Uygulama yerine virüs indirmeyin

Uygulama yerine virüs indirmeyin
Google Play Store'da 331 kötü amaçlı uygulama tespit edildi. 60 milyondan fazla indirmeye ulaşan bu uygulamalar, reklam dolandırıcılığı yoluyla kullanıcıların kimlik ve kredi kartı bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor.

Android telefonlar ve tabletler için oyun, film, müzik, kitap gibi dijital içeriklerin yer aldığı Google Play Store, her gün milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor.

Platformdaki popüler uygulamaları inceleyen Bitdefender araştırmacıları, kötü amaçlı yazılım içeren 331 uygulama tespit etti.

ANDROID CİHAZLAR TEHLİKEDE 

Bazılarının hala aktif olduğunu belirten uzmanlar, bu uygulamaların ilk başta iyi huylu olduğunu ancak sonrasında saldırganlar tarafından tehlikeli yazılımlara dönüştürüldüğünü belirledi.

Toplamda 60 milyondan fazla indirmeye ulaşan uygulamalar arasında en çok QR tarayıcılar, sağlık, duvar kağıdı ve gider takip aplikasyonları yer alıyor.

Böylece kimlik avı gerçekleştiren saldırganlar, kullanıcıların kimlik bilgilerini ve hatta kredi kartı verilerini ele geçiriyor.

Birçok kullanıcının farkında bile olmadan riskli uygulamaları cihazına yüklediğini ve bu durumun veri sızıntılarına yol açabileceğini ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim'in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kötü amaçlı uygulamaların Android ve Play Store'un güvenlik kısıtlamalarını atlatabildiğini söyledi.

Akkoyunlu, "İlk olarak 2024'ün 3. çeyreğinde aktif hale gelen çoğu uygulama kullanıcılara çeşitli bahanelerle Facebook, YouTube veya diğer çevrimiçi hizmetler üzerinden kimlik veya kredi kartı bilgilerini girmelerini talep ediyor.

Ayrıca, cihazda virüs bulunduğunu iddia ederek kullanıcıları korkutan uygulamalar, bu yöntemle Truva atı gibi zararlı yazılımların yüklenmesini sağlıyor" dedi.

BİR İHLALİN BEDELİ 4.45 MİLYON DOLAR

Kişisel verilerin güvenliğinin sadece bireylerin değil, kurumların, devletlerin ve tüm global düzenin en kritik gündem maddelerinden biri haline geldiğini ifade eden Imperum Kurucusu Senad Aruc da "yapay zeka teknolojileriyle veri ihlali sorununun daha karmaşık hale geldi.

Bir veri ihlalinin dünya genelindeki ortalama maliyeti bugün 4.45 milyon dolar" dedi.

Aruc, hem bireylerin hem de kurumların teknoloji kullanımında etik sınırları çizmesi gerektiğini vurguladı.

BU 7 ÖNLEMİ ALIN

Görünüşte zararsız olan uygulamaların, siber güvenlik açısından ciddi tehditler oluşturabileceğine dikkat çeken Akkoyunlu, kötü amaçlı uygulamalar karşısında alınması gereken basit ama etkili 7 güvenlik önlemini sıralıyor: "Uygulama izinlerini kontrol edin, resmi uygulama mağazalarını kullanın, güvenli bir kilit ekranı belirleyin, cihazınızı güncel tutun, gizlilik ayarlarını düzenleyin, yorum ve değerlendirmelere dikkat edin, bir mobil güvenlik yazılımı kullanın."

İLGİLİ HABERLER