkaç bilgi hazırladık.

Karaisalı 1775 km²’lik yüzölçümüyle Adana’nın en büyük ilçelerinden bir tanesi. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Karaisalı’da nüfus eldeki verilere göre 35 bin 129 kişiden oluşuyor. Bölge halkı tarım yoluyla geçimini sağlıyor.

Karaisalı Gezilecek Yerler Listesi

Adana’nın tarihi ve doğa güzelliklerini korumayı en iyi şekilde başarmış ilçelerinden biri Karaisalı. Sahip olduğu köprüler mimarisiyle insanı yüzyıllar öncesine götürüyor. Roma dönemine uzanan kültür mirasını gezerken insanın hayran kalmaması mümkün değil. Karaisalı turistik yerler sadece tarihi mekanlarla da sınırlı kalmıyor.

Bölgede bulunan yaylalar gelen misafirlerini ağırlarken dağlar tırmanış meraklılarının ilgi odağı haline gelmiş durumda. Karaisalı’nın en güzel yerleri nerelerdir, sizin için en ince detayına kadar anlatmaya özen gösterdik. Dilerseniz Karaisalı gezilecek yerler listemize Varda Alman Köprüsü’yle başlayalım.

Varda Alman Köprüsü

Varda köprüsü

Dönemin Osmanlı Padişahı ve Alman Kralı arasında gerçekleşen anlaşma sonucu yapılmaya başlanan Bağdat Demiryolu projesinin en önemli parçası Varda Köprüsü. Hem Almanlara hem de Osmanlıya büyük avantajları olmuş. 1900’lü yıllardan bu yana ayakta kalmayı başarmış ve hala kullanımda olan köprü pek çok kişi tarafından mühendislik ve mimarlık harikası olarak adlandırılıyor ki yanlışta sayılmaz.

İnce işçilikle kayaların üzerine inşa edilmiş köprü görkemli yapısıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Görüntüsü kadar hikayesi de ihtişamlı olan köprünün yapımı 5 yıl sürmüş. 5 yıllık süreçteyse yöre halkından oluşan 21 işçi ve 1 Alman mühendis hayatını kaybetmiş.

Yerköprü Mesire Alanı

Yerköprü Mesire Alanı

Gürültülü ve stresli şehir yaşantısından bir nebze olsun uzaklaşmak ve doğayla iç içe zaman geçirmek istiyorsanız Yerköprü Mesire Alanı sizin için biçilmiş kaftan. Yemyeşil doğası ve mesire alanlarıyla ailecek vakit geçirebileceğiniz nezih bir ortamı sizlere sunuyor. Özellikle bahar aylarında ziyaret ederseniz sıcaklığın aşırılaşmadığı güneşli bir günde ailenizle piknik keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.

Kızıldağ Yaylası

Kızıldağ Yaylası

Sadece turistlerin değil Karaisalı’da yaşayan bölge halkının da sıklıkla ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor Kızıldağ Yaylası. Yine doğa severler için birebir ortam sahip yerlerden biri. Özellikle kamp yapmak için elverişli olan bölgede ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her türlü yer mevcut.

Temiz hava, eşsiz manzaralar ve doğayla iç içe bir tatil için Kızıldağ Yaylası tercih edilebilecek bir numaralı mekanlardan biri.

Kesire Han

Kesire Han

1600’lü yıllarda inşasına başlanmış olan Kesire Han sahip olduğu mimari yapısıyla ilgiyi üzerine çekiyor. Köklü bir tarihe sahip olmasının yanı sıra titizlikle hazırlanmış bir yapı. Zamanında kervansaray olarak inşa edilmiş olan Kesire Han’ın ismi hakkında pek çok rivayet dolanıyor.

Ancak hakkında bu kadar fazla bilgiye sahip olunan ve kültürel değeri çok yüksek olan bu yapı yok olmanın kıyısında. Çevresinde tarım yapılan Kesire Han en kısa sürede restore edilmezse gelecek nesillere ulaşamayacak gibi görünüyor.

Kapıkaya Kanyonu

Kapıkaya Kanyonu, Adana

Macera tutkunu biriyim diyorsanız Kapıkaya Kanyonu tam da size göre. Çakıt Deresi’nin kayaları aşındırmasıyla oluşmuş doğa harikası ihtişama sahip bir kanyon burası. Doğa ve adrenalin tutkunları için birebir. Zira kanyonu gezmek isteyenleri çok uzun ve meşakkatli bir yolculuk bekliyor.

Kanyonda yapacağınız yürüyüş için bolca suya, rahat yürüyüş ayakkabılarına ve yaklaşık 3 saate ihtiyacınız var. Özellikle küçük çocuk sahibi aileler için pek önerilebilecek bir yer değil. Bunun yanı sıra gideceğiniz mevsimi dikkatli seçmeniz gerekiyor. Zira kanyonda yürüyüş yaparken geçmeniz gereken bir su bulunuyor. Yağışın sık olduğu mevsimlerde bu suyu geçmek biraz tehlikeli olabiliyor.

Kapıkaya Kanyonu’nda kamp yapma gibi bir fırsatınızda bulunuyor. Ancak kamp yapacaklar için birkaç uyarı şart. Öncelikle kamp bölgesinde alkol yasak. Ayrıca kamp yapabilmek için polisin kimlik kontrolünden geçmeli ve izin almalısınız. Bütün bunların yanında nem oranı çok yüksek. Sivri sineklerde cabası.

Keçi Kalesi

Profesyonel dağcılar için birebir bölgelerden birinde bulunuyor Keçi Kalesi. Zira tırmanmak bir hayli efor istiyor. 7 kilometre sürecek bir tırmanışın ardından kaleye ancak varabiliyorsunuz. Tarihi yine Roma dönemine dayanan eserlerden bir tanesi.

Hakkında onlarca rivayet bulunan Keçi Kalesi’ne çıktığınızda adını aldığı yabani keçilerle karşılaşabilirsiniz. Üzücü olan kısmıysa hem doğal güzelliklere hem de tarihi mirasa sahip olan Keçi Kalesi’nin altın hayali peşinde koşan defineciler tarafından zarara uğratılmış olması.

Yanıkkale

Tarihi hakkında detaylı bilgiye sahip olunmayan fakat yine Roma dönemine ait olduğu bilinen bir yapı Yanıkkale. Gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş ama mimarisinden çok bulunduğu bölgenin doğal güzellikleriyle ilgiyi üzerinde topluyor.

Özellikle doğa yürüyüşüne meraklı olan turistlerin gezmek için tercih ettiği Yanıkkale’ye ulaşmak için 15 kilometrelik bir mesafeyi aşmanız gerekiyor. Eskiden sadece yöre halkı tarafından bilinen Yanıkkale şimdilerde doğa severlerin favori yerlerinden biri. Özellikle toplu gruplar halinde Yanıkkale’ye gidenler çok fazla.

Milvan Kalesi

Roma döneminde inşa edilmiş ve dönemin izlerini hala üzerinde taşıyan Milvan Kalesi, Karakılıç Köyü’nde bulunuyor. Tarihi çok eski yüzyıllara dayanan Milvan Kalesi, Romalılar için önem arz eden ticaret bölgelerinden birisiymiş.

Bunun yanı sıra 1800’lü yıllarda bölgede yaşayan Menemenci Aşireti’yle bölge valisi arasında geçen haraç savaşına da yedi ay boyunca şahitlik yapmış. Hem sahip olduğu harika manzarayla hem de köklü geçmişiyle Karaisalı’nın en güzel yerleri arasında bulunuyor Milvan Kalesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —