9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Adana’nın Karaisalı ilçesi sınırlarında yer alan Tarihi Alman Köprüsü hakkında ufak bir içerik hazırlamanın bilgilendirici olacağını düşündük.
Gitgide sosyal medya kullanımı arttıkça yeni yerlerin var olduğunun farkına vardığımız son zamanlarda sizlere Adana’nın Karaisalı ilçesi sınırlarında yer alan Tarihi Alman Köprüsü‘nü, diğer bir adıyla Varda köprüsü hakkında ufak bir içerik hazırlamanın bilgilendirici olacağını düşündük.
Bu yazımızda işin ansiklopedik kısmından daha çok tanıtım ve bölgeye gezi amaçlayanlar için hazırladığımızı bilmenizi isterim. Öz ve kısa bilgilerin yarısına temiz ve anlaşılır görsellere yer vereceğiz.
Karaisalı ilçesinin Hacıkırı köyünde yer alan bu köprüye yörede yaşayanlar Koca köprü olarak hitap ederler. Alman mühendisliğinde yapılmış olan Varda köprüsü, 1912 yılında Osmanlı döneminde başlatılan Bağdat demir yolu projesinin bir parçasıdır.
1888 yılında dönemin Sultanı II. Abdulhamit han ve Alman İmparatoru Kaise Willhem ile ortak bir proje ile gerçekleşen bu tren yolu; Asker, yolu ve eşya gibi malzemelerin taşınabilirliğini kolaylaştırmak maksadıyla yaptırılmıştı.
Günümüzde pek çok filmlere konu olan ve Adana’nın turizm açısından en fazla ziyaret çeken gezi noktalarından biridir. Muazzam mimarisi ile tarih, doğa ve fotoğraf çekilmeyi sevenlerin favori yerlerinden biri olmayı başarmıştır.
Yapımı ortalama 5 yıl süren (1907 – 1912) Varda köprüsü, yaklaşık 172 metre uzunluğunda olup 100 metre yüksekliğe sahiptir. Yapımı sırasınca 20’den fazla işçinin ve birde Alman Mühendisin hayatını kaybettiği söyleniyor.
Söylentilere göre köprü yapımı projede civarda başka bir yerde yapılacağıydı, ancak durumun ve konumun virajlara uygun olmadığı anlaşılınca şuan ki yerinde inşa edilmiştir.
Günümüzde Varda köprüsü yakınlarında araç ulaşımı için yapılmış iki tünel ve şimdilerde kullanılmayan köprü ayakları görebilirsiniz.
Tarihi Alman köprüsü’nün birde hikayesi bulunuyor.[/etiket] Tabi gerçeklik payı ne kadar doğrudur bilinmez ama yine de eklemek istedim. Zamanın köprü yapılırken yükseklik ölçüsünü iki Türk kendi çabaları ile ölçmeye kalkışır. Biri köprünün üzerine diğeri ise köprünün altına geçer.
Üstteki arkadaş aşağıya bir taş atar ve saymaya başlar. 1,2,3,4 derken var mı daha diye seslenir aşağıdaki arkadaşı. Bunun üzerine köprünün üstündeki arkadaşı ise Var daha, var daha diyerek saymaya devam eder. Bunları gören Alman mühendislerin durum hoşuna gider ve köprünün adını Var daha’dan esinlenerek Varda olarak koymaya karar verirler.
Bölgede piknik ve kamp yapmak için tesis bulunmasa da, yer sofrası kurmanız ve kamp atmanız için pek çok uygun yer bulabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı karşılamanız için bölgeye en yakın yerden ufak tefek alışveriş yapabilirsiniz.
Herhangi bir milli ve tabiat park içerisinde yer almayan Varda köprüsünü ziyaret etmeniz ve görüntüleme yapmanız için izin almanız ve ücrete tabi tutulacağınız bir durum bulunmuyor.