Tarih: 09.07.2024 17:16

Kediler neden sadece insanlara miyavlıyor?

Facebook Twitter Linked-in

Kediniz onunla konuştuğunuzda size miyavlayarak karşılık veriyor mu? Ya da hiç bir sokak kedisi size miyavlayarak yaklaştı mı?

Eğer bu durumlarla sık sık karşılaşıyorsanız, muhtemelen kediler sizinle iletişim kurmaya çalışıyordur.

Peki kediler neden sadece insanlara miyavlıyor?

Başlangıçta kediler yalnız yaşayan yaratıklardı. Gruplar halinde yaşamak yerine yalnız yaşamayı ve avlanmayı tercih ederlerdi. Sosyal davranışlarının çoğu anne-kedi etkileşimleriyle sınırlıydı. Bu ilişki dışında kediler nadiren birbirlerine miyavlarlar.

Ancak kediler insanlarla birlikte yaşamaya başladıkça, bu sesler yeni anlamlar kazandı. Birçok yönden, bir kedi bize miyavladığında, sanki bizi bakıcıları hatta anneleri olarak görüyorlar denilebilir.

Kediler muhtemelen insanlarla ilk kez yaklaşık 10.000 yıl önce, insanlar kalıcı yerleşimler kurmaya başladığında karşılaştı. 

Daha az korkan ve daha uyumlu kediler, istikrarlı bir yiyecek kaynağı olan insanlardan yararlandılar. Zamanla bu kediler insanlarla daha yakın bağlar geliştirdi.

Böylece kediler günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi.

Araştırmacılar evcil kedilerin seslerini, en yakın akrabası olan ve aynı zamanda çok ses çıkaran Afrika yaban kedilerinin sesleriyle karşılaştırdı.

Evcil kedilerin seslerinin insan kulağına daha hoş gelecek şekilde değiştiğini keşfettiler.

Araştırmacılara göre, kedigillerin neredeyse sadece insanlara miyavlayacak şekilde evrimleşmesinin ve bunu kediler arası iletişimin bir parçası olarak nadiren kullanmasının nedeni muhtemelen budur. Miyavlamaları daha az tehdit edici, daha tiz ve kedi yavrusu gibidir.

İnsanlar bu tür seslere karşı daha duyarlıdır ve aynı zamanda bir bebek ağladığında yaptığımız gibi, bakım sağlayarak olumlu yanıt verme olasılığımız daha yüksektir.

Bu da demek oluyor ki, miyavlama, kedilerin insanlarla iletişim kurmak için kullandığı bir "dil" haline gelebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —