9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Adana’nın turizm açısından en çok ziyaret edilenler arasında yerini alan Ceyhan, şehrin tüm tarihi kesimine ayna oluyor
Adana’nın ilçeleri arasında yer alan Ceyhan, Adana merkezden yaklaşık 35 kilometre doğusunda yer alıyor. 1.424 km² lik bir yüzölçümlük bir alana sahiptir. Bir Akdeniz iklimine sahip olan Ceyhan, önemli bir tarım şehridir. Ceyhan Adana’nın en gözde yerlerinden biridir diyebiliriz. Ceyhan adına daha fazla bilgi istersiniz diye sizin için araştırdık.
2019 sayımlarına göre ortalama 160.000 bir nüfusa sahip olan Ceyhan, üzerinde bir çok medeniyete yer vermiştir. Roma dönemi ve Selçuklular zamanında çok kıymetliydi. Bu yüzden tarihe yer bırakmış kalıntılara rastlamak mümkün. Buda Ceyhan’da gezilecek yerler listemizde tarihi yerler bir hayli fazla olacak anlamına geliyor.
Adana’nın turizm açısından en çok ziyaret edilenler arasında yerini alan Ceyhan, şehrin tüm tarihi kesimine ayna oluyor. Listeyi elimizden geldiğince kabarık tutmaya çalıştık. Eğer yolunuz Ceyhan’a düşmüşse bizim önerilerimiz haricinde yerler keşfettiyseniz yorum olarak bizlere gönderebilirsiniz. Ceyhan’da gezilecek yerler şu şekilde;
Yılan Kale: İsminin neden yılan konulduğu sorusu geldi ilk aklımıza. Meğer bu kalenin bir kaç doğruluğu tartışılsa da hikayesi varmış. Halk arasında vücudunun yarısı yılan olan bir kadın vardı hatırladınız mı? Şahmeran. İşte onun yaşadığı yer olarak söyleniyor.
Kurtkulağı Kervansarayı: Oldukça ilgi gören Kervansaray Kurtkulağı Menzilinde bulunup, bir Osmanlı menzil handır. Ceyhan’dan 12 kilometre uzaklıktadır. Hüseyin Paşa tarafından 1659 yılında yaptırılmıştır.
Tumlu Kalesi: Ceyhan ile İmamoğlu’na bağlanan yol üzerinde yer alır. Büyük bir alana sahip yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Ceyhan’dan yaklaşık 18 kilometre uzaklıktadır. Adını Tumlu köyünden alıyor. İlgisiz kaldığı için tahrip olan kale, kısa zaman önce restorasyon yapılmıştı.
Durhasan Dede Türbesi: Ceyhan ilçesinin Durhasan köyü girişindeki bir tepede asırlık bir meşe ağacının altında bulunan Durhasan Dede Türbesi, 1717 ila 1720 arasında yapıldığı biliniyor. Durhasan Dede Osmanlı padişahı IV. Murat’ın şeyhlerinden biriydi.
Anavarza Kalesi: Kaynaklarda Anavarza Kalesi diye de geçen bu yapı; tiyatrolar, su kemerleri, hamamlar, mozaik yapılar, kiliseler, kuleler, surlar ve kalelerden oluşan, 143 dönümlük bir alana yayılmış olan bir antik kenttir. Adana şehir merkezinin 70 km kuzeydoğusunda yer alan kale, Kadirli, Kozan ve Ceyhan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde bulunmaktadır.